Iszunk

Furmint Napok Köveskálon

2019.03.06. | Vargha Márk
A tavalyi nagy siker után az idén ismét megrendezték a köveskáli Furmint Napokat. A Káli-medence gasztrofalujában furmintra hangolt ételek és izgalmas borkóstolók várták az érdeklődőket. A Borsmenta a Gyengébb? Nem! furmintkóstolóján járt…
 


Köveskál fantasztikus hely, jó oda visszatérni újra és újra. A Borsmenta csapata többször is járt már a híres gasztrofaluban, készítettünk interjút a Mi a kő? étterem szobrász-festőművész tulajdonosával, az egyébként figyelemre méltó borokat is készítő Trombitás Tamással, Csupakő című írásunkban pedig éttermeket és szálláshelyeket ajánlottunk olvasóink figyelmébe.


 
Február harmadik hétvégéjén azért vettük arra az irányt, mert meghívást kaptunk a Furmint Napokra. A kezdeményezés tavaly indult útjára, és olyan kedvező volt a fogadtatása, hogy a falu borászai és vendéglátói úgy döntöttek, az idén is megrendezik. A programsorozatba a Mi a kő?, a Kővirág, a Káli Art Inn, a Pálffy Pincészet és a Káli Kövek Borászat kapcsolódott be, az éttermek furmintra hangolt menüsort kínáltak, a borászatokban és a Káli Art Innben pedig izgalmas borkóstoló programokra került sor. Külön vonzó volt a rendezvényben, hogy mindössze 100 látogatót vártak, így emberi léptékű, kedves, családias hétvégére készültünk.


 
A szombat volt a program legmozgalmasabb napja, amikor összesen hat különböző borkóstoló zajlott a faluban. Szívesen részt vettünk volna valamennyin, hiszen érdekes lett volna meghallgatni korábbi interjúalanyunkat, Pampetrics Milánt, vagy a badacsonyi Pláne tulajdonosát, Tóth Ádámot, hogyan vélekednek a balatoni borokról, szívesen kóstoltunk volna furmintpezsgőket is Blazsovszky Péter vezetésével, de döntenünk kellett.



Először Juhász Krisztián, a Borkonyha sommelier-je irányításával ismerkedtünk a Trombitás Borház, a Gilvesy Pincészet, Fekete Béla és a Somlói Apátsági Pincészet furmintjaival, majd a Gyengébb? Nem! – Furmint Edition kóstolóra váltottunk jegyet.


 
Lapunk főszerkesztője, Szabó Edit 2017-ben Gyengébb? Nem! címmel interjúkötetet írt és szerkesztett, amelyben 26 magyar borásznő mesél az életéről. Közülük jöttek most el négyen Köveskálra, hogy a szerző vezetésével megmutassák furmintjaikat az érdeklődő közönségnek. A találkozóra a rendkívül hangulatos Káli Art Innben került sor, ahol a borokhoz a kékkúti Levendula Porta sajtjait is megkóstolhatták a vendégek. 


 
A műsorvezető mellett Laposa Zsófia (Laposa Birtok), Ujvári Vivien (Barta Pince, UJVÁRI), Berecz Stéphanie (Kikelet Pince) és Zsirai Kata (Zsirai Pincészet) foglalt helyet az asztal körül, és a másfél órás kóstoló során együtt fejtegették, hogyan viselkedik ez a különleges, meglehetősen komplex borokat adó fajta a szőlőben és a pincében. A lendületes, izgalmas, kifejezetten szórakoztató beszélgetés részleteit sajnos lehetetlen visszaadni, ezért szorítkozzunk a borokra.


 
A borásznők mindegyike két bort hozott, így összesen nyolcszor teltek meg a közönség poharai. Elsőként Berecz Stéphanie 2017-es Birtok Furmintjával ismerkedtünk, majd a Barta Pince 2017-es furmintját kóstolhattuk, az Öreg Király-dűlőből. A borász, Ujvári Vivien elmesélte, hogy ezt a területet 2003-ban vette meg a Barta család, és jó sokáig csak akácost irtottak.
 
Zsirai Kata az egyik legkedvesebb termőterületéről, a Középhegyről hozta az első bort, és miközben kóstolgattunk, beavatta a közönséget néhány kulisszatitokba. Kiderült, hogy mindig a pincében, komoly kóstolások után döntik el, hogy a leszüretelt termésből fajtabor készül, vagy házasítás része lesz. 2015-ben nagyon szép volt a termés, ezért kóstolhattuk most ezt a spontán erjedt, rendkívül nemes dűlőszelektált furmintot.


 
A három tokaji borász után a „helyi erő”, Laposa Zsófia következett. Mint elmondta, náluk, Badacsonyban a furmint nem fő fajta, inkább választékbővítés céljából telepítik, mégsem azért különleges, mert kevés van belőle, hanem mert ízérzetre is teljesen más, mint a tokaji vagy a somlói, ahogy ezt a borsor negyedik szereplője, a 2017-es Kőkövön is bizonyította.
 
A Kikelet Dry a pince 2016-os furmint-hárslevelű házasítása a Tokaji-hegy déli lejtőjéről, több mint 30 éves tőkékről. Hordóban, spontán erjedt, majd 6 hónapon át 220 literes hordóban érett. Berecz Stéphanie külön felhívta a figyelmet a bor sós karakterére, ami nagyon szépen mutatja, hogy mit tud a 200-250 méter magasan fekvő Váti-dűlő.


