Iszunk

Hódít a természetesség

2018.03.10. | Szabó Hajnalka
Ausztria egyik legelső biodinamikus borbirtoka, a Sepp Moser Zadravec Zsolt személyében magyar szőlészt alkalmaz. Az itthon is népszerűvé vált szakember a birtokról a biodinamikus gazdálkodás divatjáról és egy kicsit saját életútjáról is mesélt…
 

Az elmúlt években egyre többször halljuk, hogy valami „bio”, meg „öko”... Csak egy múló divathóbort lenne? Szerencsére nem erről van szó, saját szervezetük és a környezetük védelme érdekében egyre többen igyekeznek vegyszermentesen élni, itthon és külföldön egyaránt. Minderről Ausztria egyik legelső biodinamikus borászatának szőlészével beszélgettünk, aki történetesen magyar…


Zadravecz Zsolt

A biodinamikus gazdálkodást ma még sokan túlmisztifikáltnak, hókuszpókusznak gondolják, hiszen az így gondolkodó gazdák figyelembe veszik például a Hold állását is, de nem csupán erről van szó. Itt minden gyomnövénynek megvan a maga szerepe, a permetezés pedig kemikáliák helyett különböző teákkal, olajokkal történik. A termésátlaguk ugyan kevesebb, de sokkal koncentráltabb, teltebb szőlőt, bogyót szüretelnek, és mint tudjuk, jó bort csak jó szőlőből lehet készíteni. Nem mellesleg a terroirt is jobban megismerhetjük ezeken a borokon keresztül.


A Sepp Moser birtokközpontja

A biodinamikus művelésről Magyarországon nemigen tud senki többet Zadravec Zsoltnál – aki egyébként Ausztriában szőlészkedik. A kilencvenes évek derekán Zsoltnak igencsak elkerekedett volna a szeme, ha azt mondjuk, hogy két évtizeddel később egy elismert és sok tekintetben úttörő osztrák borászatnál rajta múlik majd a termés minősége, és emellett számos itthoni borászatnak is ő lesz a tanácsadója egy olyan szakterületen, amiről akkor még nem is hallott. Akkoriban sportboltokat üzemeltetett Mosonmagyaróváron, de hirtelen nagyon megszaporodott a konkurencia, így felszámolta az üzleteket, és mint sok huszonéves, ő is kereste az útját. Hallotta, hogy Ausztriában jók a fizetések, így beállt szőlőmunkásnak egy kinti borászathoz. Háromnegyed évvel később egy ismerőse a Sepp Moser borászathoz keresett embereket szezonális munkára. Zsolt jó húsz éve, 1997 decemberében töltötte itt az első munkanapját, öt éve pedig ő az ötvenhektáros birtok több mint felét jelentő apetloni terület szőlészeti vezetője.


A Sepp Moser pincéje

A Sepp Moser borászat nagy múltra tekint vissza Ausztriában. A családi birtok ősét, a Moser borászatot 1848-ban alapította Anton Moser, ezt vitték tovább leszármazottai generációról generációra. Közülük került ki az a dr. prof. Lenz Moser, aki 1951-ben publikálta a magasművelésű kordonos szőlőtermesztést, azt a technológiát, amit a világon ma kb. 80%-ban alkalmaznak. Maga a Sepp Moser borászat harminc éve alakult, és munkatársai a kezdetektől a magas minőségű borok készítését tartották szem előtt. Sok újítás köthető a nevükhöz, Sepp Moser volt például Ausztriában az első, aki terméskorlátozást alkalmazott, és bár eleinte sokan bolondnak tartották, hogy mekkora pazarlást végez, a koncentrált ízű szőlő őt igazolta.


