Vissza

A rózsaszín elefánt birodalma

2017.05.17. | Szabó Edit
A rózsaszín elefántos címkét állítólag egy vidám egyetemista tervezte két rekesz sörért. Á, ezt úgyse hisszük el! Vagy mégis? Delirium sörvacsorán jártunk a Dunaparti Matróz Kocsmában…
 
 
Patrick Van Leijsen 26 éve dolgozik sörök értékesítőjeként, szereti is, amit árul, mégsem hízott el. A magyarázat egyszerű: egy pohár Deliriumban ugyanannyi kalória van, mint egy pohár tejben. Patrick nagyszerű előadó. Örülünk is, hogy nem halljuk gyakrabban, különben laza, elegáns, humorral átszőtt, mégis informatív előadásai után felvásárolnánk az ország teljes Delirium-készletét.  A Dunaparti Matróz Kocsmában üldögélünk, üdvözlőitalunkat, a Mongozo Premium Pilsnert kortyolgatva. A sör organikus, gluténmentes, és viselheti a becsületes kereskedelemért járó „fair trade” logót.



Patricktól megtudjuk, hogy a világban 67 féle sör létezik, és annak legtöbbje pilsner. A sörfogyasztók 90%-a ezt a stílust rendeli, ha egy pohár sörre vágyik, de szerencsére már a pilsnerekből is nagyon széles a választék. Az est további részében négy ale és egy IPA vár még ránk, óvatosan adagoljuk az alkoholt.



Talán nincs is a világon olyan sörkedvelő ember, aki egy Delirium címkéjére rápillantva ne vágná rá gondolkodás nélkül, hogy milyen sört rejt az üveg. A védjeggyé vált kedves, rózsaszín elefánt sokak szemében a minőség garanciája. A Delirium söröket a de Laet család tulajdonában lévő Huyghe sörfőzde készíti. Az üzem Gent közelében, Melle-ben található, ahol a sörkészítés hagyományai egészen 1654-ig nyúlnak vissza. A családi vállalkozás egy 1936-ban épült és 2012-ben modernizált épületben működik. A régi rézüstöket rozsdamentes acélra cserélték, és ma már a sörkészítés teljes folyamata automatizált. A vállalkozást jelenleg Jean de Laet vezeti, és a főzdében olyan sörök készülnek, mint a La Guillotine, a Mongozo vagy a Floris, de kétségkívül a Delirium a legismertebb.

Delirium Nocturnum



Előételünk Delirium Nocturnum sörrel készült kacsamájpástétom, amit házi kaláccsal és friss zöldségekkel tálal Kun Arnold konyhafőnök. Hozzá természetesen ugyanazt a sört kapjuk, amit a kacsamáj. Az erős, sötét ale 8,5%-os alkoholtartalma elvész a testben. Illatában karamelles, kávés, fekete csokoládés jegyek, mellette egy kis édesgyökeres, banános érzet, amit kevés koriander tesz pikánssá. Kóstolva igen jó egyensúlyt mutat, édes, keserű és savanyú egyszerre. Jólesik inni.
Egy liter sör előállításához hat liter vízre van szükség. A Huyghe cég igen fontosnak tartja a környezet megóvását, ezért a felhasznált vízmennyiség 70%-át visszaforgatják a rendszerbe, és kizárólag zöldenergiát használnak a munka során. Patrick azt mondja, a családnak egyáltalán nem célja, hogy az ő főzdéjük legyen a legnagyobb a világon, de még az sem, hogy ők állítsák elő a legtöbb sört Belgiumban, azt viszont igenis szeretnék, ha az ország legkörnyezettudatosabb vállalkozásai között tartanák őket számon.

Delirium Argentum



A currys-mangós füstölt lazachoz vajban sült párolt zöldségeket kapunk köretként, és mellé egy 7%-os alkoholtartalmú IPA, a Delirium Argentum kerül a poharakba.  Akárcsak a Nocturnum, ez a sör is kapott palackos érlelést. Az öt különböző komlóval készült felsőerjesztésű sör illata fűszeres, citrusos, kicsit karamelles. Kóstolva feszes, enyhén karamellás ízvilágú, ám a citrusok remekül ellenpontoznak, és a sör kifejezetten frissítő érzetet ad. Jól illeszkedik a lazacos ételhez, de érzésünk szerint más tengeri fogások mellett is remekül megállná a helyét.

Delirium Tremens



A séf póréhagymás-tejszínes pulykamellet készített, amelyet Delirium Tremens sörös-kéksajtos csiperkegombával és zöldtésztával tálalt. Ehhez nyitották azt est leghíresebb sörét, amely tulajdonképpen egy olasz importőr kedvéért született, és kezdetben csak Olaszországban lehetett kapni – igaz, akkor még nem ezen a néven. Egy könyvvizsgáló kérdezte meg, miért nincs ebből a jó kis sörből a belga piacon is. Tanakodtak egy sort a tulajdonosok, aztán úgy döntöttek, hogy legyen.



