Húsvét-sörvét

2018.03.21. | Bőti László
Vannak biztos pontok az életben. Ilyen az is, hogy húsvét közeledtével megjelenik a Szent András Sörfőzde ünnepi sörpárosa, a Nyúlon Innen és a Nyúlon Túl. A bemutatót ezúttal is az Ogre bácsiban tartották…
 

Megújulás. Ha egy szóval kellene leírni a tavaszt, akkor ezt választanánk, ahogy akkor is, ha a Békésszentandrási Szent András Sörfőzdét és söreiket szeretnénk jellemezni.


 
Mert bár nagy népszerűségnek örvendő állandó kínálattal vannak jelen a sörpiacon, mégsem dőlnek hátra, hanem időről időre kijönnek valami újdonsággal, amivel nemcsak a figyelmet sikerül magukra irányítaniuk, de a sörgeekek szívét is meg tudják dobogtatni. Mi is nagy kedvelői vagyunk a szezonális és az egyszeri főzeteiknek, hiszen a rekeszszámra piacra kerülő különlegességek között is egyediek, szépen megkomponáltak, érdekesek, és nem mellesleg nincs belőlük követhetetlenül sok. Egy karácsonykor, egy „testvérpár” húsvétkor, és időnként még a köztes időben is felbukkan valami „huncutság”. Nem meglepő módon ezúttal a középső ez évi verziójának bemutatójáról hoztunk egy kóstolási jegyzetet.
 
Nyúlon Innen


 
A húsvét veszélyes ünnep, mert ha az ember kiterjedt locsolható baráti és rokoni körrel rendelkezik – és nincs észnél –, akkor felhőmentes időben is nagyon hamar úgy elázhat, hogy másnap még ateistaként is az égiekhez fog fohászkodni. A beköszönés után minden háznál elfogyasztott pálinka ugyanis alattomos dolog, és amennyire kedves eleinte, annyira goromba tud lenni a nap végére, így nem árt vele vigyázni, és sok víz társaságában fogyasztani, vagy valami enyhébbre cserélni. Például a Nyúlon Innenre, ami szerintünk tökéletes tavaszköszöntő darab, bulikezdőnek és iszogatós sörnek is kiváló.


 
Édesség nélküli mézes, selymes, mégsem szirupos illattal nyit, ami az első korty ízében is visszaköszön, ott viszont már kiegészül némi komlókeserűvel, ami bár nem bántó, de szerintünk lehetne egy kicsit szofisztikáltabb. Óhajunk kis melegedés után szerencsére teljesül is, és illatos, jó testű, barátságos alkoholfokú (5,6%), red ale típusú sörré válik az italunk. A tavalyitól eltérően a Nyúlon Innen nem kapott fűszerezést, ugyanis a főzde az idehaza ritkán használt red x maláta és a többlépcsős komlózás jegyeit ezúttal semmi mással nem szerette volna befolyásolni. 
 
Nyúlon Túl


 
A duó desszertnek szánt tagja. Noha az üvegben ugyanaz az alapsör habzik, mégis eltérő személyiséggel rendelkezik, mint a testvére, ugyanis a főzés során tonkababot kevertek hozzá.
 
A nálunk még nem annyira elterjedt, használói által viszont nagyon kedvelt fekete, reszelhető, az amerikai kontinensről származó fűszert általában sütemények ízesítésére használják, vaníliás-fahéjas-mandulás ízvilága ugyanis sok alapanyaghoz jól párosítható. Egy egyszerű tejberizzsel éppúgy csodát tesz, mint egy amerikai típusú gyümölcsös pitével, és most már tudjuk, hogy sörből is van olyan, amiben jól mutat.


 
Illatban és ízben egyaránt határozottan és elsőre kiérezhető, ugyanakkor nem lóg ki, nem válik el a „hordozó” közegtől, szépen együtt dolgozik azzal, ráadásul sokkal frissítőbb, mint azt az édes fűszer okán elsőre gondolnánk. Az ízét nem ismerők számára is különleges élményt nyújt, ők a fentebb felsorolt illatokat és ízeket fedezhetik fel nagyon könnyen a főzetben, sőt ha kicsit koncentrálnak, akkor van rá esély, hogy egy tepsi fahéjas kelt tészta is megjelenik a szemük előtt.


 
Irány kóstolni!
 

címkék

ausztria (4) badacsony (10) balaton (56) balatonfüred csopaki borvidék (7) bikavér (16) bio (11) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (260) borász (8) borbár (23) borfesztivál (25) bori mami (5) boriroda (10) boriskola (4) borkorcsolya (19) borkóstoló (14) borshanta (11) borterasz (7) borteszt (66) bortúra (15) borvacsora (12) borverseny (11) bott pince (25) bottszerda (21) budapest (174) cava (7) CEWI (12) csirke (6) csokoládé (8) cukrászda (11) demeter zoltan (4) desszertbor (4) édes (58) édes szamorodni (5) eger (27) egészséges (4) erdőbénye (4) étterem (114) etyek (8) etyeki kúria (9) fehérbor (13) fesztivál (29) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (51) furmint február (10) gizella pince (5) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (10) habzóbor (4) hárslevelű (9) heimann (8) húsvét (7) interjú (68) kadarka (12) karácsony (15) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (8) kéknyelű (5) kenyér (4) késői szüret (4) koktél (10) kóstoló (55) kovács nimród winery (6) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (5) laposa birtok (4) leves (5) london (12) mád (11) magnamátra (10) mátra (28) merlot (12) michelin-csillag (6) monyo brewing co (4) mór (5) művészinterjú (10) nyár (9) nyaralás (4) olaszország (12) olaszrizling (15) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (8) pálinkaverseny (6) pannonhalma (8) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (7) pezsgő (42) piac (13) pinot noir (8) pofonegyszerű (4) portugália (6) programajanló (27) rácz jenő (4) rajnai rizling (6) recept (101) rozé (25) saláta (6) sauvignon blanc (6) somló (9) sommelier (8) soproni borvidék (10) sör (38) sós (46) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (6) super 12 (4) sütemény (23) süti (14) svét (12) szakácsverseny (4) száraz (14) szekszárd (24) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (9) tállya (5) támogatott írás (6) tarcal (8) tavasz (7) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (5) tészta (4) tokaj (88) tokaj-hegyalja (47) tokaji aszú (27) tudnivalok (4) utazás (17) vacsora (8) verseny (9) villányi borvidék (34) vörösbor (26) vylyan (8) zenit (4)