Iszunk

Bajnokok ligája

2018.09.08. | Szabó Edit
Kaland az élet! A Budapest Borfesztivál kínálatából tegnap a VinAgora Nemzetközi Borverseny aranyérmes tételeit kóstolgattuk. Íme a listánk, hátha másnak is kedve támad közelebbről megvizsgálni ezt a bajnoki sort…
 
  1. Garamvári Szőlőbirtok, 79-es stand


Vonzódunk a pezsgőkhöz, ezt sosem titkoltuk. Nem véletlen tehát, hogy sétánkat a Garamvári Szőlőbirtok standjánál kezdtük, elsőként azonban nem a már jól ismert és többször is megénekelt nyerspezsgőt töltöttük pohárba, hanem a 2017-es Lellei Irsai Olivért, amely a csendes fehérborok kategóriájában Champion-díjat nyert a VinAgorán. A fajtáról talán mindenki tudja, hogy Kocsis Pál nemesítette 1930-ban, és két szülője a csabagyöngye és a pozsonyi fehér.

A bor kellemes, muskotályos, szőlővirágos illatú, de az illat mértéktartó, nincs benne semmi túlzás. Kóstolva is arányos, lendületes, jó savak, kellemes ízek jellemzik – olyan, amilyennek egy jóleső nyári bornak lennie kell. Szeretnénk azt a helyet, ahol ez az Irsai a vendégváró ital.



A VinAgora pezsgős mezőnyében a pincészet brut nature pezsgője bizonyult a legkiválóbbnak, az ízléses megjelenésű palackon jól mutat a Champion-díjat hirdető címke. A 2008-as évjáratot teszteltük már, ITT írtunk róla, és úgy véljük, a most kóstolt 2015 -ös méltó utód. Krémes buborékok, kitartó gyöngyözés, üde virágossággal párosuló fehér húsú gyümölcsösség jellemzi. A chardonnay és a pinot noir klasszikus párosa most is jól muzsikál, szívesen iszunk belőle még egy pohárral.
 
  1. Pajzos-Megyer Pincészet, 78-as stand


Garamváriék szomszédságában az általunk ismert legmagyarabb francia, Laurent Comas kínálgatja tokaji pincészetének borait. Érdemes vele beszélgetni egy kicsit, már csak azért is, mert csodálatra méltó választékossággal használja a mi nem könnyű nyelvünket.

A pincészet nevében szereplő Pajzos és Megyer két tokaji dűlőt jelöl, itt található az a 112 hektárnyi terület, amelyen Laurent-ék gazdálkodnak. Az irányítás egységes, a két termőhely azonban markánsan különböző. A Pajzos andezites altalaja nyáron képes elraktározni a nap melegét, majd éjszaka visszaadni a szőlőnek, ezért itt sokkal magasabb a bogyó cukorfoka, a pára miatt pedig nagyobb az aszúsodási hajlam. Az innen készített bor egyéni karaktert hordoz, a dűlő jellegzetes, aszalt kajszis ízvilága ott van minden Pajzos-aszúban. A Megyer altalaja ezzel szemben mállékony, puha riolittufa, amit a szőlő remekül képes hasznosítani, és a bogyó ízébe beépülve enyhén krétás, ásványos ízvilágot teremt. A Megyeren éppen ezért erőteljes, kerek, vastag, szép száraz borok születnek teljesen spontán módon, borászati beavatkozás nélkül.

Innen való az a bor is, amit most kóstolunk. A 2015-ös Furmint Selection a legjobb furmint díját kapta a VinAgorán, holtversenyben a Kovács Nimród Pincészet borával.



Laurent-ék furmintjának komoly mélységei vannak, a citrusos, déligyümölcsös ízeknek köszönhetően mégis tele van játékossággal. Örömmel fedezzük fel benne a passiógyümölcsös, ananászos jegyeket, amit némi édes fűszeresség egészít ki. Nagyon szerethető, kedves bor, érdemes megkóstolni, de ha már itt vagyunk, aszú nélkül ne induljunk tovább!
 
  1. Paulus Borház, 63-as stand


Ha Mór, akkor ezerjó, ezt minden gyerek tudja, A Móri borvidék legnagyobb szőlőterülettel rendelkező pincészeténél most mégis rozét kóstolunk, ez kapta ugyanis a kategória Champion-díját a VinAgorán.

A bort maga a főborász, Mogyorósi Lajos tölti, és közben szívesen mesél a 130 hektáron gazdálkodó pincészet mindennapjairól. A Paulus Rosé 2017 egyébként merlot és pinot noir házasítása, fele-fele arányban. Akik a ropogós savú, harsány, nagyon üde rozékat szeretik, azoknak nem ez lesz a kedvencük; a Paulus bora teltebb, mélyebb a szokásosnál, nekünk ezért is ízlik nagyon.



A jóleső korty fölötti örömünkben gyorsan megkóstoljuk a generosát, amit szintén remek ízléssel készítettek el, aztán a borász búcsúajándékaként még egy kis ezerjó kerül a poharunkba. Aki teheti, látogassa meg a 63-as standot, nem fog csalódni.
 
4. Egri Korona Borház, 22-es stand



Az Eger és Egerszalók közelében, Demjénben található Egri Korona Borház a magánkézben lévő szőlőbirtokok közül az egyik legnagyobbat mondhatja magáénak az országban. A 270 hektáros ültetvény zömmel új telepítésű, egy ötvenhektáros darabja valaha érseki szőlőterület volt, itt található a borház, ahol természetesen szívesen látják a vendégeket.

