Iszunk

Boldog születésnapot, Pajzos!

2017.12.05. | Németh-Hehl Szilvia
1992. november 25. volt a napja, hogy bejegyezték hivatalosan is a Pajzos Tokaj borászatot a cégbíróságon. A jeles dátum 25. évfordulója alkalmából számos szakmabeli barátot invitált a Pajzos-Megyer borászat egy különleges vacsorára, a Sofitel Hotel éttermébe…
 

A pincészet megalakulása óta eltelt 25 év alatt a Pajzos életében is legalább olyan fejlődés ment végbe, mint országunk borkultúrájában. A kezdeti francia befektetők közül a jelenleg is tulajdonos Jean-Louis Laborde bordeaux-i származása ellenére is vallja, hogy a tokaji aszú az egyik legkülönlegesebb termék a világon. Ezzel a filozófiával és lelkesedéssel töltötte legelső szüretét 1991-ben Tokajban. Eltelt azonban 15 év, mire felmérték, hogy a borvidék száraz boraiban is hatalmas potenciál rejlik, így egyre nagyobb hangsúlyt fektettek a furmintból és a hárslevelűből készült száraz tételekre. Ezt a komoly munkát mára rangos díjak, szakmai elismerések igazolják, hiszen a pincészet furmint és hárslevelű selection tételei sorra viszik haza az érmeket a különböző versenyekről.



A francia gyökerekhez méltó nagyvonalú eseményen a hazai szakmai barátokon kívül részt vett a francia nagykövet, különböző francia intézmények képviselői, és Sárospatak polgármestere is. Miután meghallgattuk a borászat történetének rövid összefoglalóját, és megnéztük új, bemutatkozó rövidfilmjüket. Két száraz bort, három aszút és egy natúr eszenciát kóstolhatott meg a közönség, amelyekhez a Sofitel konyhafőnöke, Stéphan Rémon álmodott falatokat.



A tökéletesen felépített, nem túlzó sort a pincészet „belépő bora”-ként aposztrofált ’T’ furmint nyitotta. Nem mehetünk csak úgy el a tétel mellett, ritkán kóstolni ilyen jól átgondolt, príma ár-érték arányú bort. Bájos kis maradék cukrával és könnyed gyümölcsösségével itatja magát, nem csoda, hogy kóstolás után sokan kedvet kapnak a vásárláshoz.



A testes, fűszeres furmint selection méltó párja volt a hozzá tálalt zeller-mangalica kombinációnak, és aztán következtek az igazi „nagyvadak”. A 2013-as évjáratú 5 puttonyos tokaji aszút libamáj és sütőtök kombójával szolgálták fel, a 2006-os 5 puttonyos aszú ízes sajttal és szarvasgombával érkezett. Mindkettő tökéletesen eltalált párosítás volt, megmutatva, hogy nem szabad az aszúkat csak az édességek világába beszorítani.



Az estét a pincészet egyik leghíresebb bora, az 1999-es tokaji aszúeszencia zárta. Akik ismerik a tételt, már csillogó szemmel várták a pillanatot, ez a folyékony arany valóban mindent visz. Gyönyörű harmónia lengi be a kortyot, a bor kifejezetten magas savtartalma tökéletesen ellenpontozza a 257 g/l maradékcukor-tartalmat, az eltelt éveknek köszönhető, komplex fűszeresség már csak hab a tortán.



Ha azt hinnénk, hogy ezt már nem lehet fokozni, akkor jön a meglepetés: a 2013-as natúr eszencia. Nem minden nap kóstolhat az ember olyan bort, aminek több mint 500 g/l a cukortartalma, mindössze 2%-os alkoholtartalom mellett. Nem, ez már nem bor, ez maga a manna, a cseppenként mérhető gyönyörűség, aminek összetett, rétegzett ízvilága leírhatatlan.



A Pajzos komoly múltra tekinthet vissza, de forgalomban lévő borait kóstolva egyértelmű, hogy csak most kezdődik igazán izgalmas jövője. Nemcsak aszúikkal találták meg a világszínvonalnak megfelelő tökéletességet, de már száraz boraik is helyet követelnek maguknak a világpiacon, és terjesztik Tokaj hírnevét és felbecsülhetetlen potenciálját. Köszönjük, hogy mi is tanúi lehettünk ennek a különleges eseménynek. Mi mást kívánhatnánk a csapatnak, mint újabb sikeres 25 évet!
 
Fotó:
facebook
Németh-Hehl Szilvia

címkék

Badacsony (8) bajnoksag (3) Balaton (33) bikaver (12) Bocuse d'Or (7) bor (207) borbar (16) borfesztivál (11) Bori Mami (3) boriskola (3) borkorcsolya (14) Borshanta (9) borterasz (6) bortúra (8) borvacsora (4) borvendéglő (3) borverseny (7) Bott pince (24) Bottszerda (21) Budapest (113) cava (7) CEWI (9) csirke (3) csokoládé (5) cukrász (3) cukrászda (9) demeter zoltan (4) desszert (3) édes (24) édes szamorodni (4) Eger (16) espresso embassy (3) étterem (76) Etyek (3) fesztival (19) Franc&Franc (3) furmint (34) Gizella Pince (5) gyerekbarát (15) gyöngyözőbor (7) harslevelu (4) heimann (3) húsvét (7) interjú (13) kadarka (6) karácsony (9) kave (36) kavezok (8) Keszthely (3) koktel (5) könyv és kávé (3) kostolo (21) Közben esznek (8) Kreinbacher Birtok (3) London (3) Mád (9) magnamatra (7) Mátra (14) Michelin-csillag (6) Monyo Brewing CO (3) Mór (4) művészinterjú (3) nyar (4) nyaralas (4) Olaszország (5) olaszrizling (5) őstermelői piac (5) Paletta (3) pálinka (6) pálinkaverseny (6) Pancs Belvárosi Gasztroplacc (3) Pannonhalma (4) Pannonhalmi Apátsági Pincészet (3) pecs (3) pezsgő (21) piac (8) pizza (3) Portugália (5) programajanlo (10) Rácz Jenő (3) recept (31) rozé (11) sarospatak (3) sauvignon blanc (6) Somló (3) sommelier (6) sor (35) sós (11) Spanyolország (4) specialty kave (7) st andrea (3) Super 12 (3) sütemény (14) süti (8) SVÉT (11) szakácsverseny (3) Szekszárd (15) Szent András Sörfőzde (6) szorakozas (4) tallya (4) támogatott írás (6) Tarcal (7) Tarcal Kulturális Egyesület (3) tavasz (5) tea (6) tenger gyümölcsei (4) tészta (3) tokaj (70) Tokaj Oremus Szőlőbirtok (3) Tokaj-Hegyalja (26) tokaji aszú (13) tudnivalok (4) utazás (11) verseny (7) Villányi borvidék (18) vörösbor (8) zold veltelini (3)