Vissza

Fűszeres kortyok

2017.01.17. | Szabó Hajnalka
Hagyományos, természetes, kézműves, illatos, ellenállhatatlan, és még egészséges is! Kamocsay-Beh Mariann bazsalikomos teái megfűszerezik a hétköznapokat…
 

A bazsalikomot, ezt az illatos fűszer- és gyógynövényt sokan ismerik, szeretik, használják a mindennapokban. Nem csoda, hiszen amellett, hogy nyugtató, köhögéscsillapító, emésztést segítő hatású, néhányan afrodiziákumnak is tartják. Van, aki annyira szereti, hogy minden napja a bazsalikom körül forog, még a teái is bazsalikomosak. Kamocsay-Beh Mariann, a Bazsalikomos Kert megálmodója és megvalósítója két kislány édesanyja, de a teái is mintha a gyermekei lennének.


 
Mariann már kislányként is nagyon szeretett a kertben sertepertélni, leszedni a zöldségeket, mindegyiket megszagolni, megkóstolni. Tizennégy éves volt, amikor a szülei Szabadszállás mellett egy mesebeli, 3 hektáros kertet vásároltak, amin egy 1 hektáros tó is található, innentől kezdve a család minden szabadidejét itt töltötte. Talán ezek az emlékek, no meg a fantasztikus gimnáziumi biológiatanára terelte úgy az útját, hogy érettségi után a Kertészeti Egyetemre jelentkezett.
 
Két és fél éve, amikor nagyobbik kislánya, Anna 4-5 hónapos volt, megfogalmazódott benne, hogy a tudását meg a kertjük kincseit ötvözve valami egyedit állítana elő. Ősz elején, amikor már szinte teljesen üres volt a kert, a lehetőségek persze kicsit korlátozottak voltak, így elkezdett teákkal kísérletezgetni, és hogy egyedivé tegye a keverékeket, mindegyikbe belecsempészte kedvenc növényét, a bazsalikomot is. Ebben az időszakban kezdett együtt gondolkozni Szendeff Lőrinc gasztrofotóssal, aki kitalálta azt a letisztult, mégis izgalmas világot, amit máig követnek.


 
Mariann első teáival két éve, karácsony előtt debütált a WAMP-on. A „Nap”, a „Hold”, a kislányáról elnevezett „Anna kedvence” és a „Gyógyulj meg” keverék egy csapásra népszerűvé vált. A bazsalikom vonzóvá tette az újdonságokat a vásárlók szemében, akik először meglepődtek, ám utána nagyon nyitottakká váltak. Mariann ujjongott, hiszen jó valami újat bevinni a köztudatba. A teákat egyre többen keresték, és néhány üzletben árusítani is kezdték, így egy évig elég sok készült belőlük. A következő őszön viszont megszületett Mariannék második kislánya, így egy évig nem tudott a Bazsalikomos Kerttel foglalkozni, hiszen minden percét a két kicsi körüli teendők töltötték ki.
 
A tavalyi nyár újabb változást hozott. Egy szép napon megkeresték Mariannt a budapesti Paulay Ede utcában működő Kiskertpiactól, és azóta rendszeresen kínálja portékáit az öreg belvárosi házak között meghúzódó közösségi térben. Imádja a piac hangulatát, kedvére való, hogy itt beszélgethet a vásárlóival, hiszen a közvetlen visszacsatolás, a személyes kapcsolat nagyon fontos egy ilyen áru esetében. A piacozás amúgy is benne van a vérében, valamikor a nagyszülei és a dédszülei is piacoztak.


 
Az új lendület mellett új lehetőségek is adódtak, itt született meg az azóta töretlen népszerűségnek örvendő teakészítő workshop ötlete is, ahol az érdeklődők még közelebbről megismerhetik a teákat és azok jótékony hatásait. „Az a fontos, hogy aki kinyitja a teás tasakot, engedje, hogy hasson rá az élmény, szagoljon bele, szórja a markába a füveket, morzsolgassa, és figyelje, hogyan változik az illat – mondja Mariann. – Ha beszélhetünk kézműves borról, akkor elmondhatjuk, hogy ezek kézműves teák, hiszen a saját kezünkkel szórjuk el a gyógy- és fűszernövények magját, és semmilyen növényvédő szert nem használunk a betakarításukig. A növények szárítása is természetes, hagyományos módon történik, és végül én morzsolom össze a leveleket, hogy a teakeverékeket összeállítsam belőlük.”
 
