Vissza
Iszunk

Az vagy, amit megiszol

2018.04.10. | Szabó Hajnalka
Miben más az a bor, ami bio meg öko? Mit gondolnak erről a fiatal borászok? Erre a kérdésre kerestük a választ a bioszemléletű Juniborászok bormustráján, ahol tokaj-hegyaljai, csopaki, villányi, somlói és etyeki borokat kóstoltunk…
 

Hernyák Tamás etyeki borász vagyok, és 4 éve nem nyúltam felszívódó vegyszerhez” – ez a vallomás nem csak általános derültséget váltott ki a jelenlévőkből, de benne volt a lazaságtól a hozzáállásig minden, ami a csapatot jellemzi. Egyre több borász igyekszik ebben a felfogásban készíteni a borait, hiszen a mondást, miszerint „az vagy, amit megeszel”, jelen esetben átfogalmazhatjuk így: „az vagy, amit megiszol”. A kemikáliamentesség pedig egyaránt fontos a szervezetünknek és a környezetünknek, nem véletlenül irányul egyre nagyobb figyelem a természetesség felé az élet minden területén.



„A jövő mezőgazdasága a bio” – jelenti ki a vagány mádi borász, Demeter Endre, aki fokozatosan, de mostanra teljesen átállt a biodinamikus gazdálkodásra aztán olyan jó furmintokat tölt a poharunkba, hogy bármit elhiszünk neki. Így vagyunk persze a többiekkel is. Annyira őszintén, mély meggyőződéssel mesélnek arról, hogy ez egy filozófia, egy hitvallás, a lényeg, hogy minden tekintetben jó borokat készíthessenek, hogy mi is isszuk a szavaikat – na meg persze a jobbnál jobb boraikat. Nem is akármilyen borokat, hiszen Gere Andi például, míg azt meséli, hogy 2010 óta a teljes 75 hektárjukon bioművelés folyik, addig pincéjük egyik különlegességét, a fekete járdoványt kínálja. A gyümölcsös, fűszeres bort 2011 óta készítik, így erre a kezdetek óta elmondható, hogy biobor.



Kovács Tamás, a St. Donát Pincészet főborásza arról mesélt, hogy Csopakon nem annyira egyszerű az átállás, hiszen sok pici terület van a borvidéken, sok szomszéddal kell számolni, és nehéz úgy vegyszermentes gazdálkodást folytatni, ha a szomszédok vegyszerét átfújja a szél. Mára szerencsére sokakat sikerült bevonni ebbe a gondolkodásba náluk is. Neki egyébként az a véleménye, hogy külföldön sokkal fontosabb, hogy a borokon szerepeljen a minősítés is, ott muszáj valahogy bizonyítani, hogy ez a bor más, mint a többi, és sok országban komoly hívó szó a bio. Magyarországon egyelőre kevesebben keresik ezeket a borokat, de itt a termelőket is jobban ismerik, könnyebb eljutni a borászatokhoz, és helyben megismerni a borkészítési filozófiát, így itthon sokszor a személyes kötődés is dönt a borválasztásban.



Csopaktól nincs messze a Káli-medence, innen jött az egyik legújabb Juniborász, Pállfy Attila, aki nagyon egyszerűen foglalja össze az átállásuk lényegét: „Nem szeretnénk mérgezni a környezetet.” Bár 2006 óta organikus szemléletben termelik a szőlőt, az átállás fokozatosan történt meg, az első hivatalos bioszüret náluk idén lesz. Kíváncsian várjuk majd az eredményét, mert már a most kóstolt 2016-os traminijük és a birtokvörösük is meggyőző: tiszták, gyümölcsösek, kedvesek. A másik új Juniborász, a neszmélyi Barcsa Botond számára teljesen egyértelmű, hogy így kell gazdálkodni, az ökológiai talajgazdálkodást egyébként az osztrák Sepp Moser pincészet elvei szerint végzi.



Kis Tomi, a Somlói Vándor abban hisz, hogy a legkifinomultabb borok biogazdálkodás eredményei. Közben elegáns, mégis jól iható 2016-os juhfarkat tölt a poharunkba, ezzel a meggyőző érvvel támasztva alá mondanivalóját. Egyébként a fajélesztőkről mesélt még sokat: arról, hogy ő nem használ az aromákat befolyásoló, a bort adott esetben illatosabbá tevő fajélesztőt, mert szerinte a pincéje eredendő élesztőtörzsei vannak olyan életerősek, hogy végig tudják vinni, támogatni a must borrá erjedésének folyamatát.



