Jegelve

2016.06.22. | Burai László
Ahogy beköszönt a kánikula, úgy csökken radikálisan a forró italok népszerűsége egy kávézóban. Természetes, hogy ilyenkor még a kávéban is a hűvöset keressük – lássuk, miből választhatunk!
 
Jég, fagylalt, gyümölcsök – ezek tetszőleges kombinációja rengeteg lehetőséget eredményez, ha hűvös italra vágyunk. Kezdjük a legkézenfekvőbb verzióval, amikor egy eszpresszót kérünk a csészében lévő vanília vagy tejfagylaltra. Persze sok múlik itt is az alapanyagokon, de azért ezt nagyon nehéz nem szeretni, a végeredmény egy krémes-édes-hűs desszert, ami már kevésbé emlékeztet a kávéra, viszont nagyon ízletes. Nem sok helyen készítik ezt a finomságot, hiszen a kávé mellett a fagylalt sem lehet gyenge minőségű, de a Goat Herderben már ittam ilyet, tehát érdemes egy pár lépést eltávolodni a Belvárostól!

Ugyan nem klasszikus kávé, de a kávécseresznyéből, a cascarából is lehet izgalmas jeges italokat készíteni; a nemrég (újra)nyílt WarmCup kísérletezett ki egy nagyon finom innivalót, ahol a 12 órán át áztatott cascarát jég- és narancságyon tálalják. Az ital talán még közelebb van a teaélményhez, mint a filterkávék, a narancs pedig kellőképpen megbolondítja; állítólag létezik ebből egy alkoholos verzió is citrommal és ginnel, de ezzel sajnos még nem találkoztam.

Ha már szóba került a filterkávé, akkor ezzel folytatom: rengeteg változat létezik ebből is, hiszen az alapanyagok különböző ízjegyeit minden barista másképp hangsúlyozza ki. Vannak, akik a frissítő, citrusos jellemzőket próbálják kiemelni, de a teltebb, karamelles vonalnak is vannak jócskán rajongói. A műfaj nehézségét itt az adja, hogy a hozzáadott víz mennyiségét a jég mennyiségével kell csökkenteni, viszont ekkor például a V60 esetében a lefolyás sokkal rövidebb lesz, tehát variálni kell az őrlemény finomságával is. Ha sikerül megtalálni az ideális arányokat, akkor viszont egy kellemesen hűsítő, de egyben élénkítő végeredményt kapunk. Ráadásul a filterkávék sokszor kihűlve mutatják a legszebb arcukat, tehát érdemes ezzel kísérletezni!

A múltkor bemutatott aeropress van annyira univerzális, hogy hideg italokhoz is ideális társ legyen. Én sokszor a legegyszerűbb hideg áztatást választom, egy éjszakára a hűtőbe rakom teljes pakkot, a hideg vízzel felöntött őrleményt. Nyáron kifejezetten jól esik ez a variáció, de olyannal is kísérleteztem már, hogy az aeropresst jeges tejre préselem ki, ilyenkor valami jegeslatte-féleség a vége, ami szintén nem rossz, már-már egy desszert.
Persze, jeges lattét sok helyen készítenek, valószínűleg még jobban is átgondolt recept alapján, a hét lezárásaként sokszor választom ezt az italt, de legutóbb egy új vetélytárs is megjelent a kínálatban, mégpedig ET, a földönkívüli. A viccet félretéve: az ET jelölés az espresso-tonic rövidítése, amikor is a jeges tonikra öntik rá a frissen elkészült presszókávét. Ez egy tipikus „love or hate” ital: amennyire furán hangzik, annyira jó a végeredmény (szerintem), a tonik fanyarsága és a kávé gyümölcsös savai jól kiegészítik egymást, izgalmas, fanyar-gyümölcsös kavalkád a végeredmény.

Remélem, hogy ebből a kis ízelítőből is kitűnik, hogy milyen kreatív italokkal készülnek a budapesti kávézók a nyárra. És még nem is említettem a Mantrát, ahol mindig meglepő kombinációkkal várják a betérőket, de az iwaki limonádét sem részleteztem, pedig igazi nyári ital ez is. Talán az a legjobb, ha mindenki maga vág bele a keresésbe-kísérletezésbe, és találja meg a neki legjobban ízlő italt. Természetesen szívesen látjuk a tippeket!  
Fotó:
Espresso Embassy - Facebook
WarmCup
Goat Herder
OneCup Espresso Bar







címkék

ausztria (4) badacsony (10) balaton (55) balatonfüred csopaki borvidék (4) bikavér (16) bio (10) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (259) borász (5) borbár (23) borfesztivál (23) bori mami (5) boriskola (4) borkorcsolya (19) borkóstoló (7) borshanta (11) borterasz (7) borteszt (39) bortúra (15) borvacsora (11) borverseny (10) bott pince (25) bottszerda (21) budapest (166) cava (7) CEWI (11) csirke (6) csokoládé (8) cukrászda (11) demeter zoltan (4) édes (47) édes szamorodni (5) eger (27) egészséges (4) étterem (110) etyek (8) etyeki kúria (7) fehérbor (12) fesztivál (26) franc&franc (4) frittmann (4) furmint (46) furmint február (6) gizella pince (5) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (10) habzóbor (4) hárslevelű (9) heimann (4) húsvét (7) interjú (60) kadarka (11) karácsony (13) kávé (37) kavezok (8) kékfrankos (7) kéknyelű (5) kenyér (4) késői szüret (4) koktél (9) kóstoló (53) kovács nimród winery (6) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (5) london (8) mád (10) magnamátra (10) mátra (27) michelin-csillag (6) monyo brewing co (4) mór (5) művészinterjú (9) nyár (9) nyaralás (4) olaszország (11) olaszrizling (15) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (7) pálinkaverseny (6) pannonhalma (6) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (7) pezsgő (42) piac (13) pinot noir (7) pofonegyszerű (4) portugália (6) programajanló (26) rácz jenő (4) rajnai rizling (6) recept (90) rozé (25) saláta (6) sauvignon blanc (6) somló (8) sommelier (8) soproni borvidék (8) sör (38) sós (41) spanyolország (7) specialty kávé (8) st andrea (6) sütemény (20) süti (13) svét (12) szakácsverseny (4) szekszárd (20) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (9) tállya (5) támogatott írás (6) tarcal (8) tavasz (7) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (5) tészta (4) tokaj (84) tokaj-hegyalja (39) tokaji aszú (18) tudnivalok (4) utazás (17) vacsora (8) verseny (9) villányi borvidék (30) vörösbor (9) vylyan (8) zenit (4)