Egy csipetnyi Ausztria Buda szívében

2017.06.23. | Szabó Hajnalka
„A tökéletes nap egy jó kávéval indul és egy pohár borral ér véget” – gondolhatták a KisBécs tulajdonosai, és álmodtak hozzá egy helyet...
 

A hangulatos budai hely három alapítója a környéken lakik, és 2014 táján elégelték meg, hogy ha az otthonuk közelében ülnének be valahová egy üzleti vagy baráti találkozóra, akkor a lehetőségek nagyjából ki is merülnek a plázák kínálatában. Pedig milyen jó lenne egy minőségi, mégis természetes, laza hely, ahol az ember úgy érzi magát, mint egy jó barátnál, aki a napszaknak megfelelően hol egy jó rántottával kínál, hol felnyit egy palack bort.



Az elképzelésükhöz hamar meg is találták a Királyhágó tér környékén a megfelelő helyiséget, és 2015 tavaszán megnyílt a KisBécs, ami néhány héten belül a környékbeliek kedvencévé vált. Már az első napokban megjelent az első igazi törzsvendég, a szomszéd, akinek éppen a nyitás környékén romlott el a kávéfőzője, hát leugrott egy kávéra. Azóta se vett új kávéfőzőt, inkább reggelenként, álmosan átsétál egy csésze feketére…



Persze nemcsak a kávé a hívó szó, mi ottjártunkkor a könnyedebb, bisztrós vonalú ételválasztékból szemezgettünk. Nem volt könnyű dolgunk, az étlapról bármit szívesen megkóstoltuk volna. Végül a kecskesajtos szendvics győzött, amiben a tökmagpesztóért külön piros pont jár, nagyon jó az ízkombináció. A sütis pultban meg a környékbeli lurkók örömére változik folyamatosan a kínálat, már csak a szülőkkel kell lejátszani a meccset, hogy a házi pitéből vagy a paleosüteményből engedélyezzenek egy szeletet ebéd után.  Az ebéd egyébként lehet reggeli is, vagy éppen fordítva, ide ugyanis nemcsak reggel, hanem a nap pármelyik szakában beülhetünk egy omlettre vagy egy jó, roppanós bécsi virslire – ha már a KisBécsben járunk…



Azért nem a bécsi virsli az egyetlen, ami nyugati szomszédainkra emlékeztet bennünket. A kékfrankos kedvelői, a rizling rajongói, de a zöld veltelini és a zweigelt imádói is tudják, hogy osztrák borokból ilyen választékot sehol nem találnak kis hazánkban. Jönnek is, akár vidékről, hiszen a tulajdonosok borokra specializálódott webshopjában Ausztria harminc pincészetének közel 200 borából válogathatunk. Ebből 25-30 félét poharazva is kínálnak, és a szortiment folyamatosan változik, hogy a gyakran visszatérő vendégek is mindig találkozzanak újdonságokkal.



És hogy honnan a rajongás az osztrák borok iránt? Az egyik tulajdonos egy időben sokat dolgozott Ausztriában, ahol rendszeresen kóstolt, és egyre jobban tetszettek neki az ízek. Mélyebbre ásott hát a témában, és olyan lelkesen mesélt az élményeiről, hogy rajongása átragadt a többiekre. Azóta is örömmel fedezik fel az osztrák fajtákat és régiókat, kisebb és nagyobb pincéket, és ha betérünk hozzájuk, nekünk is ugyanilyen lelkesen mesélnek róluk. Ez az, amiért akár a munka után fáradtan hazaeső környékbeliek, akár a távolabbról érkezők is gyakran benéznek hozzájuk.



Egy meleg nyári napon nincs jobb, mint egy pohár hűs fehérbor vagy egy jó fröccs. A hely kötelez, mi itt mindenképpen a leghíresebb osztrák fehér szőlő borát, a zöld veltelinit kóstolnánk először, de aki inkább a könnyű, illatos borokat kedveli, az sem fog csalódni. Ha nem tudunk dönteni, bízzuk magunkat bátran a kiszolgálókra, és ha éppen nem innánk alkoholt, akkor sincs nagy baj. Olyan gyümölcsöktől roskadozó limonádét rittyentenek nekünk, hogy már a látványától felüdülünk.



A KisBécsben mindig jó a hangulat. Akár a reggeli kávét szürcsölgetjük, akár az ebédünket majszolgatjuk, akár a langyos nyári estét élvezzük egy pohár bort társaságában a teraszon, itt valahogy tényleg lehet örülni az életnek. A borokról pedig annyi izgalmasat mesélnek, hogy alig várjuk, hogy egy tematikus borkóstolóra is visszatérjünk hozzájuk.
 
Fotó:
Dancsecs Ferenc / FurmintPhoto - weboldal

címkék

ausztria (4) badacsony (10) balaton (55) balatonfüred csopaki borvidék (4) bikavér (16) bio (10) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (259) borász (5) borbár (23) borfesztivál (23) bori mami (5) boriskola (4) borkorcsolya (19) borkóstoló (7) borshanta (11) borterasz (7) borteszt (39) bortúra (15) borvacsora (11) borverseny (10) bott pince (25) bottszerda (21) budapest (166) cava (7) CEWI (11) csirke (6) csokoládé (8) cukrászda (11) demeter zoltan (4) édes (47) édes szamorodni (5) eger (27) egészséges (4) étterem (110) etyek (8) etyeki kúria (7) fehérbor (12) fesztivál (26) franc&franc (4) frittmann (4) furmint (46) furmint február (6) gizella pince (5) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (10) habzóbor (4) hárslevelű (9) heimann (4) húsvét (7) interjú (60) kadarka (11) karácsony (13) kávé (37) kavezok (8) kékfrankos (7) kéknyelű (5) kenyér (4) késői szüret (4) koktél (9) kóstoló (53) kovács nimród winery (6) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (5) london (8) mád (10) magnamátra (10) mátra (27) michelin-csillag (6) monyo brewing co (4) mór (5) művészinterjú (9) nyár (9) nyaralás (4) olaszország (11) olaszrizling (15) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (7) pálinkaverseny (6) pannonhalma (6) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (7) pezsgő (42) piac (13) pinot noir (7) pofonegyszerű (4) portugália (6) programajanló (26) rácz jenő (4) rajnai rizling (6) recept (90) rozé (25) saláta (6) sauvignon blanc (6) somló (8) sommelier (8) soproni borvidék (8) sör (38) sós (41) spanyolország (7) specialty kávé (8) st andrea (6) sütemény (20) süti (13) svét (12) szakácsverseny (4) szekszárd (20) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (9) tállya (5) támogatott írás (6) tarcal (8) tavasz (7) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (5) tészta (4) tokaj (84) tokaj-hegyalja (39) tokaji aszú (18) tudnivalok (4) utazás (17) vacsora (8) verseny (9) villányi borvidék (30) vörösbor (9) vylyan (8) zenit (4)