Niki Moser és Sepp Moser

Amikor 2000-ben Niki Moser átvette édesapjától a borászatot, az volt a célja, hogy áttérjenek a biodinamikára. Az országban előttük nem volt biodinamikus borászat, az ifjabb Moser viszont sokfelé járt Európában, olyan helyeken is, ahol vegyszermentesen gazdálkodtak, és őt teljesen megfogta ez a természetesség. Az első két évben kisebb területeken próbálták ki a módszert, és talán szerencséjük volt, talán az időjárás is kedvezett nekik, de teljesen problémamentes volt az átállás, így a harmadik év óta mindenhol így gazdálkodnak. A 2006-os évjáratból palackozták a borászat első biodinamikus borait, rá három évre pedig megszerezték a legrégebbi és legszigorúbb biodinamikus minősítést, a Demetert.


Dr. Lőrincz György (St. Andrea Szőlőbirtok) és Zadravecz Zsolt

Az elmúlt évtizedben itthon is egyre több borász kezdett érdeklődni a vegyszermentes szőlőtermesztés iránt, így egyre többen fordultak Zsolthoz, talán ő ma Magyarországon a leggyakrabban foglalkoztatott tanácsadó a témában. De nem csak tanácsot adni jár mostanában a határ innenső oldalára: az utóbbi időben Bajkai Zsolttal együtt minél több borszeretőt igyekeznek megismertetni a jó biodinamikus borokkal.


Zadravecz Zsolt és Rókusfalvy Pál (Rókusfalvy Birtok)

Mi pedig arra biztatunk mindenkit, hogy keressék, kóstolják és teszteljék őket abban a tudatban, hogy nemcsak a gazdag, telt, néha szokatlan ízeket élvezhetik, hanem a szervezetüket és a környezetüket is óvják.
 
Fotó:
facebook

címkék

Badacsony (8) bajnoksag (3) Balaton (38) bikaver (13) Bocuse d'Or (7) bor (219) borbar (16) borfesztivál (14) Bori Mami (3) boriskola (3) borkorcsolya (14) Borshanta (9) borterasz (7) bortúra (10) borvacsora (4) borvendéglő (3) borverseny (7) Bott pince (24) Bottszerda (21) Budapest (117) cava (7) CEWI (9) csirke (3) csokoládé (5) cukrász (3) cukrászda (9) demeter zoltan (4) desszert (3) édes (24) édes szamorodni (4) Eger (18) espresso embassy (3) étterem (79) Etyek (3) fesztival (20) Franc&Franc (3) furmint (34) Gizella Pince (5) gyerekbarát (15) gyöngyözőbor (10) harslevelu (4) heimann (3) húsvét (7) interjú (17) kadarka (7) karácsony (9) kave (36) kavezok (8) Keszthely (3) koktel (6) könyv és kávé (3) kostolo (27) Közben esznek (8) Kreinbacher Birtok (3) London (3) Mád (10) magnamatra (7) Mátra (15) Michelin-csillag (6) Monyo Brewing CO (3) Mór (4) művészinterjú (3) nyar (4) nyaralas (4) Olaszország (5) olaszrizling (6) őstermelői piac (5) Paletta (3) pálinka (7) pálinkaverseny (6) Pancs Belvárosi Gasztroplacc (3) Pannonhalma (5) Pannonhalmi Apátsági Pincészet (4) pecs (6) pezsgő (21) piac (9) pizza (3) Portugália (5) programajanlo (10) Rácz Jenő (4) recept (31) rozé (14) sarospatak (3) sauvignon blanc (6) Somló (3) sommelier (7) Soproni borvidék (3) sor (35) sós (11) Spanyolország (4) specialty kave (7) st andrea (4) Super 12 (3) sütemény (14) süti (8) SVÉT (11) szakácsverseny (3) Szekszárd (15) Szent András Sörfőzde (6) szorakozas (4) tallya (4) támogatott írás (6) Tarcal (7) Tarcal Kulturális Egyesület (3) tavasz (5) tea (6) tenger gyümölcsei (4) tészta (3) tokaj (72) Tokaj Oremus Szőlőbirtok (3) Tokaj-Hegyalja (28) tokaji aszú (14) tudnivalok (4) utazás (11) verseny (7) Villányi borvidék (18) vörösbor (8) zold veltelini (3)