A kóstoló végére két tokaj-hegyaljai borászt hagytunk, egészen egyszerűen azért, mert az édes boraikkal szerettük volna befejezni a napot. Árvay Szabolcs Rátkáról a 2017-es Édesemmel érkezett, a 100 gramm maradék cukrot tartalmazó sárga muskotály az egyik kedvencünk volt az esten. Elégedetten kortyolgattuk, míg Szabi arról beszélt, hogy a kis családi gazdaságukban minden esetben azt tartják szem előtt, hogy a dűlőik karaktere a természet segítségével érvényesüljön a borban.



Végül Wille-Baumkauff Stefánnak, a hazai biodinamikus szőlőművelés úttörőjének asztalánál kötöttünk ki, róla a többiek csak annyit mondtak, hogy Magyarországon ő a jedi ezen a területen. Pincéjük, az abaújszántói Pendits 2011 óta a Demeter nemzetközi minősítéssel is rendelkezik, ami mutatja, hogy a legkomolyabb elvárásoknak is megfelelnek. A Németországban született Stefán sokat mesélt a külföldi borkedvelők igényeiről, hiszen határainkon túl sokkal nagyobb az érdeklődés a biodinamika iránt. Elmondása szerint volt, aki Dél-Afrikából érkezett hozzájuk, hogy megnézze, hogyan szántanak lóval a teraszos területeken, miként igazodnak a Hold állásához.



Magyarország első biodinamikus szamorodnijával, a Pendits 2013-as édes különlegességével fejeztük be az estét. Örömmel állapítottuk meg, hogy míg tavaly, az első ilyen jellegű kóstolón mintha még nem kristályosodtak volna ki teljesen a gondolatok, most sokkal összeszedettebb volt a koncepció. A borászok akkor is hittek abban, hogy ez a jövő, de most sokkal határozottabban képviselték elképzeléseiket, ráadásul tényleg jó borokat hoztak, így teljesen meggyőztek bennünket útjuk helyességéről.
Fotó:
Pintér Árpád

címkék

Badacsony (8) bajnoksag (3) Balaton (39) bikaver (13) Bocuse d'Or (7) bor (224) borbar (18) borfesztivál (14) Bori Mami (3) boriskola (3) borkorcsolya (14) Borshanta (9) borterasz (7) bortúra (10) borvacsora (5) borvendéglő (3) borverseny (7) Bott pince (24) Bottszerda (21) Budapest (119) cava (7) CEWI (9) csirke (3) csokoládé (5) cukrász (3) cukrászda (9) demeter zoltan (4) desszert (3) édes (24) édes szamorodni (4) Eger (18) espresso embassy (3) étterem (81) Etyek (5) Etyeki Kúria (3) fesztival (20) Franc&Franc (3) furmint (34) Gizella Pince (5) gyerekbarát (15) gyöngyözőbor (10) harslevelu (4) heimann (3) húsvét (7) interjú (20) kadarka (7) karácsony (9) kave (36) kavezok (8) kéknyelű (3) Keszthely (3) koktel (6) könyv és kávé (3) kostolo (33) Közben esznek (8) Kreinbacher Birtok (3) kunsagi borvidek (3) London (3) Mád (10) magnamatra (8) Mátra (16) Michelin-csillag (6) Monyo Brewing CO (3) Mór (4) művészinterjú (4) nyar (4) nyaralas (4) Olaszország (5) olaszrizling (6) őstermelői piac (5) Paletta (3) pálinka (7) pálinkaverseny (6) Pancs Belvárosi Gasztroplacc (3) Pannonhalma (5) Pannonhalmi Apátsági Pincészet (4) pecs (7) pezsgő (21) piac (9) pizza (3) Portugália (5) programajanlo (13) Rácz Jenő (4) rajnai rizling (3) recept (34) rozé (15) sarospatak (3) sauvignon blanc (6) Somló (5) sommelier (7) Soproni borvidék (3) sor (35) sós (11) Spanyolország (4) specialty kave (7) st andrea (4) Super 12 (3) sütemény (14) süti (8) SVÉT (11) szakácsverseny (3) Szekszárd (15) Szent András Sörfőzde (6) szorakozas (4) tallya (4) támogatott írás (6) Tarcal (7) Tarcal Kulturális Egyesület (3) tavasz (5) tea (6) tenger gyümölcsei (4) tészta (3) tokaj (72) Tokaj Oremus Szőlőbirtok (3) Tokaj-Hegyalja (28) tokaji aszú (14) tudnivalok (4) utazás (11) verseny (7) Villányi borvidék (19) vörösbor (8) vylyan (3) zold veltelini (3)