Kedvenc balatoni borteraszaink – déli part

2020.08.31. | Gónusz Gabriella
A Balaton körül mindig megtaláljuk azokat a borteraszokat, ahová jó beülni. Most a déli parti kedvenceinket vesszük sorra…
 


Konyári Pincészet, Balatonlelle

Konyári János virágzó birodalmát fia, Dani vitte tovább. A mediterrán hangulatú kertben jólesik megpihenni egy pohár bor mellett…


 
Balatonlelle felől érkezve szép lassan emelkedik az út a rendezett ültetvények, a legelésző lovak és a löszfalakban megbúvó gyurgyalagfészkek között. A hangulatos Kis-hegyen barangolva színpompás rózsabokrok őrzik a szőlőtőkéket. Régen azért telepítették a rózsákat a sorok elé, mert a szőlő esetleges betegségei hamarabb megjelennek rajtuk, de ma már csak díszként szolgálnak.

A Konyári család nemcsak szereti, de tiszteli is a környezetét. Ezt a bejáratnál található tábla is bizonyítja, amelyen az olvasható, hogy a vendégház és a pince körüli nagyjából kéthektáros kert megkapta a „helyi jelentőségű természetvédelmi terület” besorolást.

A Balatonlellétől délre található dombokon már 800 éve is készítettek bort. A Konyári család jelenleg 35 hektárt művel a Kis-hegy, a Szár-hegy, a Bánom-hegy, a János-hegy és a Sínai-hegy lejtőin. A tőkéken 65%-ban kék szőlő: cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, syrah és kékfrankos terem. „Szerintem a bordeaux-i fajták érzik a legjobban magukat ezen a borvidéken. Próbálkoztunk mással is, de igazából ezeket szeretjük” – mondja Konyári Dani, a birtok gazdája. A borokat kis tölgyfa hordókban érlelik a hegy lábánál található 18. századi pincében.



A fehérborok kedvelői is találnak kedvükre valót: chardonnay-t, Fecske cuvée-t vagy „Lelle Pecsétjét” (közismertebb nevén Sigillum Loliensét) kóstolgathatnak a teraszon. A borok mellé kísérő falatkákat, kenyeret, dióolajat, helyi sajtot kínálnak. A terasz valójában nem is vendéglátóegység, inkább egy kellemes borszaküzlet, ahol kóstolni is lehet a forgalomban lévő tételeket. „Mi ezt így szeretjük, hiszen nem vagyunk vendéglátósok, nem is értünk hozzá. A mi terepünk a borkészítés, arra koncentrálunk” – magyarázza Dani, aztán a kezdetekről mesél: „Én mindig a saját pincénkben dolgoztam. Az Ikon édesapám felségterülete volt, ezt most a húgom, Bori és a férje vette át, a Konyárit pedig én viszem tovább. A húgoméknak egyébként van egy kis saját pincészetük is, a Késa, és júniusban nyitották meg Mimi névre hallgató éttermüket itt, a hegy lábánál. A Majthényi Présház is a családhoz tartozik, Kati nagynéném viszi az éttermet 15 éve.”

Nyitvatartási időben a borlapról lehet választani borokat, és kényelmesen elkortyolgatni őket a gyönyörű, mediterrán teraszon. Vezetett borkóstolókat csak előzetes bejelentkezéssel tartanak. Hétvégén tanácsos asztalt foglalni, különben nem garantált, hogy lesz helyünk.

A Borsmenta borajánlata: Cabernet-Syrah 2018. Sauvignonból és franc-ból készült fiatalos, finom gyümölcsös bor, egy kis syrah-val házasítva.



Elérhetőségek:
A terasz csak augusztus 30-ig tart nyitva, de előzetes bejelentkezéssel utána is fogadnak látogatókat.  
E-mail: info@konyari.hu, borkostolo@konyari.hu
Telefon: +36 30 277 2321
Bővebb információért katt IDE!
 