Hogy a titok a természetességben, a kézművességben vagy a növények természetében keresendő, nem tudni, de az biztos, hogy amikor otthon kinyitjuk a zacskót, és áztatni kezdjük a teát, az illata betölti az egész lakást, és rendkívül nyugtatóan hat az érzékekre.


 
A karácsony előtti időszakban a gyógyteák mellé Mariann egy kis újdonságról is gondoskodott. A bazsalikomos pesztót az egész család imádja, az egyéves Emmának konkrétan ez a kedvence, de eddig a szűk család mellett kizárólag a barátok tesztelhették. December elején a vásárlók is hazavihették a nyár üvegbe zárt ízeit – már azok a szerencsések, akiknek jutott belőle, az ünnepekre szánt mennyiség ugyanis szinte pillanatok alatt elfogyott. Mariann ígéri, hogy az idén több készül majd belőle, hogy senki se maradjon ki az ízélményből.
 
Az idei év meglepetéseként szárított fűszernövények is érkeznek majd a Bazsalikomos Kertből, illetve hamarosan megjelenik a Calendula tea, amit már a tavaszi tisztítókúránkba is beilleszthetünk. Ennek a keveréknek is a bazsalikom adja a bázisát, amit a tisztító hatásáról ismert körömvirág, az immunerősítő csalán és a nyugtató citromfű egészít ki.


 
A kert művelésében Mariann rengeteg segítséget kap szüleitől, a nyugodt családi hátteret pedig borász férje biztosítja számára. Inspirációt leginkább olyan emberekből merít, akik képesek voltak kiteljesedni és sikeressé válni abban, amivel foglalkoznak, mégis meg tudtak maradni embernek. Ilyen példakép számára Tálos Gábor, akivel közös teát is készítettek a közelmúltban.


 
Álmok persze vannak bőven, a határ a csillagos ég. Mariann nagyon szeret írni, és most éppen arról ábrándozik, hogy lesz egyszer egy saját könyve, tele színes élményekkel, ízekkel, gyógynövényekkel, fűszerekkel, halakkal, a kertben tevékenykedő gyerekekkel… Ahogy hallgatom, arra gondolok, hogy erre sem kell sokáig várnunk.
 
Fotó:
Szendeff Lőrinc





címkék

ausztria (4) badacsony (13) balaton (68) balatonfüred csopaki borvidék (8) beszélgetünk (13) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (265) borász (32) borászok borásza (5) borbár (27) borfesztivál (25) bori mami (5) boriroda (10) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (22) borshanta (12) borterasz (14) borteszt (90) bortúra (21) borvacsora (14) borverseny (14) bott pince (28) bottszerda (21) budapest (187) cabernet franc (7) cava (7) CEWI (13) csirke (6) csokoládé (8) cukrászda (11) demeter zoltan (4) desszert (4) desszertbor (4) édes (74) eger (34) egészséges (5) egri csillag (4) erdőbénye (6) étterem (124) etyek (11) etyeki kúria (9) fehérbor (16) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (53) furmint február (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) hárslevelű (10) heimann (8) húsvét (8) interjú (100) iszunk (4) kadarka (13) káli-medence (4) karácsony (15) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (10) kéknyelű (5) kenyér (7) késői szüret (4) koktél (10) koronavírus (27) kóstoló (55) kovács nimród winery (7) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (6) laposa birtok (5) leves (10) london (12) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (36) merlot (12) michelin-csillag (8) monyo brewing co (5) mór (5) művészinterjú (10) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (13) olaszrizling (22) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (9) pálinkaverseny (7) pannonhalma (8) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pezsgő (48) piac (13) pinot noir (8) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (6) programajanló (27) rácz jenő (4) rajnai rizling (8) recept (129) rosalia (5) rozé (29) saláta (7) sanzon (6) sauvignon blanc (7) somló (11) sommelier (10) soproni borvidék (12) sör (41) sós (60) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (7) super 12 (4) sütemény (28) süti (15) svét (16) syrah (6) szakácsverseny (4) szamorodni (11) száraz (26) szekszárd (27) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) tállya (7) támogatott írás (6) tanfolyam (4) tarcal (8) tavasz (12) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (7) tészta (8) tesztelünk (4) tokaj (108) tokaj-hegyalja (66) tokaji aszú (29) tudnivalok (4) utazás (19) vacsora (9) verseny (9) villány (7) villányi borvidék (39) vörösbor (34) vylyan (10) zenit (5) zöld veltelíni (4)