 
Ezen a ponton tette fel a kérdést a moderátor, hogy vajon fajtaborként vagy házasításban ad többet a furmint. A vendégek eltérően vélekedtek. Zsirai Kata szerint erre nincs szabály, ahogyan korábban elmondta, először megkóstolják a furmintot önmagában, aztán próbálgatják a hárslevelűvel alkotott különböző arányú házasításokat, míg rá nem találnak a legjobbra. Ujvári Vivien úgy látja, a furmint egyre népszerűbb a fogyasztók körében, ezért érdemes neki bizalmat szavazni. Hogy meghagyják tisztán, vagy házasítják, az szerinte a termőhelytől is függ, mert míg az Öreg Királyban termett, jó savszerkezetű, fűszeres aromatikájú furminton szinte csak rontani lehetne a házasítással, addig a frissen telepített Kővágó-dűlőben végzett első kísérletek azt mutatják, hogy cuvée-ként szebb lesz a bor.


 
Három dűlőszelektált furmint maradt a végére. Laposáék 2016-os Kőtengere az öthónapnyi hordós érlelésnek köszönhetően teltebb, krémesebb struktúrájú, mint a korábban kóstolt Kőkövön. Zsirai Kata 2015-ös Betsek-dűlő furmintja gyönyörűen mutatta a meleg évjárat fűszeres karakterét, élmény volt vele találkozni.  


 
A Barta Pince Öreg Király Dűlő 2017-es Késői Szüretelésű Furmintja zárta a sort. Számunkra csodálatos, hogy a borászok minden évjáratra úgy emlékeznek, mintha csak tegnap lett volna. Mint Ujvári Vivientől megtudtuk, a 2017-es rendkívül szerencsés évjárat volt, mert pezsgőt, száraz és édes bort egyaránt tudtak készíteni. A kóstolt tételhez október közepén szüretelték a túlérett, töppedt furmintot. Szép egyensúlyú, gyümölcsös ízvilágú bor lett az eredmény.


 
Zárásként Szabó Edit feltette a jelenlévő fogyasztók számára legfontosabb kérdést: meddig jó egy furmint, azaz mekkora potenciál van benne? Berecz Stéphanie tapasztalatai szerint a tízéves borok is nagyon jól tartják magukat e szőlőfajtából, úgyhogy ő minimum 5 évet mondana, de megalapozott választ csak pár évtized múlva adhatunk, hiszen a hazai borászok is most „tanulják” a fajtát. Laposa Zsófia megerősítőleg tette hozzá, hogy nemrég egy tökéletes állapotú 1992-es furmintot kóstolt, ami nagy öröm, de ritkaság. A potenciált természetesen az évjárat, a borász stílusa és sok minden más is befolyásolja, de az egészen biztos, hogy a furmint érlelésre alkalmas fajta, érdemes próbálkozni vele.
 

 
A négy kiváló borásznővel – és még 28 társukkal – legközelebb Budapesten, a Gyengébb? Nem! – Nőnapi borkóstolón lehet találkozni és beszélgetni – akár a furmintról is. A rendezvény március 8-án délután 4 órakor kezdődik, helyszíne a Sofitel Budapest Chain Bridge.

Jegyvásárlás ITT.
Fotó:
Vargha Márk
Ocsovai László

címkék

Badacsony (9) bajnoksag (3) Balaton (46) bikaver (13) bio (4) biodinamikus (3) Bocuse d'Or (9) bor (234) borbar (21) borfesztivál (15) Bori Mami (5) boriskola (3) borkorcsolya (16) Borshanta (9) borterasz (7) bortúra (10) borvacsora (6) borvendéglő (3) borverseny (7) Bott pince (24) Bottszerda (21) Budapest (131) cava (7) CEWI (9) csirke (4) csokoládé (7) cukrász (3) cukrászda (11) demeter zoltan (4) desszert (3) édes (28) édes szamorodni (4) Eger (21) espresso embassy (3) étterem (89) Etyek (6) Etyeki Kúria (4) fesztival (20) Franc&Franc (4) furmint (40) Furmint Február (6) Gizella Pince (5) gyerekbarát (16) Gyöngyös (3) gyöngyözőbor (10) habzóbor (3) harslevelu (6) heimann (4) húsvét (7) interjú (33) kadarka (8) karácsony (11) kave (37) kavezok (8) kekfrankos (3) kéknyelű (4) kenyér (3) Keszthely (3) koktel (6) könyv és kávé (3) kostolo (50) Kovács Nimród Winery (3) Közben esznek (8) Kreinbacher Birtok (4) kunsagi borvidek (3) London (6) Lyon (3) Mád (10) magnamatra (10) Mátra (20) Michelin-csillag (6) Monyo Brewing CO (3) Mór (4) művészinterjú (5) nyar (4) nyaralas (4) Olaszország (5) olaszrizling (6) őstermelői piac (6) Paletta (4) pálinka (7) pálinkaverseny (6) Pancs Belvárosi Gasztroplacc (3) Pannonhalma (5) Pannonhalmi Apátsági Pincészet (4) pecs (7) pezsgő (34) piac (12) pizza (3) Portugália (5) programajanlo (26) Rácz Jenő (4) rajnai rizling (6) recept (56) rozé (16) sarospatak (3) sauvignon blanc (6) Somló (6) sommelier (7) Soproni borvidék (7) sor (35) sós (21) Spanyolország (4) specialty kave (8) st andrea (4) Super 12 (3) sütemény (17) süti (11) SVÉT (11) szakácsverseny (3) Szekszárd (15) Szent András Sörfőzde (6) Szent György-hegy (4) szorakozas (4) tallya (4) támogatott írás (6) Tarcal (7) Tarcal Kulturális Egyesület (3) Taschner Kurt (3) tavasz (5) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (3) tészta (4) tokaj (75) Tokaj Oremus Szőlőbirtok (3) Tokaj-Hegyalja (28) tokaji aszú (15) tudnivalok (4) utazás (13) verseny (8) Villányi borvidék (25) vörösbor (8) vylyan (4) zold veltelini (3)