Bikavér – szitokszó vagy zászlósbor?

2017.03.14. | Szabó Hajnalka
Itt az ideje, hogy végre leszámoljunk a nagyszülők szekrényének tetején porosodó vörösborok emlékével! Az új bikavér elegáns és szexi…
 

A magyar borvilágban kevés megosztóbb dolog van, mint a bikavér. Említése évtizedekig felért egy szitokszóval, de mára sok pincészet zászlósborát köszönthetjük benne, és úgy tűnik, kezdi megtalálni a helyét a prémium kategóriás borok között. Ezt a különleges házasítást maguk a készítők is egyre komolyabban gondolják, ezért elhatározták, hogy minden év tavaszán megrendezik az Eger–Szekszárd Bikavér Párbajt Budapesten. Az idei volt az ötödik találkozó a sorban, a 31 pincészetet felvonultató rendezvénynek a szokásokhoz híven a Grand Hotel Corinthia adott otthont.



Bikavér elnevezéssel kizárólag a Szekszárdi és az Egri borvidéken, meghatározott kékszőlő-fajták házasításából készült küvéket illethetjük. Mindkét borvidéknek megvan a maga szabályozása, amely rendelkezik a felhasználható szőlőfajtákról és azok arányáról, a hordós és a palackos érlelés idejéről, az alap azonban Egerben és Szekszárdon is egyaránt a kékfrankos. Ez természetesen korántsem jelenti azt, hogy minden bikavér egyforma, sőt! A házasítást alkotó többi szőlőfajta széles skálájának köszönhetően a borászok megmutathatják egyedi stílusukat.

A nagyközönség számára nyitott sétáló kóstoló előtti szakmai beszélgetésen szóba került az ikonikus házasítás múltja, jelene és jövője. Mint kiderült, a bikavér kifejezés írott formában először Garay János Szegzárdi Bordal című, 1846-ban írt versében fordult elő. Mészáros Pál, a 2016-os „Év bortermelője” még a verset is idézte: „Töltsd pohárba és csodát látsz! Színe mint a bikavér…” A szekszárdiak büszkék rá, hogy nemes borukat egykor a holland királyi udvarba is rendszeresen szállították. Eger írott emléke ugyan néhány évvel későbbi, de nem kevésbé becses. Az Erdélyi János által szerkesztett Magyar közmondások könyvében (1851) ez áll a „bikavér” címszónál:  „Így nevezik az erős veresbort, például az egrit.” Igaz, hogy a szócikk nem zárja ki más borvidék hasonló névhasználatát, de nem is említ más vidéket. Ebben az időszakban egyébként még nem egy konkrét bortípust értettek az elnevezésen, hanem a hosszú héjon áztatás következtében kapott mélyvörös szín miatt használták a borra a bikavér elnevezést. Ekkoriban a különböző szőlőfajtákat még együtt szüretelték és együtt is dolgozták fel, a fajtánkénti telepítés csak a filoxéravész után kezdődött. A minőség emelkedni is kezdett, ám a szocializmus tömegtermelése meggátolta a fejlődést. A borban rejlő lehetőségeket felismerve a két borvidék az utóbbi években döntött úgy, hogy szigorú termékleírást készítenek, így téve kísérletet a nagy múltú küvé megtépázott renoméjának visszaállítására.



Az újrapozícionálás nem volt egyszerű, a kezdeti időszakban a magyar vendégek szinte sértésnek vették, ha bikavérrel kínálták őket a kóstolókon. A borászoknak bizonygatniuk kellett, hogy új utakon járnak, és a címkén a bikavér feliratot hordozó palackok magas minőségű bort rejtenek. Mára szerencsére sokat javult a helyzet, és nemcsak elfogadják, de egyre többen keresik is ezt a sokszor megénekelt bort. Az érdeklődést néhányan azzal magyarázzák, hogy a hazai borkedvelők kiábrándultak a világfajtákból, a chardonnay vagy a cabernet kevésbé kelti fel a rendszeres borfogyasztók érdeklődését, mint a már-már kuriózumnak számító hazai fajták borai. Talán így van, talán nem, az viszont bizonyos, hogy ez a piaci trend kifejezetten kedvez a bikavérnek, és hogy az utóbbi évek modern hangvételű, könnyedebb, gyümölcsös, elegáns házasításait a nemzetközi piac is érdeklődve fogadja.



