Vissza

Eggyel feljebb

2017.09.14. | Burai László
A megszállott borrajongóban tombol a tudásszomj, és folyton tanulni szeretne. Pár hónap után mi is újra beültünk a CEWI padjaiba, hogy a WSET rendszerben még előrébb léphessünk.
 

Tavasszal már beszámoltunk a WSET középfokú tanfolyamáról a Borsmenta szemüvegén keresztül, majd a sikeres vizsga után nem is volt kérdés a folytatás. Június második felében indult a felsőfokú tanfolyam, ezen a szinten már kétszer három nap az oktatás, ami előrevetítette, hogy kicsit mélyebben merülünk el a témákban. Az órarendben elsőre feltűnt, hogy ezúttal párlatok nélkül maradunk – nagy kár, a középfokon Gulyás Csaba remek előadása az egyik legemlékezetesebb óra volt.


 
Már abból is látszott, hogy komolyabb az egész, hogy pár kivételtől eltekintve a hallgatók többsége idegen nyelven fog vizsgázni. De nem csak ez volt különbség, hanem az is, hogy míg középfokon inkább a szőlőfajták álltak a középpontban, és azokon keresztül vizsgáltuk a világ legjobb borvidékeit, addig ezúttal a borvidékeken, országokon keresztül ismerkedtünk a stílusokkal. És nem is rossz a rendszer, hiszen a középfokon megszerzett tudást így elég jól lehetett kamatoztatni.
 
Elsőre talán luxusnak tűnhetett a sok ismétlés, Bordeaux, Burgundia, Olaszország és Spanyolország a tavaszi tanfolyamon is egész részletesen szerepelt a tananyagban, de ezúttal jóval mélyebbre mentünk. Ráadásul a borok is mintha szintet léptek volna, mind a bordeaux-i, mind a német-osztrák-tokaji óra után többen is elégedetten csettintettünk, kifejezetten komoly és tipikus sort sikerült a tanfolyamra összeválogatni.


 
Ezen a szinten már nem az volt a kérdés, hogy milyen a cabernet sauvignon vagy a merlot, hanem az, hogy a borvidéken belül melyik fajta melyik részen jellemzőbb. Persze a különbségeknek mindig van egy talajbeli vagy klimatikus oka, így egy idő után már kitaláltuk a fajtát, ha kavicsos talajról beszéltünk. Azt nem mondom, hogy mostanra mindent tudunk a világ borairól, a középfokkal ellentétben most sokkal inkább azt lehet érezni, hogy rengeteg tanulnivaló áll még előttünk. Ez igaz még akkor is, ha nem a Master of Wine cím a célunk.
 
Amellett, hogy a borstílusokkal ismerkedtünk, rengeteg olyan dolgot is végigvettünk, amit a középiskolai földrajzórák óta elfelejtettünk. Igaz, ezúttal a szőlőre és a borra koncentráltunk, ami, valljuk be, klasszisokkal szórakoztatóbb. A felsőfokú tanfolyamon elkezdtük felfedezni az összefüggéseket, egyre jobban elmélyedtünk az éghajlati és a területi adottságokat módosító tényezőkben, hiszen ezek adják meg az egyes borok, borvidékek egyediségét, ami miatt a mai napig izgalommal bontunk ki minden egyes palackot. Hiába tudjuk, hogy mire számíthatunk nagyjából, mindig ott a lehetőség, hogy épp a borvidék kakukktojásával van dolgunk.


 
A tanfolyam lebonyolítása ezúttal is profi volt, pedig a helyszínt adó hotel felújítási munkálatai miatt nem lehetett egyszerű a folyamatos logisztikázás. Minden alkalommal friss kenyér (helló, Misi, a pék), ásványvíz és a kinyomtatott jegyzetek vártak minket. Az előadók felkészültségére ezúttal sem lehetett egyetlen szavunk sem, Horkay András francia anyagai és Vörös Attila német, osztrák és tokaji borait részletező előadása pedig a várakozásokon felül is izgalmas volt. Ugyan a WSET rendszerből némiképp kilógott Márkus György szemináriuma a világ pezsgőiről, de a rengeteg háttér-információ bőségesen kárpótolt minket, a többit meg elolvassuk majd a könyvben.


 
Két hosszú hétvége tényleg nem kevés, főleg nyáron! Viszont az a rengeteg új ismeret, amit ezáltal megszereztünk, egy olyan utazás kezdetét jelenti, ami egész életünkben el fog kísérni minket.
 
Fotó:
facebook

címkék

badacsony (10) balaton (54) bikavér (15) bio (6) bocuse d'or (9) bor (254) borász (4) borbár (21) borfesztivál (20) bori mami (5) boriskola (4) borkorcsolya (19) borkóstoló (5) borshanta (11) borterasz (7) borteszt (21) bortúra (12) borvacsora (11) borverseny (10) bott pince (25) bottszerda (21) budapest (157) cava (7) CEWI (11) csirke (5) csokoládé (8) cukrászda (11) demeter zoltan (4) édes (42) édes szamorodni (4) eger (25) egészséges (4) étterem (106) etyek (8) etyeki kúria (7) fehérbor (5) fesztivál (25) franc&franc (4) frittmann (4) furmint (43) furmint február (6) gizella pince (5) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (10) habzóbor (4) hárslevelű (8) heimann (4) húsvét (7) interjú (54) kadarka (9) karácsony (11) kávé (37) kavezok (8) kékfrankos (6) kéknyelű (5) koktél (8) kóstoló (52) kovács nimród winery (5) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (4) london (7) mád (10) magnamátra (10) mátra (25) michelin-csillag (6) monyo brewing co (4) mór (5) művészinterjú (8) nyár (9) nyaralás (4) olaszország (10) olaszrizling (7) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (7) pálinkaverseny (6) pannonhalma (5) pannonhalmi apátsági pincészet (4) pécs (7) pezsgő (40) piac (13) pinot noir (7) portugália (6) programajanló (26) rácz jenő (4) rajnai rizling (6) recept (85) rozé (21) saláta (6) sauvignon blanc (6) somló (8) sommelier (8) soproni borvidék (8) sör (38) sós (40) spanyolország (6) specialty kávé (8) st andrea (6) sütemény (18) süti (12) svét (12) szekszárd (19) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (8) tállya (4) támogatott írás (6) tarcal (8) tavasz (7) tea (8) tenger gyümölcsei (4) tészta (4) tokaj (80) tokaj-hegyalja (34) tokaji aszú (17) tudnivalok (4) utazás (17) vacsora (7) verseny (9) villányi borvidék (29) vörösbor (8) vylyan (7) zenit (4)