Vissza
Iszunk

A Carassia csillogása

2017.12.30. | Szabó Edit
A jól ismert borok után már saját pezsgője is van a Pannonhalmi Apátságnak! Igaz, a nemes buborék nem Pannonhalmán, hanem Kárásztelken születik a palackban, de a vállalkozásban az Apátság is részt vesz. Carassia pezsgőket kóstoltunk…
 

„Dom Perignon legendás története óta a pezsgő hozzátartozik egy apátsághoz, így a Carassia pezsgőcsalád megjelenésével mi is eddigi hiányosságunkat korrigáljuk” – mondta Hortobágyi Cirill pannonhalmi perjel, amikor az idei év tavaszán bemutatták a Pannonhalmi Apátság és a szilágysági Kárásztelken létrejött Crama Carastelec Winery közös „gyermekét” a Carassiát.



Mint a magyar borászatban annyi minden, voltaképpen a szilágysági pezsgőüzem létrehozása is Gál Tibor, az azóta legendává vált egri borász ötlete volt. Tibor 2004-ben, a halálát megelőző évben a pinot noir szőlőfajta nagyköveteként érkezett Kárásztelekre, és úgy vélte, a klimatikus adottságok arrafelé nemcsak a pinot noirnak, hanem a Champagne-ban honos többi szőlőfajtának is kedveznek. Ki is választott egy 22,4 hektáros területet – amelyet arrafelé a talaj csillámpala-tartalma miatt kristályszigetnek is neveznek –, és arra biztatta vendéglátóit, hogy telepítsenek szőlőt, és építsenek pezsgőpincészetet.



A folyamat Gál Tibor halála után kissé lelassult ugyan, de nem állt meg. A szilágysági vendéglátók – Kovács Zoltán, Ulicsák Szilárd, Leitersdorfer Edit, Rábai László és Rábainé dr. Szabó Ibolya Mária – összedugták a fejüket, és nekiláttak, hogy a magyar borász által körvonalazott tervek mentén haladva megvalósítsák a nagy álmot. Tibor haláláig a Pannonhalmi Apátsági Pincészet tanácsadójaként is munkálkodott, a főapátság döntéshozói tudták, hogy nemcsak jó szakember, de az ösztönei is csalhatatlanok. Ezért döntöttek úgy, hogy kisebbségi tulajdonosként a Pannonhalmi Főapátság is beszáll a Vinum Partium vállalkozásba.



A szőlőtelepítés 2011-ben kezdődött, egy évvel később elkészült a színvonalas, minden igényt kielégítő, modern pince, amelyet 2013-ban Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát áldásával adtak át. A pincészet kizárólag zöldenergiával működik, hűtését és fűtését geotermikus hőszivattyú biztosítja, áramfogyasztását napelemekkel mérséklik. Gazdasági épületként az átadás évében építészeti nívódíjat kapott.

A termőre fordult ültetvényekről 2013-ban szüreteltek először habzóbor készítésére alkalmas gyümölcsöt. Az eredmény meggyőzte a tulajdonosokat, így a pezsgő készítésének is rögvest nekiláttak, igaz, kezdetben csak kísérleti mennyiség született a pincében.

A pincészet élére egy lelkes, fiatal székely fiú került, akinek diplomáján alig száradt meg a tinta, amikor Kárásztelekre költözött. Bereczki Csaba lelkesedése és szakmai tudása vitathatatlan, ám a tapasztalatok csak évek múlva jönnek, ezért a tulajdonosok Rudolf Krizant, az ismert osztrák borászt kérték fel tanácsadóként. Az összjáték jól sikerült, az első, tradicionális eljárással készült Carassia pezsgők ebben az évben kerültek a boltok polcaira, és az egyik közülük már egy világbajnoki ezüstéremmel is büszkélkedhet.



A Carassia családot egyelőre három pezsgő alkotja, a rosé brut, az extra brut és a blanc de blancs. Mindegyikük kiváló társa egy ünnepi vacsorának. Most csak kisebb mennyiség készül belőlük, de a tulajdonosok tervei szerint hamarosan évi 50-60 ezer palack pezsgő kerül majd ki Kárásztelekről, remélhetőleg a közönség nagy örömére. Mi Márkus György pezsgőszakértővel kóstoltuk végig a sort, és az eredménnyel igencsak elégedettek voltunk.


Carassia Rosé Brut – kacsa- és nyúlhúshoz, lazachoz, gombához, thai ételekhez



A halvány lazacszínű pezsgő illatában a piros bogyós gyümölcsösség mellett érezhetően megjelennek a talaj mészköves, márgás jegyei. Az íz enyhén élesztős, intenzíven gyümölcsös, az epres, málnás, rebarbarás hangulatot akácos, süteményes aromatika kíséri. Arányos, jó egyensúlyban lévő pezsgő, közepesen hosszú utóízzel. Nem túl részletgazdag, inkább primer gyümölcsösségével hódít.

