Iszunk

Flóra kicsi bárja

2018.10.02. | Szabó Edit
Villány szülötte, a település első képzett baristája, természetes hát, hogy éppen Jekl Flóra nyitott bor-, kávé- és pezsgőbárt – a villányi pincesoron…

 


Jekl Flóra Villány egyik legismertebb borászcsaládjába született. Édesapja, Jekl Béla tanította meg a borkóstolás alapjaira, és még nem volt húszéves, amikor már ő kalauzolta a csoportokat a családi pincészetben. Huszonhat évesen alkotta meg saját borcsaládját Il Primo néven, aztán érdeklődése a kávék felé fordult. Elvégzett egy baristatanfolyamot, és a bortúrára érkező vendégeket hamarosan friss kávé fogadta a pince melletti kóstolóteremben.



A család régi vágya volt, hogy legyen egy vendéglátóhelyük Villány főutcáján, hogy a borvidékre érkező vendégek ne csak a pincészetnél találkozhassanak a Jekl- és az Il Primo-borokkal. Az álom idén tavasszal vált valóra.

Aki volt már Villányban, tudja, hogy a főutcán sorakozó nyitott pincékben sokszor a borász vagy a tulajdonos személyes kalauzolásával lehet végigkóstolni a borokat. Itt nyílt meg az Il Primo bár is. A pultban leggyakrabban maga Flóra áll, és olyan tulipánt rajzol a cortado habjába, hogy mindenki a csodájára jár.



A hely hangulata igazi „régipincés”, és ha nem tudnánk, hogy kávé is van, aligha jutna eszünkbe kérni, ám ha jobban körülnézünk, észrevehetjük a modern kávégépet az öreg pult mögött. A parányi fogadótér tényleg családias, 12 szék van mindössze, de ez egy baráti társaságnak éppen elég. Ha pedig nagyobb csapat érkezne, ott a fűtött pince, ahol a kupola alatt negyven ember is kényelmesen elfér, de a csöppnyi terasz is működik, amíg tart a jó idő.



Flóra bárjában két sajátmárkás kávé közül lehet választani. A sötét pörkölésű a Dominikai Köztársaságból érkezett, 100% arabica, izgalmas, csokoládés aromákkal. Ezt a háziasszony leginkább a tejmentes kávékhoz ajánlja. A világos pörkölésű babot Pápua Új-Guineában szüretelték, és remekül működik a kávék tejes változatával, így mindenki megtalálja a kedvére való ízeket. Flóra azt meséli, hogy a kis kávézót már a környékbeli borászok is felfedezték, és jártukban-keltükben szívesen állnak meg egy gyors kortyra a Baross utcai kis bár mellett. A specialty kávézó még nem túl gyakori erre, legközelebb Pécsett kínálnak ehhez hasonló minőségű feketét.



A pezsgőválaszték még bővülni fog, egyelőre két champagne áll a piramis tetején. A Dom Perignon kötelező, de Flóra szerint a Duval-Leroy blanc de blancs-ja a csúcsok csúcsa, és szerencsére nagyon megkedvelte a közönség. „Garamvári Vencelt tartom a magyar pezsgő atyjának, természetes, hogy az ő palackjai itt vannak a polcon. Rácz Lilla gyönyörű virágos címkés chardonnay-pinot noir-sauvignon blanc házasítása szintén megtalálható nálunk, és itt van Demeter Ervin pezsgője is, ami a személyes kedvencem” – nézi végig a kínálatot Flóra, majd hozzáteszi, hogy hamarosan érkezik új cava és egy szuper kis processo, amivel tovább színesedik a választék.



A habzóborok kaphatók poharazva, a pezsgők azonban nem, de a hírek szerint ez egyáltalán nem csökkenti a vásárlókedvet. Úgy tartja a mondás, hogy egy palack pezsgő éppen elég két embernek – ha az egyik nem iszik. Nos, egy négytagú társaság gondolkodás nélkül rendel egy üveggel, és sokszor kinyílik a második is.