Kislaki Bormanufaktúra, Szőlőskislak

A szőlőskislaki kertben személyesen a borász, Légli Géza és felesége, valamint Merlot kutya fogadja a borturistákat. A jó borok mellett gyorsan repül az idő…
 


Hat kilométerre a balatonboglári Gömbkilátótól megérkezünk Szőlőskislakra. A jánoshegyi szőlődombról egészen más arcát mutatja a Balaton és a Somogyi-dombság. Egyesével meg lehet számolni a túloldali tanúhegyeket; az ott a Badacsony, az a Szent György-hegy, a Csobánc, a Gulács kúpja, az pedig Szigliget hegye, a tetején a várral.

Az igényesen kialakított, barátságos borkertben maga a borász mesél a borokról. A birtok most 15 éves, a hozzá tartozó 20 hektárnyi szőlőterületen nagyjából fele-fele arányban terem fehér és kék szőlő. A chardonnay a Matacs-dűlőben, a rizling, a kékfrankos és a merlot a János-hegyen érik, a pohárba rozé, siller, vörösbor és pezsgő egyaránt kerül – aki ellátogat ide, hosszabb tartózkodásra készüljön. Főleg, hogy egy kis harapnivaló is akad mindig. „Számunkra fontos, hogy amit az asztalra teszünk, az jó legyen. Nincs ebben semmi ördöngösség, egy szelet friss kenyér, egy kis dióolaj is elég, a többit a hangulat adja, meg az, hogy tényleg mi állunk ott minden bor mögött” – mondja Légli Géza, aki egyébként a hazai borvilág egyik legismertebb szereplője.

Ez itt tényleg a nyugalom kertje. A Balatontól való távolság megszűri a vendégeket, ide tényleg csak az jön, aki a Kislaki Bormanufaktúrát keresi. A vendéglátásban a birtok az osztrák heurigerek mintáját követi, a kenyeret Gézáék maguk sütik, a sajt és a sonka is a közeli kistermelőktől érkezik, a bor pedig a pincéből.



A járvány előtt a borok nagy része budapesti éttermekben fogyott el, a vendéglátóhelyek bezárása miatt azonban ez a piac érezhetően visszaesett, a helyi értékesítés viszont egyértelműen felerősödött. Az emberek szívesen jönnek, kóstolnak, vásárolnak, mert az utóbbi időben sokan szeretnek otthon, biztonságban borozni. Gézáék a balatoni szezon előtt és után több mint tíz éve tartják meg a Kislaki Tavasz és a Kislaki Ősz elnevezésű rendezvényüket, ahol mindig neves vendégséfek készítik a finomságokat a borok mellé. A laza, kötetlen, egész napon át tartó esemény egyre népszerűbb a borbarátok körében. Ilyenkor sokan itt is töltik az éjszakát. Szerencsére van hol: Légli Gézáék három igényesen kialakított vendégháza, illetve a településen több falusi szálláshely is várja a vendégeket.  

A Borsmenta borajánlata: Kislaki Rosé 2019 – Matacs-dűlő. Kitűnő nyári bor, könnyű érteni, könnyű szeretni, és a melegebb őszi napokon is jólesik a kertben.



Elérhetőségek:
A terasz csak a nyári hónapokban tart nyitva, de előzetes bejelentkezéssel fogadnak vendégeket.
E-mail: vendeglatas@legligeza.hu vagy geza@legligeza.hu
Telefon: +36 30 304 3088 vagy +36 30 869 1944
Bővebb információért katt IDE!
 
 
 
Pócz Pincészet Borbisztró és Vendégház, Balatonlelle
 
 
Vidám hangulat, jó borok, finom falatok és a Dél-Balaton egyik legszebb panorámája – ez várja a vendéget a kis-hegyi Pócz Borbisztróban…
 


Ha szeretnénk egy picit elmenekülni a Balaton nyüzsgő partjáról, akkor látogassunk el a Balatonlelle határában „magasodó” Kis-hegyre. Pócz József pincészetének teraszáról a déli part talán legszebb panorámája tárul elénk, Badacsonytól Tihanyig. A meleg, napsütötte domboldalakat, a déli fekvésű homokbányákat kedvelő kékeszöld hasú, barna dolmányú gyurgyalagok egyik legnagyobb hazai kolóniája is itt található. A Pócz Józsefnél kóstolt borok ha nem is ilyen színpompásnak, de legalább ennyire izgalmasnak ígérkeznek.
 
