Iszunk

Barátságos Ogre a Hunyadi téren

2017.02.02. | Bőti László
Merre induljunk, ha igényes kisüzemi sörök mellett képzeljük el a nap vagy épp a hét befejezését? Sorozatunkban a habos világ néhány meghitt szigetét térképezzük fel. Elsőként a budapesti Ogre Bácsi felé vettük az irányt…
 

Az elmúlt pár év sörforradalmát kirobbantó kis hazai főzdéknek hála a „Kocsmába mentem!” felkiáltás már nem feltétlenül jelent egyet a hajnalig tartó, másnap fejhasogatásba torkolló tivornyázásokkal. Talán egy új kifejezés megalkotásának is itt lenne az ideje, hiszen egy korsó kisüzemi kortyolgatása sokkal inkább a különleges, egymás után előbújó ízek fölfedezéséről és megvitatásáról szól, semmint az alkohol hatásainak élvezetéről. Az csak kellemes ráadás.


 
Azért azok se lapozzanak tovább, akik úgy gondolják, hogy az ember nem ízjegyek keresgéléséért, hanem a jó hangulatú baráti beszélgetésekért jár sörözni, hiszen róluk sem feledkeztünk meg! Egyrészt új sorozatunkban olyan fővárosi kocsmákat fogunk bemutatni, melyek barátságos, kényelmes környezetben kínálnak nagy gonddal készített söröket, másrészt pedig minden részben megismerkedünk az adott hely rendszeresen elérhető tételeivel, valamint a látogatásunkkor éppen kapható különlegességekkel egyaránt! Habra fel!


 
Első szereplőnket azoknak ajánljuk, akik szeretik, ha a csaposok kedvesek, és a felhasznált komlóktól kezdve a főzőmester élettörténetéig mindent tudnak a kínálatot alkotó tételekről. Az Ogre Bácsi személyzetére mindkettő igaz, ráadásul egy kényelmes, a bulinegyedtől távol, az Oktogontól viszont egy ugrásra található pincehelyiségről van szó a Hunyadi téren. A hely barátságos, az ogre-/Shrek-zöldre festett falak kedvesek, a berendezés kényelmes, ráadásul a téli zimankóban is kellemes meleg fogad. Triviálisnak tűnhet, de valljuk be, a belvárosi ivó- és szórakozóhelyek jó része télen hideg-nyirkos, nyári péntek estéken pedig levegőtlen, úgyhogy az ilyen apróságokat nem szabad szó nélkül hagyni. Az idén szeptemberben nyílt sörözőt az egyébként jó pár helyre szállító Békésszentandrási Szent András Sörfőzde csapata jegyzi, alkotásaikat pedig Marosvári „Ogre” László és hűséges fegyverhordozója csapolja, akik nem fukarkodnak a történetekkel és a kulisszatitkokkal, ha van rá igény!


 
Ogre bácsinak van is mit mesélnie, hiszen nemcsak a saját kínálatukat ismeri töviről-hegyire, de a méretük vagy a tudásuk okán nevesebb külföldi főzdékről, azok kínálatáról, eljárásaikról, vagy épp az ottani trendekről is tud mindent, amit csak érdemes. Ezek fényében talán nem meglepő, hogy sokan már origónak tekintik a sörös világban a pár évvel ezelőtt még csak netes fórumokon mozgolódó, korábban masszőrként dolgozó úriembert, akit a békésszentandrásiak csapata még egy közös, klasszikus pilseni típusú sör megalkotására is felkért pár éve! Ekkor született a főzdénél az azóta is alapsörnek tekintett Ogre, aminek névadója manapság már a csapok között igyekszik útba igazítani a habos tengeren bizonytalanul bolyongókat.
 
Mit igyunk?
 
A Szent András Sörfőzde kínálata véleményünk szerint elég széles és változatos, így minden alkalomhoz és ízlésvilághoz könnyű megtalálni a megfelelőt, pláne hogy sokakkal ellentétben a legtöbb tételükre nem sci-fibe illő, csupán könnyen értelmezhető fantázianevet aggattak. Gyümölcsös söreiket is csak ajánlani tudjuk, hiszen kizárólag gyümölcslésűrítménnyel készülnek, és önmagukban is igényes alapsörökre dolgozzák rá őket. Az alábbiakban következzen pár, általunk is jól ismert verzió a kínálatból, a teljesség igénye nélkül.
 

 
A klasszikus láger: Óarany
 
Nyáron szinte mindig jólesik egy üveg hideg sör. Baráti beszélgetésekhez, kertben üldögéléshez, sütögetéshez, vagy ha sztereotípiákban akarunk gondolkodni, mondjuk házépítéshez. Ezen tevékenységek előtt magyar ember általában jól be is vásárol egy nagyáruház jórészt lágersörök alkotta kínálatából, aztán rendszerint csalódik, mert hagyományok ide vagy oda, a nagyüzemi lágersörök mintha évről évre veszítenének karakterességükből és testükből. Az Óarany ezzel a folyamattal igyekszik szembemenni, aranyló színével és klasszikus, mégis jólesően csúszó kesernyéivel. Van teste, kellemes habja, ugyanakkor nem szeretné fogyasztóját elvonni a beszélgetéstől vagy épp a munkától, mindössze hátteret ad neki.
 