Mi is megelégedéssel tapasztaltuk, hogy a kínálat évről évre egyre izgalmasabb. A színvonalas „párbajon” külön öröm, hogy a bort maguk a termelők töltik a poharakba, elmesélve az évjáratot, a szépségeket és a nehézségeket, nem rejtve véka alá a bizonytalanságokat és a kételyeket sem.
Több kedvencünk is született ezen az estén. Egerből például a St. Andrea Pincészet érett, gyümölcsös bikavérét, illetve a borvidék talán legnagyobb kadarkásának, Tóth Ferencnek a telt, összetett, nagyon izgalmas borát szerettük leginkább. Érdemes megemlíteni Kovács Nimród Rhapsodyját is, ami inkább nemzetközi stílusú, az amerikai piacon nagyon kedvelt házasítás; itthon nem egészen ezeket az ízeket keressük, mégis érezzük a nagyságát, bár tény, hogy a birtoknál nem a bikavér a vezértermék.



Szekszárdról kiemelnénk a Sebestyén Pince Iván-völgyi bikavérét, ami nagyon összetett, elegáns, mégis jóivású bor, akárcsak a Heimannéké. Hasonlóan komplex élményt kaptunk Eszterbauerék Tüke fantázianevű házasításától is. Szerencsére nem kis palackszámú tétel, sok asztalra kerülhet belőle. A kisebbek közül talán a Tüske Pincészet küvéjére hívnánk fel a figyelmet, és igen meggyőző volt Merfelszék kevés zweigelttel fűszeresre hangolt vöröse is.



A két borvidék közötti versenyben ezen az estén is a fogyasztó nyert, és aki most nem tudott érzékszervi próbát tenni, annak sem kell búsulnia. Ikonikus házasításunk nagyobb teret kíván, nem elégszik meg egyetlen estével. A márciusi Bikavér Hetek alatt számos alkalom nyílik a kóstolásra. Több fine dining étterem poharazva is kínál bikavért, és egy sor borlapon szerepel, így a választott ételek mellé is ajánlják majd a sommelier-k. A szervezett borkóstolók és egyéb események a pincészeteknél és a borbárokban remek lehetőséget teremtenek arra, hogy alaposabban elmerüljünk a bikavérek világában, és egy életre leszámoljunk a nagyszülők szekrényének tetején porosodó vörösborok emlékével.
 
Fotó:
Dancsecs Ferenc / FurmintPhoto - weboldal



címkék

ausztria (4) badacsony (10) balaton (55) balatonfüred csopaki borvidék (4) bikavér (16) bio (10) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (259) borász (5) borbár (23) borfesztivál (23) bori mami (5) boriskola (4) borkorcsolya (19) borkóstoló (7) borshanta (11) borterasz (7) borteszt (39) bortúra (15) borvacsora (11) borverseny (10) bott pince (25) bottszerda (21) budapest (166) cava (7) CEWI (11) csirke (6) csokoládé (8) cukrászda (11) demeter zoltan (4) édes (47) édes szamorodni (5) eger (27) egészséges (4) étterem (110) etyek (8) etyeki kúria (7) fehérbor (12) fesztivál (26) franc&franc (4) frittmann (4) furmint (46) furmint február (6) gizella pince (5) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (10) habzóbor (4) hárslevelű (9) heimann (4) húsvét (7) interjú (60) kadarka (11) karácsony (13) kávé (37) kavezok (8) kékfrankos (7) kéknyelű (5) kenyér (4) késői szüret (4) koktél (9) kóstoló (53) kovács nimród winery (6) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (5) london (8) mád (10) magnamátra (10) mátra (27) michelin-csillag (6) monyo brewing co (4) mór (5) művészinterjú (9) nyár (9) nyaralás (4) olaszország (11) olaszrizling (15) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (7) pálinkaverseny (6) pannonhalma (6) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (7) pezsgő (42) piac (13) pinot noir (7) pofonegyszerű (4) portugália (6) programajanló (26) rácz jenő (4) rajnai rizling (6) recept (90) rozé (25) saláta (6) sauvignon blanc (6) somló (8) sommelier (8) soproni borvidék (8) sör (38) sós (41) spanyolország (7) specialty kávé (8) st andrea (6) sütemény (20) süti (13) svét (12) szakácsverseny (4) szekszárd (20) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (9) tállya (5) támogatott írás (6) tarcal (8) tavasz (7) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (5) tészta (4) tokaj (84) tokaj-hegyalja (39) tokaji aszú (18) tudnivalok (4) utazás (17) vacsora (8) verseny (9) villányi borvidék (30) vörösbor (9) vylyan (8) zenit (4)