Vissza

Helló, hogy vagy, Furmint?

2016.02.25. | Burai László
Ilyennek láttam a 7. Nagy Furmint Február Kóstolót

Végéhez közeledik a február, így lassan az intenzív furmintozástól is búcsúznunk kell. 
A 2009-ben életre hívott mozgalom érzésem szerint idén szintet lépett, már nem csak a budapesti nagy kóstoló várta a fajta rajongóit, nagyobb rendezvények voltak Mádon, Nyíregyházán, Debrecenben, de Szeged, Sopron, Szombathely és Pécs sem maradt ki a furmintozásból. Sajnos a vidéki állomásokat ki kellett hagynom, de a Vajdahunyad várában megtartott kóstolóról nem szívesen mondtam volna le. Idén újdonság volt, hogy a Riedel Tokaj poharából is lehetett kóstolni; jól vizsgázott az új fejlesztés, még a szkeptikus Ricsi barátomat is percek alatt meggyőzte. Az illatokat nagyon szépen kiemeli az új pohár, és ez egy kevésbé intenzív illatú fajta esetében igen szerencsés tud lenni.
Pár dolog megfogalmazódott bennem az idei kóstoló után, ezeket próbálom meg összefoglalni.
 
- Szuper csajok
Itt most a borvidéken dolgozó női borászokra gondolok elsősorban; kellemes meglepetés volt Bott Judit Csontosa a sokak által lesajnált 2014-es évből, de szerettem Bárdos Sarolta 2015-ös Barakonyiját, Berecz Stéphanie 2015-ös Lónyaiját és Homoky Dorka 2015-ös Kővágóját is. Jó érzékkel elkészített borok, eltalált, természetes egyensúllyal.
 
- Tokajon kívüliek
Idén nem éreztem, hogy nyomasztó volna Tokaj túlsúlya: a Balaton nagyon belehúzott, Somló is előbújt, Bott Frigyes eddig sem hibázott, és a Nagy-Sagmeister Borászat is hozta formáját. Kíváncsi vagyok, hogy milyenek lesznek Egerből az Almagyar Érseki Szőlőbirtok következő évjáratai, a szűztermés ígéretes volt.
 
- Szép mentések
Oké, 2014 tényleg nem volt a legkiemelkedőbb évjárat, de ettől függetlenül nagyon szép borokat kóstoltam ebből az évből is: a már említett Bott Csontoson kívül Szarka Dénestől az Off-dry furmintot, a Tállya Wines furmintját, a Szóló Tempóját vagy a TR Művek Palotáját.
 
- Young guns
Egyre több új pince jelenik meg, és egyre több közöttük a szárnyát bontogató fiatal! Érdemes odafigyelni a már említett Szólóra, a TR Művekre, Homoky Dorkára, Vincze Tamásra és az Árpád-hegy Pincére is: nálam Varkoly Ádám 2015-ös Zafírja a kóstoló egyik favoritja volt.
 
- Big guns
Hat nagy kedvencem lett a zárásra: a Carpinus 2015-ös hordóválogatása, a Bott Pince 2014-es Csontosa, a Kikelet 2015-ös Lónyaija, a Ferdinánd Pincészet 2013-as Szent Tamása, Balassa István 2011-es Betsek furmintja és a Gizella Pince 2013-as Szil-völgye. Ez utóbbi lett a kóstoló legjobb száraz bora nálam – persze a színességéhez hozzájárult némi hárslevelű is, de ez semmit sem von le az értékeiből.
 
- Édesem
Maradék cukor sok borban volt, de kevés igazán szép édes borral találkoztam. Kettő tetszett igazán: a TR Művek 2013-as szamorodnija és a Dobogó 2010-es 6 puttonyos aszúja, jó volt tavaly után újra kóstolni!
 
- Útmutató
Két éve is itt találkoztam először Ripka Gergely Tokaj Guide-jával, a második kiadás már dupla terjedelemben foglalkozik a borvidékkel, Erdőbényén túl is ajánl látni- és kóstolnivalót – útikalauz, nemcsak hardcore Tokaj-rajongóknak.
 
Sokszor halljuk, hogy nem hírértékű az, hogy a dolgok rendben mennek. Nos, én úgy gondolom, hogy igenis komoly érték, hogy ma van olyan rendezvény, ami csöppet sem a borászok és a vendégek lehúzásáról szól. Olyan kóstoló, ahol a kiöntőket sűrűn ürítik, van tér és levegő a végén is, és természetes, hogy a bor mellé víz is jár. Ugyan nem duplázzák meg a látogatók számát évről évre, de a megfontolt haladás az én szememben olyan érték, amivel tudok azonosulni. És ez nekem fontos.
Fotó:
Dancsecs Ferenc / FurmintPhoto - weboldal





címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (119) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (8) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (70) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (16) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (16) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (31) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (247) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (99) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (209) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (21) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (32) villányi borvidék (92) vörösbor (142) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)