A kávé és a pezsgő mellett természetesen a Jekl- és az il Primo-borokat is megkóstolhatjuk a bárban. Flóra igény esetén szakszerű borkóstolót tart, és az sem okoz gondot, ha valaki vacsorázni szeretne. Igaz, konyha nincs a bárban, de van a környéken éppen elég színvonalas hely, ezek valamelyikéből rendelik a vacsorát, és így mindenki elégedett.

Munkatársakat találni persze nem könnyű, de úgy tűnik, Flórának ebben is szerencséje volt. Kollégája nemcsak ért a kávékhoz, de örömét is leli az ízekkel való kísérletezésben. Nemrég alkotott egy vodkás-tonikos, igazán frissítő long drinket, de az ír whiskey, sőt a Baileys is barátja, ha egy jó kis kávékoktél megalkotásáról van szó.



Itt az ősz, Villányba beköszönt a főszezon. Sokan járnak ilyenkor a pincesoron, két kóstolás között egy kis felfrissülésre vágyva. Nekik őszintén ajánljuk az Il Primo bárt, és akkor sem fognak csalódni, ha a kávé után ott ragadnak egy kis pezsgőzésre vagy borozásra is. Barátságos hely, kellemes atmoszféra, és sok mosoly jár itt a vendégnek. És a környék legjobb cortadója. Mi szóltunk…
 
Fotó:
Upor László

címkék

Badacsony (8) bajnoksag (3) Balaton (40) bikaver (13) bio (4) biodinamikus (3) Bocuse d'Or (7) bor (230) borbar (20) borfesztivál (15) Bori Mami (3) boriskola (3) borkorcsolya (15) Borshanta (9) borterasz (7) bortúra (10) borvacsora (5) borvendéglő (3) borverseny (7) Bott pince (24) Bottszerda (21) Budapest (122) cava (7) CEWI (9) csirke (3) csokoládé (6) cukrász (3) cukrászda (9) demeter zoltan (4) desszert (3) édes (27) édes szamorodni (4) Eger (18) espresso embassy (3) étterem (83) Etyek (5) Etyeki Kúria (3) fesztival (20) Franc&Franc (4) furmint (34) Gizella Pince (5) gyerekbarát (15) gyöngyözőbor (10) habzóbor (3) harslevelu (5) heimann (4) húsvét (7) interjú (23) kadarka (7) karácsony (9) kave (36) kavezok (8) kekfrankos (3) kéknyelű (3) Keszthely (3) koktel (6) könyv és kávé (3) kostolo (40) Közben esznek (8) Kreinbacher Birtok (4) kunsagi borvidek (3) London (4) Mád (10) magnamatra (10) Mátra (18) Michelin-csillag (6) Monyo Brewing CO (3) Mór (4) művészinterjú (5) nyar (4) nyaralas (4) Olaszország (5) olaszrizling (6) őstermelői piac (6) Paletta (3) pálinka (7) pálinkaverseny (6) Pancs Belvárosi Gasztroplacc (3) Pannonhalma (5) Pannonhalmi Apátsági Pincészet (4) pecs (7) pezsgő (24) piac (11) pizza (3) Portugália (5) programajanlo (21) Rácz Jenő (4) rajnai rizling (3) recept (43) rozé (15) sarospatak (3) sauvignon blanc (6) Somló (5) sommelier (7) Soproni borvidék (4) sor (35) sós (12) Spanyolország (4) specialty kave (7) st andrea (4) Super 12 (3) sütemény (17) süti (11) SVÉT (11) szakácsverseny (3) Szekszárd (15) Szent András Sörfőzde (6) szorakozas (4) tallya (4) támogatott írás (6) Tarcal (7) Tarcal Kulturális Egyesület (3) tavasz (5) tea (6) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (3) tészta (3) tokaj (72) Tokaj Oremus Szőlőbirtok (3) Tokaj-Hegyalja (28) tokaji aszú (14) tudnivalok (4) utazás (11) verseny (8) Villányi borvidék (22) vörösbor (8) vylyan (3) zold veltelini (3)