Vissza

Zsenge rántott tök

2018.05.23. | Szabó Edit
A rántott tök, a petrezselymes újkrumpli és a kapros-joghurtos öntet klasszikus tavaszi trió. Kicsit ugyan időigényes az elkészítése, de oda se neki! Évente egyszer igazán rászánhatjuk azt a két órát…
 

Olajban sül. Igen. Panírozni is kell. Igen. Órákat állhatunk a serpenyő mellett. Valóban. Viszont az ablak nyitva, énekel valami őrült madár, és mire megszólal a közeli templomból a déli harangszó, már örülünk, hogy rászántuk magunkat az évi rendes tökrántásra. Imádja az egész család, járjunk hát a kedvükben, és titkon valljuk be, hogy egy kicsit magunknak is panírozgatjuk azokat a szép, szabályos tökkarikákat.



Hozzávalók 4 személyre:
  • 2 közepes méretű zsenge főzőtök
  • 50 dkg újkrumpli
  • 1 csokor petrezselyemzöld, finomra vágva
  • 1 csokor kapor, finomra vágva
  • 2 tojás
  • 15-20 dkg liszt
  • 15-20 dkg zsemlemorzsa
  • 4 dkg vaj
  • 3 dl joghurt
  • 2 evőkanál majonéz
  • só, bors, ízlés szerint
  • olaj a sütéshez
     


Elkészítése:

1. A tököt megmossuk, meghámozzuk, ujjnyi karikákra vágjuk, besózzuk, és állni hagyjuk.
2. A burgonyát késsel megkapargatjuk, dörzsiszivaccsal egy kicsit megdörzsölgetjük, aztán megmossuk, és kockára vágjuk.
3. A tökkarikákról letöröljük az összegyűlt nedvességet, a klasszikus módon lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába mártva panírozzuk, és forró olajban aranybarnára sütjük valamennyit. (A kisült korongokat tegyük háztartási papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felitassuk.)



4. Közben a burgonyát a vajra dobjuk, megsózzuk, és lassú tűzön, lefedve párolni kezdjük. Víz nem kell hozzá, a saját levében meg fog puhulni. Amikor már majdnem kész, hozzáadjuk a finomra vágott petrezselyemzöldet, és készre pároljuk. Az sem baj, ha egy kicsit odakap az alja.
5. A joghurtba belekeverjük a majonézt, sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a finomra vágott kaprot.



6. A frissen sült tököt a petrezselymes újkrumplival és a kapros-joghurtos öntettel kínáljuk.





 
Fotó:
Szabó Edit -

címkék

ausztria (4) badacsony (10) balaton (55) balatonfüred csopaki borvidék (4) bikavér (16) bio (10) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (259) borász (5) borbár (23) borfesztivál (23) bori mami (5) boriskola (4) borkorcsolya (19) borkóstoló (7) borshanta (11) borterasz (7) borteszt (39) bortúra (15) borvacsora (11) borverseny (10) bott pince (25) bottszerda (21) budapest (166) cava (7) CEWI (11) csirke (6) csokoládé (8) cukrászda (11) demeter zoltan (4) édes (47) édes szamorodni (5) eger (27) egészséges (4) étterem (110) etyek (8) etyeki kúria (7) fehérbor (12) fesztivál (26) franc&franc (4) frittmann (4) furmint (46) furmint február (6) gizella pince (5) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (10) habzóbor (4) hárslevelű (9) heimann (4) húsvét (7) interjú (60) kadarka (11) karácsony (13) kávé (37) kavezok (8) kékfrankos (7) kéknyelű (5) kenyér (4) késői szüret (4) koktél (9) kóstoló (53) kovács nimród winery (6) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (5) london (8) mád (10) magnamátra (10) mátra (27) michelin-csillag (6) monyo brewing co (4) mór (5) művészinterjú (9) nyár (9) nyaralás (4) olaszország (11) olaszrizling (15) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (7) pálinkaverseny (6) pannonhalma (6) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (7) pezsgő (42) piac (13) pinot noir (7) pofonegyszerű (4) portugália (6) programajanló (26) rácz jenő (4) rajnai rizling (6) recept (90) rozé (25) saláta (6) sauvignon blanc (6) somló (8) sommelier (8) soproni borvidék (8) sör (38) sós (41) spanyolország (7) specialty kávé (8) st andrea (6) sütemény (20) süti (13) svét (12) szakácsverseny (4) szekszárd (20) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (9) tállya (5) támogatott írás (6) tarcal (8) tavasz (7) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (5) tészta (4) tokaj (84) tokaj-hegyalja (39) tokaji aszú (18) tudnivalok (4) utazás (17) vacsora (8) verseny (9) villányi borvidék (30) vörösbor (9) vylyan (8) zenit (4)