Vissza

Egy presszót legyen kedves!

2016.07.20. | Burai László
Érdekes lenne megszámolni, hogy egy kávézóban hányszor hangzik el a fenti mondat egy nap, valószínűleg meglepődnénk. Az elmúlt hetekben elsősorban a filterkávékról és azok finomságairól volt szó, de a kávézókban még mindig az eszpresszó a legnépszerűbb ital.
 
Arról, hogy milyen nehézségei vannak a tökéletes presszókávé készítésének, már a baristabajnokság kapcsán volt szó. Most nem is a technikai részletekbe mélyednék el, az őrléssel és a tömörítéssel foglalkozunk majd máskor, ezúttal inkább a presszóalapú italok között próbálok utat mutatni.
 
Eszpresszó – minden alapja, a kisfekete, az eszencia. Az ilyen kávé nekem általában egy rövid,  intenzív ital, finomra őrölt kávéból készítve. Lehetne pontos mennyiségeket is meghatározni, de minden kávézó más mennyiségre esküszik, az ökölszabály szerint nagyjából azonban az őrlemény mennyiségének duplája lesz a kész ital. Ami még nagyon fontos itt, az a crema, enélkül oda az élmény nagy része.

Ristretto – olasz eredetű, mi más lenne? Kevesebb vízzel, kisebb mennyiségű ital készül ugyanannyi kávéőrleményből, ami viszont finomabbra őrölt, hogy még jobb legyen az extrakció. A végeredmény pedig egy sűrű, sötét, az eszpresszónál is intenzívebb kávé, ilyenből hörpintenek fel az olaszok naponta többet is.

Americano – a második világháború alatt Olaszországban állomásozó amerikai katonáktól ered ez az ital, akik nagyon erősnek és intenzívnek találták a helyiek kávéit, így extraként egy kis forró vizet kértek még hozzá. Manapság nagyjából a kávé mennyiségének másfél-kétszeresét adják még hozzá vízből, sajnos így legtöbbször a crema is elvész. Én ennek az italnak látom legkevesebb értelmét, akkor már inkább egy filterkávé, nem?

Lungo – a hosszú. A történet itt sem bonyolult, a presszó kávémennyiségét két-háromszoros mennyiségű vízzel, hosszabban engedik lefolyni. Az eredmény általában nem szuperizgalmas, kevésbé intenzív, az ital teste is karcsúbb, igaz a mennyiség miatt a vendég hosszabban élvezheti a kávéját.

Macchiato – itt lép be a tej a képbe, bár a mennyiség elenyésző. Eredetileg az olasz baristák úgy jelölték a csészét, amibe pár csepp tejet kért a vendég, hogy némi tejhabbal jelölte meg, hiszen a friss cremában nem látszik az a pár csepp tej. Ebből alakult ki a macchiato, és ha egy kis kedvességre vágyik az ember, de a kávé ízét sem szeretné elnyomni, akkor tökéletes választás.

Cappuccino – a klasszikus, a biztonsági játékos. Ha nem újhullámos kávézóba vetődök, legtöbbször valamilyen megbeszélés miatt, akkor mindig ezt kérem, mert a tejhab legtöbbször elnyomja még a keserű ízeket is. Pont emiatt nem érvényesülnek az izgalmas kávék sem annyira ebben a formában. Eredetileg egyharmadnyi eszpresszó mellé ugyanennyi tej, majd tejhab jön, de sok helyen a tej és a tejhab mennyiségét is duplázzák – a lényeg, hogy ugyanannyi legyen a kettőből.



Cortado –
a kevés nem olasz eredetű ital egyike, ez Madridból indult világhódító útjára. A presszóalapra nagyjából ugyanannyi gőzölt tej és némi tejhab jön, ez pont az az arány, ahol még érvényesül a kávé is, de a tej édessége és finom krémessége kerekíti az italt. A Printa kávézó honosította meg itthon, azóta a legtöbb helyen már nyitáskor az itallapra kerül.

Latte – azoknak, akik az eszpresszót túl soknak, akár keserűnek találják. Nagyobb mennyiségű, mint a cappuccino, és a tejhab is kevesebb, így megmarad ugyan a kávéélmény azoknak is, akik kevésbé intenzív élményt szeretnének, de a napi koffeinadag is bekerül a szervezetbe.

Flat white – ausztrál gyökerekkel bír ez a manapság igen divatos ital. Az igény pedig itt is a tej nagyobb mennyisége volt, itt egy dupla presszó az alap, amire 150-175 ml gőzölt tej, majd kevés tejhab jön. Így még egész intenzív a kávé íze is, de már kerekebb az élmény. Én úgy látom, hogy egy dupla cortadóval egyenértékű ital, jelentősebb divatfaktorral.
 
Több helyen is találkozhatunk ezektől eltérő italokkal, a legfontosabb arányok és stílusok azonban ezek. Igazából mindegy is, hogy rövid vagy hosszú, sötét vagy világos, mindegyik kávé passzol egy-egy hangulathoz vagy élethelyzethez, érdemes kísérletezni, hogy mikor melyik az ideális!
Fotó:
Espresso Embassy - Facebook
Stiller Ákos





címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (119) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (8) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (70) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (16) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (16) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (31) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (248) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (100) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (209) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (22) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (32) villányi borvidék (92) vörösbor (142) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)