Vissza
Főzünk

Zöldfűszeres sajtgolyók

2018.07.16. | Szabó Edit
Percek alatt elkészíthető, kiváló elő-előétel, vagy afféle egészséges „nass”. Elrontani ugyanúgy képtelenség, mint ellenállni neki. Pezsgő, habzó, gyöngyöző mellé ajánljuk…
 

Ebben a hőségben nem kívánok semmi komolyat, de enni muszáj”. Ismerős? „Kapjunk be addig is valamit, amíg a többiek megjönnek, és asztalhoz ülhetünk.” Ez is megvan, ugye? És akkor még nem beszéltünk arról, hogy bizonyos italok mellé nehéz megtalálni a megfelelő falatot. Mert jó, hogy behűtünk néha-néha egy palack pezsgőt (szerencsés esetben nem csak szilveszterkor), de nem várhatjuk, hogy olyankor kaviár vagy osztriga (netán homár) is kerüljön mellé.

Néha meg egyszerűen nincs kedvünk-időnk nekiállni főzni, vagy nem szeretnénk még tovább fűteni a lakást a tűzhellyel.

….és ilyenkor készülhet ez az életmentő sajtgolyócska többféle változatban. Finom? Hát persze. Könnyű és gyors? Az nem kifejezés! Tovább tart a „receptet” leírni, mint elkészíteni – és ez komoly.



Az alap lehet feta vagy úgynevezett „krémfehér” sajt. Ínyenceknek ajánlott a friss, lágy kecskesajt. A huszonöt dekányi sajtba leheletnyi sót-borsot keverünk (vigyázat, első a kóstolás: a sajtok jelentős része eleve erősen sós!!!), és csak annyi tejfölt keverünk hozzá, hogy puha, gyúrható legyen, de ne kenődjön, a golyócskáknak legyen tartása.

Diónyit kicsípünk vagy kávéskanállal kiemelünk, majd óvatosan gömbbé görgetjük a tenyerünkben (az ujjakról az odatapadt sajtot időnként lenyalogatni nagyon is ér – de olyankor mossunk is kezet a következő adag előtt).

A két-három centis sajtgolyók ezután zöld vagy piros fűszerkérget kapnak. Előbbi alapja egy csokor friss kapor, egy csokor petrezselyem, néhány szál metélőhagyma (snidling) jól felaprítva, összekeverve – de tetszés szerint variálható, mehet bele bazsalikom, kakukkfű vagy akár koriander is. Utóbbihoz mi paradicsompesztót használtunk, de persze itt is a kreativitás a lényeg.



Fogjuk tehát a kis fehér gömböket, és meghempergetjük az előkészített zöld, illetve piros fűszerben. A végeredmény nemcsak finom, de kifejezetten látványos is. A piros-fehér, zöld-fehér mikrobolygókat tálalhatjuk deszkán, porcelántányéron, kiskanálon, salátaágyon. Étvágygerjesztő asztaldísznek is alkalmas, amíg a torkosabbak el nem rontják az összképet.

Piríthatunk hozzá kenyeret, de önmagában is bekaphatjuk. Lehet hozzá retket ropogtatni, és persze ha az a bizonyos pezsgő/habzó/gyöngyöző jól lehűlt, az ízek optimálisan egészítik ki egymást.

Egy szó, mint száz: ez a percek alatt elkészíthető falatka kiváló elő-előétel, vagy afféle egészséges „nass”, elrontani ugyanúgy képtelenség, mint ellenállni neki.
 
Fotó:
Upor László

címkék

Badacsony (8) bajnoksag (3) Balaton (40) bikaver (13) bio (4) biodinamikus (3) Bocuse d'Or (7) bor (230) borbar (20) borfesztivál (15) Bori Mami (3) boriskola (3) borkorcsolya (15) Borshanta (9) borterasz (7) bortúra (10) borvacsora (5) borvendéglő (3) borverseny (7) Bott pince (24) Bottszerda (21) Budapest (122) cava (7) CEWI (9) csirke (3) csokoládé (6) cukrász (3) cukrászda (9) demeter zoltan (4) desszert (3) édes (27) édes szamorodni (4) Eger (18) espresso embassy (3) étterem (83) Etyek (5) Etyeki Kúria (3) fesztival (20) Franc&Franc (4) furmint (34) Gizella Pince (5) gyerekbarát (15) gyöngyözőbor (10) habzóbor (3) harslevelu (5) heimann (4) húsvét (7) interjú (23) kadarka (7) karácsony (9) kave (36) kavezok (8) kekfrankos (3) kéknyelű (3) Keszthely (3) koktel (6) könyv és kávé (3) kostolo (40) Közben esznek (8) Kreinbacher Birtok (4) kunsagi borvidek (3) London (4) Mád (10) magnamatra (10) Mátra (18) Michelin-csillag (6) Monyo Brewing CO (3) Mór (4) művészinterjú (5) nyar (4) nyaralas (4) Olaszország (5) olaszrizling (6) őstermelői piac (6) Paletta (3) pálinka (7) pálinkaverseny (6) Pancs Belvárosi Gasztroplacc (3) Pannonhalma (5) Pannonhalmi Apátsági Pincészet (4) pecs (7) pezsgő (24) piac (11) pizza (3) Portugália (5) programajanlo (21) Rácz Jenő (4) rajnai rizling (3) recept (43) rozé (15) sarospatak (3) sauvignon blanc (6) Somló (5) sommelier (7) Soproni borvidék (4) sor (35) sós (12) Spanyolország (4) specialty kave (7) st andrea (4) Super 12 (3) sütemény (17) süti (11) SVÉT (11) szakácsverseny (3) Szekszárd (15) Szent András Sörfőzde (6) szorakozas (4) tallya (4) támogatott írás (6) Tarcal (7) Tarcal Kulturális Egyesület (3) tavasz (5) tea (6) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (3) tészta (3) tokaj (72) Tokaj Oremus Szőlőbirtok (3) Tokaj-Hegyalja (28) tokaji aszú (14) tudnivalok (4) utazás (11) verseny (8) Villányi borvidék (22) vörösbor (8) vylyan (3) zold veltelini (3)