A címke tervezésére egy jókedvű egyetemistát kértek fel, aki mindössze két rekesz sört kapott díjazásul. A címketerven szerepelt sárkány, krokodil, sőt madár is, mielőtt megszületett volna a rózsaszín elefánt. Patrick mosolyogva meséli a történetet – hogy mi igaz belőle, és mi nem, döntse el ki-ki magában. A lényeg az, hogy ez az 1988-ban született, felsőerjesztésű, 8,5%-os alkoholtartalmú sör páratlan népszerűségnek örvend a mai napig. Illatában finom malátásságot érzünk, fűszereket, és banános, zöldalmás, gyümölcsös világot. Kóstolva telt, széles, mégis selymes, hosszú utóízében a gyümölcsös jegyeket enyhe kesernyésség kíséri.

Delirium Red



Nincs mindenki barátságban a gyümölcsös sörökkel, aki viszont vonzódik hozzájuk, a Delirium Red nevű meggyes ale-t szeretni fogja. 8,5%-os alkoholtartalmával, lágy, gyümölcsös, meggyes aromáival, leheletnyi keserűmandulás világával kifejezetten kedves, és igen jól illik hozzá a desszertként tálalt meggyes-túrós rétes, amit vaníliafagylalttal és meggysörös öntettel koronázott meg a szakács.

Meggyőződésünk, hogy a Delirium sörcsalád közel sem lenne ilyen népszerű a rózsaszín elefánt nélkül, nem véletlen tehát, hogy ma már az egész főzdének ez a logója. Patrick úgy meséli, hogy Gent egyik leghíresebb sörözőjének plafonján egy szép napon papírból kivágott rózsaszín elefántok jelentek meg. A kocsmáros függesztette oda őket, mondván, hogy aki meg tudja számolni, mennyi van belőlük, kap egy korsó sört jutalmul. Számolták is a vendégek bőszen, ám a könnyű papír elefántok minden ajtónyitásra arrébb reppentek egy kicsit, és a számolás kezdődhetett elölről. A főzde igazgatója egyszer betévedt a sörözőbe, megtetszett neki az ötlet, így a Huyghe sörfőzde és a rózsaszín elefánt ma már elválaszthatatlan egymástól.



Figyelem! Május 19-21. között Belga Sörfesztivált rendeznek Budapesten, ahol 45 főzde 250 sörét lehet majd megkóstolni. Nem árulunk el titkot: persze, hogy ott lesz a Delirium is!
 
Fotó:
Szabó Edit -

címkék

ausztria (4) badacsony (10) balaton (55) balatonfüred csopaki borvidék (4) bikavér (16) bio (8) biodinamikus (4) bocuse d'or (9) bor (258) borász (5) borbár (21) borfesztivál (21) bori mami (5) boriskola (4) borkorcsolya (19) borkóstoló (6) borshanta (11) borterasz (7) borteszt (33) bortúra (15) borvacsora (11) borverseny (10) bott pince (25) bottszerda (21) budapest (160) cava (7) CEWI (11) csirke (6) csokoládé (8) cukrászda (11) demeter zoltan (4) édes (43) édes szamorodni (4) eger (27) egészséges (4) étterem (107) etyek (8) etyeki kúria (7) fehérbor (12) fesztivál (25) franc&franc (4) frittmann (4) furmint (44) furmint február (6) gizella pince (5) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (10) habzóbor (4) hárslevelű (8) heimann (4) húsvét (7) interjú (58) kadarka (9) karácsony (12) kávé (37) kavezok (8) kékfrankos (7) kéknyelű (5) kenyér (4) koktél (9) kóstoló (52) kovács nimród winery (6) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (5) london (8) mád (10) magnamátra (10) mátra (27) michelin-csillag (6) monyo brewing co (4) mór (5) művészinterjú (9) nyár (9) nyaralás (4) olaszország (11) olaszrizling (13) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (7) pálinkaverseny (6) pannonhalma (6) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (7) pezsgő (41) piac (13) pinot noir (7) pofonegyszerű (4) portugália (6) programajanló (26) rácz jenő (4) rajnai rizling (6) recept (89) rozé (25) saláta (6) sauvignon blanc (6) somló (8) sommelier (8) soproni borvidék (8) sör (38) sós (41) spanyolország (7) specialty kávé (8) st andrea (6) sütemény (19) süti (13) svét (12) szakácsverseny (4) szekszárd (19) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (8) tállya (5) támogatott írás (6) tarcal (8) tavasz (7) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (4) tészta (4) tokaj (82) tokaj-hegyalja (36) tokaji aszú (18) tudnivalok (4) utazás (17) vacsora (8) verseny (9) villányi borvidék (30) vörösbor (9) vylyan (8) zenit (4)