Carassia Classic Extra Brut – eperhez, lazackaviárhoz, spárgás ételekhez



Ez a 100% pinot blanc pezsgő igazi különlegesség, hiszen a szőlőfajta többnyire házasításokban jelenik meg, kevesen készítenek belőle fajtabort vagy -pezsgőt. A Carassia esetében is kísérleti tételről beszélünk, a tulajdonosok a későbbiekben házasítani fogják a pinot blanc alapbort, érdemes tehát kóstolni, amíg még van belőle.



Az illata szép és elegáns: zöldes, enyhén csalános, florális, finoman élesztős jegyek szállnak a pohárból. Kis szellőztetés után az illat mélyül, enyhe gyógyfüves árnyalattal gazdagszik, és az újabb rétegekben gyógypemetefüves, citromvirágos jegyeket fedezhetünk fel.

Szájban lendületes, a buborékok krémesek, de kicsit gyorsan illannak. Az illatban ígért jegyek ízben is visszaköszönnek, egy kis finom, érlelési aromával kiegészülve. Kétségkívül különleges, emlékezetes pezsgő.

Carssia Blanc de Blancs Brut – friss kecskesajthoz, szusihoz, libamájhoz, halakhoz



A három közül ez a legkifinomultabb pezsgő, elegáns és komplex, tiszta és határozott. Illatában virágos, zöldfűszeres jegyek, kóstolva az akácvirágos, körtés aromatika az érleltségre utaló kekszes ízekkel egészül ki. Végtelenül hosszú utóízében a fehér virágos jegyeket üde gyümölcsösség kíséri. A textúra kellemes, a habzás kitartó, a buborékok krémesek. Ez a 100% chardonnay pezsgő nagy ígéret, hallunk még róla.


 
„A legenda szerint Dom Perignon meglepetésnek szánta a pezsgőt, de ő lepődött meg legjobban, amikor új italát megízlelte. «Csillagokat iszom!» – kiáltott fel. Remélem, hogy a Carassia pezsgők majd bennünket is közelebb visznek a csillagokhoz” – mondta zárszavában Hortobágyi Cirill atya.

Érdemes kipróbálni!

Megjegyzés: A 2018-as Champagne és Pezsgő Világbajnokságon (CSWWC) a Carssia Blanc de Blancs Brut megismételte tavalyi sikerét és ismét ezüstérmet szerzett, a szeptemberben forgalomba kerülő CARASSIA Blanc de Blancs Brut Nature pedig aranyérmet kapott.
 
Fotó:
facebook

címkék

Badacsony (8) bajnoksag (3) Balaton (33) bikaver (12) Bocuse d'Or (7) bor (207) borbar (16) borfesztivál (11) Bori Mami (3) boriskola (3) borkorcsolya (14) Borshanta (9) borterasz (6) bortúra (8) borvacsora (4) borvendéglő (3) borverseny (7) Bott pince (24) Bottszerda (21) Budapest (113) cava (7) CEWI (9) csirke (3) csokoládé (5) cukrász (3) cukrászda (9) demeter zoltan (4) desszert (3) édes (24) édes szamorodni (4) Eger (16) espresso embassy (3) étterem (76) Etyek (3) fesztival (19) Franc&Franc (3) furmint (34) Gizella Pince (5) gyerekbarát (15) gyöngyözőbor (7) harslevelu (4) heimann (3) húsvét (7) interjú (13) kadarka (6) karácsony (9) kave (36) kavezok (8) Keszthely (3) koktel (5) könyv és kávé (3) kostolo (21) Közben esznek (8) Kreinbacher Birtok (3) London (3) Mád (9) magnamatra (7) Mátra (14) Michelin-csillag (6) Monyo Brewing CO (3) Mór (4) művészinterjú (3) nyar (4) nyaralas (4) Olaszország (5) olaszrizling (5) őstermelői piac (5) Paletta (3) pálinka (6) pálinkaverseny (6) Pancs Belvárosi Gasztroplacc (3) Pannonhalma (4) Pannonhalmi Apátsági Pincészet (3) pecs (3) pezsgő (21) piac (8) pizza (3) Portugália (5) programajanlo (10) Rácz Jenő (3) recept (31) rozé (11) sarospatak (3) sauvignon blanc (6) Somló (3) sommelier (6) sor (35) sós (11) Spanyolország (4) specialty kave (7) st andrea (3) Super 12 (3) sütemény (14) süti (8) SVÉT (11) szakácsverseny (3) Szekszárd (15) Szent András Sörfőzde (6) szorakozas (4) tallya (4) támogatott írás (6) Tarcal (7) Tarcal Kulturális Egyesület (3) tavasz (5) tea (6) tenger gyümölcsei (4) tészta (3) tokaj (70) Tokaj Oremus Szőlőbirtok (3) Tokaj-Hegyalja (26) tokaji aszú (13) tudnivalok (4) utazás (11) verseny (7) Villányi borvidék (18) vörösbor (8) zold veltelini (3)