Vissza

Furmint is coming

2016.02.02. | Burai László
Az a jó a januárban, hogy megbízhatóan követi a február, ami pedig évek óta minden borkedvelőnek ugyanazt jelenti: indul a furmintőrület.
Jó pár éve indította el az ötletgazda, Kézdy Dániel a Furmint Február rendezvénysorozatot. Szerintem ő sem sejtette, hogy mivé alakul a mozgalom, aminek minden évben a Vajdahunyad vári nagy kóstoló a csúcspontja.

Az idén február 4-én kóstolhatjuk annak a 90 borászatnak a borait, amelyek az előzetes mustra után bekerültek a kiállítók közé. Ennek apropójából tartott a szervező egy kisebb sajtótájékoztatót, ahol a borokon volt a hangsúly, mellettük azonban a Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok és a tokaji furmint poharat kifejlesztő Riedel cég is bemutatkozott.
 
Egy ideje már találgatjuk, hogy mi lesz a Hétszőlővel, mindenesetre az átalakulások előtt álló tokaji pince szemfülesen lecsapott a hetedik Furmint Február támogatói címére. A politika helyett most csak a borokról volt szó, jobb is ez így, azokat legalább tisztán meg lehet ítélni. A pár éves átállási időszak után a birtok 2015-től már a teljes területen bioművelést folytat, ennek egyik első borát el is hozták a rendezvényre. Ugyan még tartályminta volt csak, de ebben a formájában is nagyon tetszett: jó arányú, lendületes, csupa gyümölcs bor. A tervek szerint 3000 forint körül találjuk majd meg a polcokon, ami nem kevés, de én a mostani kóstoló alapján adnék érte annyit.
 
A korábbi évekből is kóstoltunk a pincétől, a 2011-es Selection most nagyon jó formában van, friss, tiszta és arányos. Nem hangoskodik, valahogy mégis oda kell rá figyelni.
 
Nem csak Hétszőlő-borok voltak természetesen, több pince is készült, nekem három tétel tetszett igazán. Akár papírformáról is beszélhetnék, hiszen Bott Juditék (Bott Pince) borai évek óta közel állnak hozzám. Jó volt kóstolni a 2012-es Telekit, szép savak, kis krémesség, az évjárat ellenére sem elnehezedő a korty, arányos, szép bor, és még frissességet is mutat.
 
Balassa Istvántól egy 2012-es Betsek andezit került elénk, ráadásul magnum palackból. Nem először éreztem azt, hogy ez a szokatlan furmint ellopja a show-t. Gazdag, buja bor, rengeteg gyümölccsel, komoly testtel, mégsem billen, stabil, nagyon meggyőző az összkép.
 
Szilágyi László mára ikonná vált bora a 2009-es Szil-völgy a kóstolósor végére került, az én listámon viszont egészen előkelő helyen szerepel. Szerencsés vagyok, sokszor találkoztunk, még egy palackot őrzök a pincémben, így a fejlődését is látom. Mostanra komoly, érett bor lett, még mindig találunk a gyümölcseiből, a savait is szépen őrzi, a korty kerek. Az embernek az az érzése, hogy ez a bor nem is öregszik, csak érik.

Ugye nem meglepő, ha ezek után még jobban várom a csütörtöki kóstolót? Találkozzunk a Vajdahunyad várában! Furmintra fel!



címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (118) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (22) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (7) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (286) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (107) eger (69) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (85) furmint február (15) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (14) kovács nimród (4) kovács nimród winery (14) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (24) london (20) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (45) olaszrizling (30) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (244) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (98) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (16) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (19) tészta (17) tesztelünk (206) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (18) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (15) utazás (77) utazási tippek (37) utazunk (40) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (30) villányi borvidék (90) vörösbor (139) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)