A borászat standjánál a VinAgora Champion-díjas cabernet sauvignonját kóstoljuk. A 2013-as évjáratú Cabernet Sauvignon Selection mélyvörös színű, nagy testű, határozott karakterű vörösbor. A leírás szerint hagyományos fakádban erjedt, majd két évig új barrique hordóban érett, mielőtt palackozták volna. Ízében a fajtára utaló feketeribizlis jegyek fekete bogyós erdei gyümölcsösséggel és a hordóból érkező vaníliás, étcsokis karakterrel egészülnek ki. Sűrű, mint az éjszaka, de valahogy mégsem nehézkes, az egri savak biztosan tartják az alapot.



A bor polci ára 18.000 Ft, de aki komolyabban érdeklődik, megtudhatja a standnál azt a titkos beszerzési forrást, ahol sokkal kedvezőbb áron hozzá lehet jutni.

Aki szeretné meglátogatni a birtokot, nyugodtan tervezzen 2-3 napra. A borház mellett ugyanis van egy 16 szobás wellnesshotel és egy 12 házból álló üdülőfalu a termálfürdő szomszédságában, és a hely egész évben várja a vendégeket.
 
  1. Pauleczki-Vin Szőlőbirtok és Pincészet


Kezeket fel, ki kóstolta már a birtok borait? Meggyőződésünk, hogy nem lesz nagy tolongás, a Pauleczki-Vin nem tartozik a Tokaji borvidék sztárpincészetei közé. A 45 hektáros szőlőbirtok Tokaj-Hegyalja egyik legismertebb települése, Tolcsva határában található, közelebbről a Kincsem-, a Mandolás- és a Szentvér-dűlőben. Az ültetvény legnagyobb részén illatos fajták teremnek, sárga muskotály és ottonel muskotály érik a terület közel 70%-án, a maradék harmincon osztozik a furmint és a hárslevelű. A ritka arányoknak köszönhetően a pincészet főként az aromatikus borairól ismert, és azon kevesek közé tartozik, ahol készítenek aszúbort is 100% sárga muskotályból.

Most is ilyet kóstolunk, a Muscat Lunel 6 puttonyos Aszú 2000 ugyanis Champion-díjat kapott a botritizált borok kategóriájában. A bort a vállalkozást vezető Pauleczki Zsuzsanna mutatja be, aki édesapjától vette át a birtok irányítását.



Igazi ritkaságot pörgetünk a pohárban, a színe mint a csorduló akácméz, az illatában friss gyümölcsök sokasága, mellette aszalt füge és aszalt birsalma adja az édességet. A korty is üde és gyümölcsös, 6 puttonyos aszú, mégis jól iható, édes és krémes, de a savtartalom remekül ellenpontoz. Soha rosszabb befejezést.
 
Fotó:
Borsmenta - honlap
Szigetváry Zsolt

címkék

Badacsony (8) bajnoksag (3) Balaton (38) bikaver (13) Bocuse d'Or (7) bor (219) borbar (16) borfesztivál (14) Bori Mami (3) boriskola (3) borkorcsolya (14) Borshanta (9) borterasz (7) bortúra (10) borvacsora (4) borvendéglő (3) borverseny (7) Bott pince (24) Bottszerda (21) Budapest (117) cava (7) CEWI (9) csirke (3) csokoládé (5) cukrász (3) cukrászda (9) demeter zoltan (4) desszert (3) édes (24) édes szamorodni (4) Eger (18) espresso embassy (3) étterem (79) Etyek (3) fesztival (20) Franc&Franc (3) furmint (34) Gizella Pince (5) gyerekbarát (15) gyöngyözőbor (10) harslevelu (4) heimann (3) húsvét (7) interjú (17) kadarka (7) karácsony (9) kave (36) kavezok (8) Keszthely (3) koktel (6) könyv és kávé (3) kostolo (27) Közben esznek (8) Kreinbacher Birtok (3) London (3) Mád (10) magnamatra (7) Mátra (15) Michelin-csillag (6) Monyo Brewing CO (3) Mór (4) művészinterjú (3) nyar (4) nyaralas (4) Olaszország (5) olaszrizling (6) őstermelői piac (5) Paletta (3) pálinka (7) pálinkaverseny (6) Pancs Belvárosi Gasztroplacc (3) Pannonhalma (5) Pannonhalmi Apátsági Pincészet (4) pecs (6) pezsgő (21) piac (9) pizza (3) Portugália (5) programajanlo (10) Rácz Jenő (4) recept (31) rozé (14) sarospatak (3) sauvignon blanc (6) Somló (3) sommelier (7) Soproni borvidék (3) sor (35) sós (11) Spanyolország (4) specialty kave (7) st andrea (4) Super 12 (3) sütemény (14) süti (8) SVÉT (11) szakácsverseny (3) Szekszárd (15) Szent András Sörfőzde (6) szorakozas (4) tallya (4) támogatott írás (6) Tarcal (7) Tarcal Kulturális Egyesület (3) tavasz (5) tea (6) tenger gyümölcsei (4) tészta (3) tokaj (72) Tokaj Oremus Szőlőbirtok (3) Tokaj-Hegyalja (28) tokaji aszú (14) tudnivalok (4) utazás (11) verseny (7) Villányi borvidék (18) vörösbor (8) zold veltelini (3)