Ipszilon Tállyáról

2016.07.13. | Burai László
Bontogatják szárnyaikat a fiatal borászok Tokajban, ez nem kérdés, és pár hete már egy közös rendezvényen is megmutatta borait az Y-generáció Mádon. Akkor nem volt alkalmam részt venni, most pótoltam az elmaradás egy részét: Homoky Dorka borait kóstoltam...
 
Dorkáék családja régóta foglalkozik a szőlővel és a borral, már a dédszülei is készítettek bort a Tállya környéki dűlőkről. Ő elsőre egész eltérő területen képzelte el a jövőjét, és egy másik utat választott – Budapesten filmelméletet és filozófiát kezdett el tanulni. De két év után visszavonzotta a családi hagyomány, egyre többet kóstolt, tanult, beutazott jó pár borvidéket, nagyon sok borásszal találkozott. 2012-ben kezdett saját maga is borászkodni, a családi parcellák egy-egy részének művelésével indított, majd ebből elkészítette első önálló évjáratát. A végeredmény biztató volt, sok pozitív visszajelzést kapott, szerette volna tudatosabban folytatni, ezért Dorka ismét beült az iskolapadba, jelenleg szőlész-borász mérnöki szakon tanul. Sok segítséget és támogatást kap a szüleitől, de a borok már a saját elképzelése, ízlése alapján készülnek az általa felügyelt szőlőkről.

Tudatos kísérletezés folyik, már az első évben is az volt a cél, hogy a lehető legjobban megismerje a dűlői karakterét, ezért akkor még tartályban készültek a borok; mostanra már a hordók is képbe kerültek, ám egyelőre még óvatosan bánik ezekkel a fiatal borász, nem szeretné, ha túl hangsúlyosan megjelennének a borokban.

A VinoPiano borbárban egy Hetény-hangsúlyos sort kóstoltam, ez a tállyai dűlő Dorka egyik kedvence. Elsőként egy 2015-ös mintával ismerkedtem, a dűlőházasításban a Kővágó vitte ugyan a prímet, de egyhatod rész a Hetényből is került bele. Két hete történt a házasítás, szűrés, így az illata most még kissé kusza, leginkább zöldalma és citrusok határozzák meg. A korty jóval rendezettebb képet mutat, jó arányú, sima, lendületes savakkal. Lédús gyümölcsösség, főként őszibarackkal, némi édesfűszerrel, a lecsengésben sós ásványosággal. Klassz kis bor lesz ez!
Hetény-vertikális következett, a dűlő adottsága a fajtaösszetétel is, így mindhárom bor 60-40 százalékos arányban tartalmazott furmintot és hárslevelűt. A 2015-ös minta elsőre visszafogott illatban, idővel azonban nyílik, ekkor egyre színesedik, a kezdeti körtés-virágos vonal mellett a mézesség is felbukkan, izgalmas! Komolyabb szerkezetű a bor, egyenes savak tartják határozottan, az ásványosság is hangsúlyosabb. Aromáiban a citrusok dominálnak, de a körte és az alma is megjelenik, némi fanyarság mellett. Kíváncsi leszek a kész borra, mert van benne potenciál!
Érthető módon a 2014-es évjáratból nem készült bor, így a 2013-asra ugrottunk. Elsőre kis oxidációt jegyeztem fel egy kis reszelt almával, de a fűszerek hamar felülírták ezt. Félszáraz a bor, de egészen jó arányú a korty, kerek, a savak is lendületet adnak. Csupa gyümölcs, őszibarackkal, körtével, kis vaníliával, fahéjjal, már-már buja kompozíció. A furminttal ismerkedőknek remek belépőbor lehet, itt a fajta kedvessége kerül előtérbe a rengeteg gyümölccsel.
A 2012-es Hetényt legutóbbi találkozásunkkor már leírtam, kissé széteső benyomást keltett, el is könyveltem, hogy a forró évjáratból a savak megadták magukat. Nagy meglepetésemre a most kóstolt palack új arcát mutatta, nyoma sem volt a korábbi ziláltságnak. Illatában már jóval komplexebb, palackérett jegyeket is hoz, kukoricával, almával. Bár az alkohol érezhető, a kortyot nem ez határozza meg, inkább a körtés fűszeresség vaníliával. Idővel némi reszelt alma is előkerül, de az összképet ez nem rontja, Dorka első évjárata még mindig mutat figyelemre méltó jegyeket!

Rengeteg új nevet, új dűlőt tanulunk mostanában, pezseg a Tokaji borvidék, szinte minden településen bontogatja szárnyait egy-két fiatal borász. Dorka lokálpatriotizmusa és nyitottsága jó alap arra, hogy egyre szebb és tudatosabb borok készüljenek a tállyai pincéjében, érdemes rá és a boraira már most is odafigyelni!


Kapcsolódó cikkek – további interjúk a tokaji Y-generáció borászifjaival:
 
Varkoly Ádám: http://www.borsmenta.hu/beszelgetunk/itt_van_dolgom
Zsirai Kata: http://www.borsmenta.hu/beszelgetunk/ertelem_es_erzelem
Vincze Tomi: http://www.borsmenta.hu/iszunk/utkereses

 
Fotó:
Homoky Pincészet -









Kapcsolódó hírek

címkék

badacsony (9) balaton (53) bikavér (13) bio (6) bocuse d'or (9) bor (248) borbár (21) borfesztivál (20) bori mami (5) borkorcsolya (18) borshanta (11) borterasz (7) borteszt (16) bortúra (12) borvacsora (10) borverseny (10) bott pince (24) bottszerda (21) budapest (155) cava (7) CEWI (10) csirke (5) csokoládé (7) cukrászda (11) demeter zoltan (4) édes (39) édes szamorodni (4) eger (24) étterem (102) etyek (8) etyeki kúria (6) fehérbor (4) fesztivál (23) franc&franc (4) frittmann (4) furmint (43) furmint február (6) gizella pince (5) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (10) habzóbor (4) hárslevelű (8) heimann (4) húsvét (7) interjú (51) kadarka (9) karácsony (11) kávé (37) kavezok (8) kékfrankos (6) kéknyelű (5) koktél (8) kóstoló (52) kovács nimród winery (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (4) london (7) mád (10) magnamátra (10) mátra (24) michelin-csillag (6) monyo brewing co (4) mór (5) művészinterjú (8) nyár (9) nyaralás (4) olaszország (10) olaszrizling (7) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (7) pálinkaverseny (6) pannonhalma (5) pannonhalmi apátsági pincészet (4) pécs (7) pezsgő (38) piac (13) pinot noir (7) portugália (5) programajanló (26) rácz jenő (4) rajnai rizling (6) recept (79) rozé (21) saláta (4) sauvignon blanc (6) somló (8) sommelier (8) soproni borvidék (8) sör (37) sós (38) spanyolország (5) specialty kávé (8) st andrea (6) sütemény (17) süti (12) svét (11) szekszárd (17) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (8) tállya (4) támogatott írás (6) tarcal (8) tavasz (7) tea (8) tenger gyümölcsei (4) tészta (4) tokaj (79) tokaj-hegyalja (33) tokaji aszú (16) tudnivalok (4) utazás (17) vacsora (7) verseny (9) villányi borvidék (29) vörösbor (8) vylyan (7)