A Kis-hegyen található birtokát közel harminc éve kezdte építeni a borász. A vállalkozás eleinte a szőlőtermesztésre és a borkészítésre koncentrált, de ma már komoly hangsúlyt kap a gasztronómia is. A Kis-hegy oldalába „bevágott” szőlőfeldolgozó és a dongaboltíves érlelőpince a föld alatt, a hegy gyomrában kapcsolódik össze, így tökéletes harmóniában van a tájjal.


 
A szőlő nagy része a Balatonbogláron található Kokas-hegy-dűlőben terem. A 8 hektárnyi területen 60%-ban fehér, 40%-ban kék szőlőt művelnek. A borász úgy véli, hogy saját ízlésvilágát és a borvidék kiváló adottságait leginkább a cuvée-kben tudja megjeleníteni, és a borok alátámasztják ezt a vélekedést. A 2019-es IS cuvée, a Rosé cuvée, a 2018-as TriÁsz vagy a dűlőszelektált vörös cuvée-k kóstolása közben mi is megbizonyosodhatunk erről, de azért a fajtaborok ízlelgetéséről se mondjunk le.
 
Pócz József legtöbbször saját maga fogadja vendégeit, borsort javasol, és ha úgy alakul, mellénk ül, és mesél. A borok mellé rendelhető ízletes pincetálhoz a szomszédban lévő tehenészetből vásárolják a túrót, amiből isteni körözött készül, a vörösborban pácolt sonkát viszont maguk készítik. Aki meleg ételre vágyik, választhat az éppen rendelkezésre álló alapanyagokból összeállított, hetente változó menüből. A pacal szerelmesei is jó helyen járnak! Sokan kifejezetten emiatt látogatnak el Pócz Józsefhez, na meg a jó borok és a csodálatos kilátás miatt, amit minden évszakban élmény csodálni.
 
A Borsmenta borajánlata: Sauvignon Blanc 2019. Zamatos, friss, üdítő bor, remek indítása egy hosszabb kóstolósornak, de akár egy egész délutánt eltölthetünk vele, szeretni fogjuk.


 
Elérhetőségek:
Nyitva: mindennap 8:00-22:00
E-mail: pocz@poczpinceszet.hu
Telefon: +36 30 929 8854
Bővebb információért katt IDE!
 
Fotó:
facebook
Gónusz Gabriella

Iszunk

Kislaki királyság

2016.05.20. | Szabó Edit
  Balatonboglárt magunk mögött hagyva vidáman fordulunk a hegynek. Csak hadd csillogjon a tó magának, minket most más kaland vár. Légli Géza május 28-án ismét szélesre tárja kis bi…
Iszunk

Az 5 legkedvesebb balatoni borterasz

2017.07.23. | Szabó Edit
Tombol a kánikula, aki teheti, ilyenkor vízpartra igyekszik, és a felüdülés helyszínéül sokan választják a magyar tengert. Íme a mi öt legkedvesebb balatoni borteraszunk, amelyek meglát…
Beszélgetünk

Konyári János a Borászok Borásza

2018.04.21. | Szabó Edit
Rendes körülmények között most készítenénk vele egy interjút. De a körülmények egyáltalán nem rendesek. Konyári János 2017. május 22-én, 66 éves korában elment...  
Iszunk

Kedvenc balatoni borteraszaink I.

2020.07.10. | Gónusz Gabriella
A tüzes nyári nap vízpartra csábít, de a csobbanás előtt-után (helyett) néha jó üldögélni egy árnyas teraszon, pohárral a kézben. Sorozatunkban a legkedvesebb balatoni borteraszainkat g…
Iszunk

Kedvenc balatoni borteraszaink II.

2020.07.24. | Gónusz Gabriella
Lehet eső, lehet szél, a Balaton közelében mindig megtaláljuk azt a borteraszt, ahol kellemesen, jó borok társaságában múlathatjuk az időt…
Iszunk

Kedvenc balatoni borteraszaink III.

2020.08.30. | Gónusz Gabriella
Eshet eső, fújhat szél, a Balaton körül mindig megtaláljuk azokat a borteraszokat, ahol kellemesen, jó borok társaságában múlathatjuk az időt…  

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (119) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (8) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (70) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (16) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (16) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (31) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (247) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (99) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (209) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (21) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (32) villányi borvidék (92) vörösbor (142) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)