Vissza

Bűbájos Tarcal

2016.04.21. | Burai László
Ébredezik a természet, ébredezik Tokaj, a tarcali Bűbájos Hétvége pedig olyan programokkal csalogatja a borbarátokat, amelyeknek nehéz lenne ellenállni. De miért is kellene?
 
Már a Furmint Február nagy kóstolóján is feltűnt, hogy Tarcalon valami készülődik. A szokásostól eltérően ugyanis a helyi borászok idén egymás mellett, egymás borait ajánlva állítottak ki. Ebből az összefogásból mostanra egy klassz esemény is kinőtt, a Bűbájos Hétvége programjai egyrészt a népi hiedelmekhez, népszokásokhoz, másrészt a termékenységhez, a nőiséghez, a szépséghez kapcsolódnak, de mindegyik program középpontjában Tarcal legnagyobb kincse, a tokaji bor áll. Hirtelen komoly gondban lennék, ha programot kellene választani, hiszen mindegyik izgalmas, ráadásul Tarcal eddig „rejtőzködött”: ez lesz az első komolyabb rendezvény, amikor megmutatják magukat.
 
Péntek este az örmény harmonikaművész, David Yengibarian koncertjével és persze borral indul a lazulás a Kern Pincészetnél. Szombaton azon túl, hogy több pince is nyitott kapukkal várja az érdeklődőket, mindenhol készülnek extra programokkal is. Lesz szervezett túra az Áldó Krisztus-szoborhoz Kanczler Andrással, főszerkesztőnk, Szabó Edit pedig annak próbál utánajárni egy kóstolással fűszerezett beszélgetés során, hogy mi a különbség férfi és női borász közt, és vajon létezik-e női bor. Szombat este boszorkányos ügyességű hölgyek gyújtanak majd tüzet több helyen is, ami mellett jobban esik majd a borkóstoló és a beszélgetés is hajnalig. Vasárnap reggel a kézműves termelőké a főszerep, majd fél 11-től Berecz Zsolt és Nagy Kornél vezetett dűlőtúrája indul, ami olyan fontos dűlőket ismertet meg az érdeklődőkkel, mint a Bakonyi, a Lónyai, a Remeték alja, a Mestervölgy és a Vinnai.
A teljes hétvége alatt gasztropontok várják az éhes vándorokat, kóstolhatunk zempléni kézműves sajtokat, helyi sonkákat és kolbászokat, de barbecue is készül Kicsi Zsó jóvoltából.
 
Ahogy a programokat böngésztem, azt gondoltam, hogy bontanom kellene egy tarcali bort – a Kikelet 2011-es birtokhárslevelűje pedig pont kapóra jött. Elég kíváncsian vártam, mert egy ideje nem kóstoltam ezt a bort. A piacra lépésekor kedvenc volt, de a hársakra időnként jellemző bezárkózás idővel itt is megjelent, tavaly jóval visszafogottabb volt már.
Az illata mindenesetre csöppet sem zárkózott, épp ellenkezőleg: méz, viasz, őszibarack, citromhéj, édesfűszerek. A korty egy fokkal talán visszafogottabb, de szép egyensúlyt mutat, pedig 2011 elég forró év volt. Arányos, szép savak, finom ásványosság. Ízében egyértelműen halványabb, az őszibarack mellett a fűszeresség a meghatározó, a hordó alig érhető tetten, szépen besimult mostanra. Más élményt ad most ez a bor, mint amikor először kóstoltam, de most is találok benne szépséget, nem is keveset. Nem tudom, hogy ezt lehet-e majd kóstolni a Bűbájos Hétvégén, de abban biztos vagyok, hogy rengeteg izgalmas bor és élmény vár arra, aki április utolsó hétvégéjén ellátogat Tarcalra! 
Fotó:
Dancsecs Ferenc / FurmintPhoto - weboldal









címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (118) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (22) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (7) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (286) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (106) eger (69) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (85) furmint február (15) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (14) kovács nimród (4) kovács nimród winery (14) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (24) london (20) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (45) olaszrizling (30) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (243) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (98) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (50) süti (17) svét (19) syrah (16) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (19) tészta (17) tesztelünk (206) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (17) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (15) utazás (77) utazási tippek (37) utazunk (40) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (30) villányi borvidék (90) vörösbor (139) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)