A sauvignon blanc, ha magyar

2016.07.01. | Burai László
Ha a Borsmenta szerkesztőségében összeülünk kóstolni, akkor legtöbbször egy-egy témát járunk körül. Persze nem olyan részletességre kell gondolni, ami mondjuk a teljes magyar kínálatot lefedné, de azért igen hasznosak ezek az alkalmak; érdekes például azonos szőlőfajtából készült borokat kóstolni, és a kisebb-nagyobb különbségeket felfedezni.
 
Van egy elméletem, miszerint a borfogyasztók egyedfejlődésében a sauvignon blanc az egyik első lépcsőfokot jelzi. Már komolyabb borok készülnek belőle, mint általában egy Irsaiból vagy zenitből, de emellett könnyen felismerhető illat- és ízjegyei vannak, ami sikerélményt jelent, ha felismerik.
 
Később azután a legtöbben továbblépnek más fajták felé, pedig a sauvignon blanc nagyon izgalmas tud lenni. Termőhelytől és borkészítési eljárástól függően sok arca van a fajtának, az egyszerűbb fajélesztős ízbombáktól a visszafogott, elegánsabb, de semlegesebb karakterű borokig elég széles a választék. Ha odafigyelnek a szüreti időpontra, akkor igazán ropogós, friss bort lehet belőle készíteni, a klasszikus jegyekkel: bodzával, csalánnal, egressel, vágott fűvel. A klasszikus spárgán túl is érdemes kísérletezni, hogy mit párosítsunk mellé ételben, jó társ a juhtúró, az érett sajtok és a halak is, édesvíziek és tengeriek egyaránt.
 
Franciaország az őshazája, a Loire mentiekkel az élvonalban, de világhírűvé Új-Zéland tette a fajtát, csavartak egyet a megszokotton, és a többlépcsős szürettel elérték azt, hogy a ropogós savak és a vegetális-füves karakter mellett a későbbi szüretből származó alapanyag gazdag gyümölcsösséget is adjon a borhoz. A Cloudy Bay olyan márkanév lett a sauvignon blanc kapcsán, hogy már Magyarországon is komoly rajongótábora alakult ki, pedig nem tartozik a legolcsóbbak közé. Hiába, ami jó, azt meg kell fizetni!
 
Az első borunk 2015-ös és Balatonszőlősről, Béla és Bandi pincéjéből érkezett. A kezdeti kénességet hamar felváltotta az intenzív fajtajelleg, azaz friss csalán, vágott fű és egres. Élénk korty, az arányok is rendben. Nem kifejezetten elmélyedős bor, inkább meleg nyári napokra való, finom grépfrútos fanyarsággal.
Kuriózum volt a második versenyző: Gervai János nevét inkább az Onyxból ismerhettük eddig. Pár éve vágott bele a borászkodásba, a második évjáratából, 2015-ből kóstoltuk az István-hegyi sauvignon blanc-ját. Érettebb vonal illatban, fekete ribizlivel, citrusokkal és a kötelező csalánnal, intenzív az orrban, de nem harsány. Hasonló karaktert mutat a korty is, izgalmas, virgonc savak, meghatározó gyümölcsösség, a fekete ribizli itt is felbukkan, tartalmasabb bor, a kortyvégi kesernye azonban kissé elvesz a bor értékéből.
A Figula pince 2015-ös bora idős, hatvanéves tőkékről származik. Visszafogott az illat, édes karakterű gyümölcsösséget mutat. A kortyban is felbukkan ez, emellett markáns savak és némi alkoholérzet. Fehér húsú gyümölcsök, zöldfűszer, fanyarság, hullámzó élmény, megosztotta a társaságot.
A következő versenyző megmutatta, hogy miért is gondolják, hogy a Loire-völgy a fajta igazi otthona. A Petit Villebois 2015 ráadásul nem is elérhetetlen árú bor, ennek fényében még inkább meglepő volt, amit kaptunk. Friss, tiszta illatában zöldalma és virágpor, mellette zöldfűszerek. Remek arányú a korty, szép savak, citrusosság, zöldalma, marcipán; elegáns kompozíció, finom sóssággal a korty végén, ezt a bort mindannyian őszintén szerettük.
Légli Ottó 2015-ös János-hegyi sauvignon blancja volt az utolsó borunk. Melegebb illat, érett tónus, a zöldfűszerek mellett édes karaktert is mutat. A korty teltebb, kevésbé feszes, helyenként az alkoholt is érezni. Gazdag, dús, helyenként már trópusi gyümölcsöket is idéz, villanásnyi mangóval. Az egyensúlybeli hiányosságot bujasággal kárpótolja – szerethető bor ez is, noha az eddigiektől teljesen eltérő karakter.

Nem kóstoltuk rengeteget a fajtából, így is öt különböző „személyiséget” ismertünk meg, melyekből mindenki megtalálhatta a neki legjobban tetszőt. Abban megegyeztünk, hogy a francia versenyző minden szempontból a legizgalmasabb volt, ráadásul nem kell egy vagyont sem adni érte, ezzel a borral még biztosan találkozunk!
Fotó:
wikipedia

Kapcsolódó hírek

címkék

badacsony (9) balaton (53) bikavér (13) bio (6) bocuse d'or (9) bor (248) borbár (21) borfesztivál (20) bori mami (5) borkorcsolya (18) borshanta (11) borterasz (7) borteszt (16) bortúra (12) borvacsora (10) borverseny (10) bott pince (24) bottszerda (21) budapest (155) cava (7) CEWI (10) csirke (5) csokoládé (7) cukrászda (11) demeter zoltan (4) édes (39) édes szamorodni (4) eger (24) étterem (102) etyek (8) etyeki kúria (6) fehérbor (4) fesztivál (23) franc&franc (4) frittmann (4) furmint (43) furmint február (6) gizella pince (5) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (10) habzóbor (4) hárslevelű (8) heimann (4) húsvét (7) interjú (51) kadarka (9) karácsony (11) kávé (37) kavezok (8) kékfrankos (6) kéknyelű (5) koktél (8) kóstoló (52) kovács nimród winery (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (4) london (7) mád (10) magnamátra (10) mátra (24) michelin-csillag (6) monyo brewing co (4) mór (5) művészinterjú (8) nyár (9) nyaralás (4) olaszország (10) olaszrizling (7) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (7) pálinkaverseny (6) pannonhalma (5) pannonhalmi apátsági pincészet (4) pécs (7) pezsgő (38) piac (13) pinot noir (7) portugália (5) programajanló (26) rácz jenő (4) rajnai rizling (6) recept (79) rozé (21) saláta (4) sauvignon blanc (6) somló (8) sommelier (8) soproni borvidék (8) sör (37) sós (38) spanyolország (5) specialty kávé (8) st andrea (6) sütemény (17) süti (12) svét (11) szekszárd (17) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (8) tállya (4) támogatott írás (6) tarcal (8) tavasz (7) tea (8) tenger gyümölcsei (4) tészta (4) tokaj (79) tokaj-hegyalja (33) tokaji aszú (16) tudnivalok (4) utazás (17) vacsora (7) verseny (9) villányi borvidék (29) vörösbor (8) vylyan (7)