Vissza

Egy fiatal bika

2017.02.10. | Burai László
Bár nem most történt, de arra pontosan emlékszem, hogy az egyik első vörösbor, ami igazán ízlett, egy bikavér volt. Egy étteremben ajánlották az asztaltársaságunknak, nem akartam kilógni a sorból, így megkóstoltam. És milyen jól tettem!
 
Jó pár éve már ennek, a szóban forgó bor Bolyki János 2003-as bikavére volt, amit Bordeaux-ban is díjaztak annak idején. Pontosan emlékszem a borra, vagyis inkább arra az élményre, amit adott. Korábban eszembe sem jutott bikavért választani, pedig szekszárdi rokonokkal a hátam mögött ez kötelező pályának tűnt. Szóval, az a Bolyki egészen jól iható volt, rengeteg gyümölccsel, erdeivel is, és a korty végét csokiba mártották, erre többen is megesküdtünk az asztaltársaságból. Ilyen egyszerű volt a bikavér intézményével szembeni negatív előítéleteimet eloszlatni, ami úgy is bennem élt, hogy talán sose kóstoltam a hírhedt aranycímkés verziót.
 
2013 óta rendezi meg az Egri és a Szekszárdi borvidék közösen a Bikavér Párbajt pont azért, hogy megmutassák a világnak: ez a bikavér már nem az a bikavér. Szép lassan kiforrta magát a dolog, az elején azért még belefutottunk hibás borokba is. Mostanra mindkét borvidék vakon kóstolja a borokat, hogy előzetesen kiszűrjék ezeket, és tényleg élmény legyen a párbaj.
 
Az Egri borvidék egy független bizottságra bízta a minősítést, a hírek szerint a beküldött 30 mintából végül 15-öt választottak ki, lesz köztük több olyan borászat is, akik eddig még soha nem vettek részt a párbajon, de azért a nagy nevekre most is számíthatunk. Számomra meglepetés volt, hogy milyen sok 2015-ös bor szerepel majd a kóstolón, eddig ugyanis 3-4 éves egri bikavérekkel találkozhattunk.
 


Szekszárdon már hagyománnyá vált, hogy a borászok választják ki a borokat, természetesen itt is vakon. Ez a módszer már bevált a nekik szekszárdi palacknál is, az elmúlt évek tapasztalatai alapján tényleg jól működik a rendszer, hibás borral nemigen találkozhattunk. Itt kisebb a mozgás, a Garai pince boráról jókat mondott több borász is, azt semmiképp nem hagyom majd ki, és a többieknél is érdemes megkóstolni az újabb évjáratokat.
 


Elég jó vagyok ebben az elméleti borozásban, de azért ez már nekem sem ment tovább – ha már Bolykival kezdtem, úgy illett, hogy kinyitom az aktuális évjáratot is, a 2015-öst. Hat fajta házasításából született, kékfrankos, cabernet franc, merlot, zweigelt, blauburger és portugieser spontán erjesztve, majd nyolc hónapon át 500 literes hordóban érlelve, végül szűretlenül palackozva. Fiatalságát a színe is mutatja, a bor színe is lilás még kicsit. Az illatban áfonya és szeder, mellettük édes hordófűszerek és némi zöldfűszer is. A korty fiatalos lendülettel bír, a közepes testhez arányos mennyiségű a sav, a tannin viszont még egész hangsúlyos. Ízében a gyümölcsök dominálnak, a fűszerek jelenléte itt kevésbé hangsúlyos. Nem gondolom, hogy világmegváltó bor, de elég jólesik inni, olyan, amit könnyű ételek mellé illeszteni is. A 2003-as első élményt persze nem írja felül, az sok szempontból is emlékezetes volt, de megéri az árát, a tanninok is simulhatnak még a palackban.
 
Ha eddig gondolkodtam volna, akkor most konklúzióként azt írnám, hogy irány a Bikavér Párbaj március 3-án, így csak azzal zárom, hogy őszinte kíváncsisággal várom a bikavéreket, különösen a 2015-ösöket!  
Fotó:
Wendl Péter - honlap


 

címkék

badacsony (10) balaton (54) bikavér (15) bio (6) bocuse d'or (9) bor (254) borász (4) borbár (21) borfesztivál (20) bori mami (5) boriskola (4) borkorcsolya (19) borkóstoló (5) borshanta (11) borterasz (7) borteszt (21) bortúra (12) borvacsora (11) borverseny (10) bott pince (25) bottszerda (21) budapest (157) cava (7) CEWI (11) csirke (5) csokoládé (8) cukrászda (11) demeter zoltan (4) édes (42) édes szamorodni (4) eger (25) egészséges (4) étterem (106) etyek (8) etyeki kúria (7) fehérbor (5) fesztivál (25) franc&franc (4) frittmann (4) furmint (43) furmint február (6) gizella pince (5) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (10) habzóbor (4) hárslevelű (8) heimann (4) húsvét (7) interjú (54) kadarka (9) karácsony (11) kávé (37) kavezok (8) kékfrankos (6) kéknyelű (5) koktél (8) kóstoló (52) kovács nimród winery (5) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (4) london (7) mád (10) magnamátra (10) mátra (25) michelin-csillag (6) monyo brewing co (4) mór (5) művészinterjú (8) nyár (9) nyaralás (4) olaszország (10) olaszrizling (7) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (7) pálinkaverseny (6) pannonhalma (5) pannonhalmi apátsági pincészet (4) pécs (7) pezsgő (40) piac (13) pinot noir (7) portugália (6) programajanló (26) rácz jenő (4) rajnai rizling (6) recept (85) rozé (21) saláta (6) sauvignon blanc (6) somló (8) sommelier (8) soproni borvidék (8) sör (38) sós (40) spanyolország (6) specialty kávé (8) st andrea (6) sütemény (18) süti (12) svét (12) szekszárd (19) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (8) tállya (4) támogatott írás (6) tarcal (8) tavasz (7) tea (8) tenger gyümölcsei (4) tészta (4) tokaj (80) tokaj-hegyalja (34) tokaji aszú (17) tudnivalok (4) utazás (17) vacsora (7) verseny (9) villányi borvidék (29) vörösbor (8) vylyan (7) zenit (4)