Vissza

Hársalgás

2016.05.14. |
Ha minden szuperhősnek van segédje, akkor úgy gondolom, hogy a furmintnak a hárslevelű a társa. Logikus, hogy a Furmint Februárnak is legyen kistesója, mégpedig hárstematikával, nemde?
 
Május 26-án már a harmadik alkalommal rendezik meg a Hárslevelűk éjszakáját, a ráhangolódást segítendő Kézdy Dániel érdeklődő újságíróknak beszélt a fajtáról, a borokról, persze Tokaj sem maradhatott ki. Ebben segítsége is volt Lenkey Géza mádi borász személyében, ketten elég sok izgalmasat meséltek a fajtáról és a borvidékről is.
 
Mivel az esemény nem szakmai közönségnek szólt, ezért az összeállított sor is különösen izgalmas volt, pont olyan, amin keresztül jól bemutatható a hárslevelű sokoldalúsága, színessége, érdekes karaktere.
Elsőként a Kikelet Pince kizárólag hárslevelűből készített 2013-as brut pezsgőjét kóstoltuk. Párszor volt már hozzá szerencsém, de talán most tetszett legjobban. Egyetértettem azzal, hogy kevésbé pezsgő, mint hárs és Tokaj, illatban és kortyban is szépen hozza a hársas-mézes jegyeket, talán a hagyományos érlelés jegyei hiányoznak csak, remek felütés volt!
Egy jó szőlőfajta nehéz évjáratban is megfelelően teljesít, ezt a tételt próbálta a második bor bizonyítani. A finoman szólva is kihívásokkal teli 2014-es évből a Patricius Borház készített hárslevelűt, és nem is rosszat! Egyenes, tiszta bor, a savai markánsak, de nem túlzók, és emellett friss gyümölcsösséget is mutat. Megegyeztünk, hogy ez a bor még akár fröccsnek is alkalmas, pont a nehéz évjárat miatt, hiszen általában a hárs tartalmasabb, zamatdúsabb, mint egy fröccsbortól várnánk.
Évjáratban csak egyet ugrottunk, a különbség mégis könnyedén zongorázható. Somlóra érkeztünk, ráadásul ott is Györgykovács Imréhez. A 2013-es hárs pazar formában van, mindent tud, és meg is mutatja, hogy miért lehet szeretni a fajtát. Koncentrált, jó arányú, sós-ásványos, szinte rágható bor, a gyümölcsösség remekül kiegészíti ezt, bátran ajánlható kezdő és haladó borfogyasztóknak is – mi arra jutottunk, hogy pár év múlva valószínűleg még szebb lesz.
Formabontó módon egy jóval frissebb bor következett, a dűlőszelektált Barát hárslevelű a Gizella pincétől, 2015-ből. Tényleg más stílus, friss, lédús gyümölcsök, némi maradék cukor, lendület. Veszélyesen jól iható, érdemes több palackot is kéznél tartani, ha kisebb társaságnak mutatnánk!
A Kikelet Pince nagyon érti és szereti a fajtát, ennek mi csak örülhetünk, főleg ha olyan bort kóstolhatunk, mint a 2011-es birtokhársuk. Valahol most lehet a pályája csúcsán, már illatban is mutat palackérettségre utaló jegyeket, emellett méz, sárga húsúak és fűszerek teszik kerekké az élményt. A korty jó arányú, kristálytiszta, talán kicsit fakóbbak a gyümölcsök, de így is élmény inni.
Tállya az elmúlt években sokat fejlődött, egyre több figyelemre méltó bort termelnek a környező dűlőkből. A település egyik motorja a Zsadányi Pincészet, tőlük egy 2012-es bort kóstoltunk. Ez sem volt könnyű évjárat, a nagy szárazság miatt nehéz volt szép egyensúlyú borokat készíteni. Ennek megfelelően kicsit lomhább a bor, nagyobb a test, kevésbé feszes a korty, de nem billen el. Gazdag gyümölcsösség a kárpótlás, együtt lehet ezzel élni.
 
Az utolsó két bort Lenkey Géza hozta magával, és előtte mesélt a borkészítési filozófiájáról is kicsit. Sokan egyetértünk vele abban, hogy Tokaj a világ (egyik) legjobb borvidéke, viszont velünk ellentétben Géza tesz is azért, hogy ezt bizonyítsa. Úgy érzi, hogy ez a kivételes adottság leginkább az érlelt borokban érhető tetten. Géza maximalizmusa ebben a kérdésben nem általános, kevesen tehetik meg, hogy egy bort csak akkor dobnak piacra, amikor azt tökéletesnek érzik. Persze nehéz lehet meghatározni, hogy mikor van egy bor tökéletes állapotban; a borász azt mesélte, hogy neki az egy jó viszonyítási pont, amikor ugyanazt érzi a kész borban, amit mustkorában.
A 2006-os évből még a legtöbb bor a pincében pihen, mostanában kerülnek majd piacra, eddig csak az általunk kóstolt Úrágya hárslevelű vásárolható meg, amibe pár százaléknyi a Holdvölgy-dűlő terméséből is került. Néma csend az első szippantás eredménye, látom az arcokon, hogy meglepetést okozott a bor. Mély, összetett illat, rengeteg gyümölccsel, kajszi főleg, kis méz, majd idővel szalma. A korty sem okoz csalódást, vastag, telt, krémes, szép savakkal. Élő gyümölcsösség, aszalt kajszi, kandírozott narancs, körte. Hosszú lecsengés, van min gondolkozni!
A 2005-ös birtokhárs egészen más jellem, hiszen az évjárat is egészen mást adott, jóval hűvösebb volt. Rusztikusabb, hűvösebb karakter, egyenes a korty, minden a helyén, elegáns sav, a gyümölcsök mellett zöldfűszeresség is megjelenik – eltérő jellegű, mint a 2006-os, de jócskán akad itt is izgalom.
 
A sor után nem maradt senkiben kérdőjel, a hárslevelű tényleg megérdemli a figyelmet, egy boros rendezvényt pedig csak az tehet hosszú távon is sikeressé, ha valódi tartalma is van, márpedig ez a fajta talán nagyobb közönségsikerre is számíthat barátságosabb, könnyebben felismerhető karaktere miatt, mint a furmint. Persze almát körtével nem fair összehasonlítani, ezért érdemes személyesen is meggyőződni a május végi kóstolón, hogy milyen izgalmas fajtáról van szó!

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (119) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (8) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (70) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (16) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (16) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (31) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (247) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (99) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (209) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (21) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (32) villányi borvidék (92) vörösbor (142) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)