Iszunk

Egy sört, Mr. Earl Grey?

2017.11.23. | Bőti László
Rá se kell néznünk a naptárra. Ha megérkezett a legújabb Esthajnal, tudhatjuk, hogy nem csak a Szent András Sörfőzde szerint közeledik a karácsony…
 

A karácsonyt a legtöbben minden nyűgével és terhével együtt szeretjük, többek között azért, mert biztos pont az évben. Biztos, hogy december 24-én együtt lesz a család; biztos, hogy az ünnep három napja alatt finomabbnál finomabb falatok kerülnek a tányérunkra; biztos, hogy utána mérlegre állunk; és az is biztos, hogy egy kicsit átszellemülünk. Ebben az átszellemülésben – és persze a holtpontokon való átlendülésben – immáron negyedik éve segít a békésszentandrási Szent András Sörfőzde aktuális karácsonyi söre, az Esthajnal.


 
A főzet minden évben alkalmi, vagyis a mennyisége limitált, az ízvilága különleges és évenként változó. Az idén 5000 liternyit készítettek a porter típusú, bergamottolajjal és Earl Grey teával ízesített sörből, úgyhogy kapkodni nem kell, de tavasszal már ne keressük – már csak azért se, mert igazi téli sörről van szó. Nem túl vastag, nem túl harapható, de nem is vékony, éppen jó a zordabb időjáráshoz. Bekuckózós sör, de nem az a kandalló előtt üldögélős fajta, mint a tavalyi testvére volt, hiszen annál sokkal élénkebb, frissítőbb még a porteralap és a 7,2%-os alkoholfok mellett is, így őszintén ajánljuk a karácsonyi készülődéshez. Tökéletes frissítő lehet például két tésztabegyúrás között a fűszerektől illatos és a sütőtől 30 fokos konyhában.


 
Újszerűen citrusos ízvilága a már említett bergamottolajnak és a gyárilag is vele ízesített Earl Grey teának köszönhető, hiszen a bergamott egy kevésbé ismert, önmagában – legalábbis mifelénk – nem fogyasztott citrusfajta. A héja zöld, kicsit a lime-ra hasonlít, annál viszont sokkal illatosabb és finomabb is, amit tapasztalatból tudunk, ugyanis pár éve volt szerencsénk megkóstolni egy magyar cég kandírozott bergamottszeletkéit – ezt azóta is emlegetjük.
 
Ha tovább boncolgatjuk a kortyot, azt mondhatjuk, hogy igencsak összetett, mert élénk, érdekesen citrusos ízvilággal és egy pici, talán a szén-dioxidnak köszönhető csípősséggel nyit a nyelven, majd egy pillanatra a karamellmaláta is kedvesen beköszön. Ez a gyerekkori zselés szaloncukrok hangulatának adja át a helyét, illő ideig marad, majd távozik, hogy a tea ízeivel már hosszabban elidőzhessünk. A fenti élmény átéléséhez persze nem árt, ha hagyjuk egy kicsit akklimatizálódni, melegedni a pohár tartalmát.


 
Nemcsak komplex, de megosztó tétel is egyben, ami nem csoda, hiszen a főzdések az adott évi Esthajnal megalkotásakor szándékosan feszegetik a saját, és a fogyasztók határait. A türelmükkel azonban nem akartak játszani, így idén előbb dobták piacra az augusztus óta tartályokban érlelődő sört, hogy az adventi időszakra már mindenkihez odaérhessen.
 
Aki legközelebb találkozik vele, semmiképp se hagyja ott a polcon. Őszintén mondjuk: megér egy próbát.
 
Fotó:
facebook