 
Az újragondolt felső erjesztésű: Bandibá’
 
Manapság reneszánszukat élik az ale-ek, vagyis a felső erjesztésű sörök, azon belül is az IPA-k és az APA-k hódítanak szerte a világban, és itthon is kezdenek egyre ismertebbé válni. Szándékosan nem a „divatos” szót használtuk, hiszen a sörgyártás nagyüzemivé válása előtt jórészt a felső erjesztés technológiája uralkodott, így maximum a hangzatos „visszatérés” szó használata lenne indokolt. A Bandibá’ ráadásul egy külön kategóriát alkot, hiszen gyengébb, lágyabb, mint egy Indian Pale Ale, de ütősebb, testesebb, mint egy American Pale Ale. Kellemes, mégsem lágy, inkább mézesen simogató kortyérzet, amihez ráadásul hasonló íz is társul. Azt hihetnénk, hogy az édességre való asszociálásból adódóan melegíteni fog minket belülről, de éppen ellenkezőleg, mintha behűtött erdei mézet kanalaznánk!


 
 
A jól ismert gyümölcsös: Meggyes sör
 
Az ízében pontosan azt hozza, amit a nevében ígér. Fanyarkásan-édes meggyíz, veszélyesen kellemes kortyolhatóság, vörös szín, közepes alkohol. Sokan nem szeretik a gyümölcsös söröket, köztük a kisüzemi verziókat sem, mondván: a krumplileves legyen krumplileves. Nem szeretnénk most igazságot tenni ebben az objektíven amúgy sem megítélhető kérdésben, de az biztos, hogy ha az ember valami alkoholos, de frissítő italra vágyik, akkor ez a megfelelő választás!
 


Szeretjük az Ogre Bácsit, és most már talán érthető, hogy miért. Újabban felfedezték maguknak a Zeneakadémia és a Képzőművészeti Egyetem diákjai is, de azért mindig jut egy hátsó asztal, vagy ha nem, hát üldögélhetünk a pultnál, figyelve, ahogyan Ogre bácsi töltögeti egyik korsót a másik után, és közben mesél a sörökről, meg az életről, ha úgy hozza kedve.
 
Ételkínálat: perec és békési kolbásztál
Hazavihető üveges sörök: van, akár díszdobozban, pohárral kiegészítve is
Kártyás fizetés: nincs
Nyitva: 14.00-0.00
 
Fotó:
facebook

címkék

Badacsony (9) bajnoksag (3) Balaton (46) bikaver (13) bio (4) biodinamikus (3) Bocuse d'Or (9) bor (234) borbar (21) borfesztivál (15) Bori Mami (5) boriskola (3) borkorcsolya (16) Borshanta (9) borterasz (7) bortúra (10) borvacsora (6) borvendéglő (3) borverseny (8) Bott pince (24) Bottszerda (21) Budapest (131) cava (7) CEWI (9) csirke (4) csokoládé (7) cukrász (3) cukrászda (11) demeter zoltan (4) desszert (3) édes (28) édes szamorodni (4) Eger (21) espresso embassy (3) étterem (89) Etyek (6) Etyeki Kúria (4) fesztival (20) Franc&Franc (4) furmint (40) Furmint Február (6) Gizella Pince (5) gyerekbarát (16) Gyöngyös (3) gyöngyözőbor (10) habzóbor (3) harslevelu (6) heimann (4) húsvét (7) interjú (33) kadarka (8) karácsony (11) kave (37) kavezok (8) kekfrankos (3) kéknyelű (4) kenyér (3) Keszthely (3) koktel (6) könyv és kávé (3) kostolo (50) Kovács Nimród Winery (3) Közben esznek (8) Kreinbacher Birtok (4) kunsagi borvidek (3) London (6) Lyon (3) Mád (10) magnamatra (10) Mátra (20) Michelin-csillag (6) Monyo Brewing CO (3) Mór (4) művészinterjú (5) nyar (4) nyaralas (4) Olaszország (5) olaszrizling (6) őstermelői piac (6) Paletta (4) pálinka (7) pálinkaverseny (6) Pancs Belvárosi Gasztroplacc (3) Pannonhalma (5) Pannonhalmi Apátsági Pincészet (4) pecs (7) pezsgő (34) piac (12) pizza (3) Portugália (5) programajanlo (26) Rácz Jenő (4) rajnai rizling (6) recept (57) rozé (16) sarospatak (3) sauvignon blanc (6) Somló (6) sommelier (7) Soproni borvidék (7) sor (35) sós (22) Spanyolország (4) specialty kave (8) st andrea (4) Super 12 (3) sütemény (17) süti (11) SVÉT (11) szakácsverseny (3) Szekszárd (15) Szent András Sörfőzde (6) Szent György-hegy (4) szorakozas (4) tallya (4) támogatott írás (6) Tarcal (7) Tarcal Kulturális Egyesület (3) Taschner Kurt (3) tavasz (5) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (3) tészta (4) tokaj (75) Tokaj Oremus Szőlőbirtok (3) Tokaj-Hegyalja (28) tokaji aszú (15) tudnivalok (4) utazás (13) verseny (8) Villányi borvidék (26) vörösbor (8) vylyan (5) zold veltelini (3)