Kadarkaland

2016.06.04. | Szabó Edit
Az idén már két napon át tartják nyitva a pinceajtót az Iván-völgyi borászok. Június 17-én és 18-án reggeltől estig lehet barangolni a város fölött elnyúló festői szőlőtermő vidéken…
 
A szekszárdi borászok az utóbbi években eléggé egy húron pendülnek. Jelenleg a bikavér
megreformálásán
dolgoznak, tavaly mutatták be a közös szekszárdi palackot, amelybe csak egy szűk szakértői csoport által elfogadott minőségű bor kerülhet, évek óta futó rendezvényeik pedig egyre több látogatót csábítanak a városba és az azt ölelő szőlőültetvények közé.
 
Pár éve a kadarkáról kezdték bizonygatni (nem eredménytelenül), hogy tényleg van benne fantázia, és lám, igazuk lett. Aztán azzal álltak elő, hogy az enyhe nyári estéken mégiscsak valahol a rozé és a vörösbor között van az igazság, és azt vettük észre, hogy egyre gyakrabban kerül siller a poharunkba. Nem a divat miatt, félreértés ne essék. Csak mert tényleg jó inni. A kadarka és a siller tiszteletére éppen ezért 2011 óta minden évben túrázni hívják a vendégeket a szekszárdi gazdák. Az első Iván-völgyi túrára még csak kétszáz borissza húzott túracipőt, de az érdeklődés folyamatosan növekedett a rendezvény iránt, így az idén már két napon át tartják nyitva a pinceajtót az Iván-völgyi borászok. Június 17-én és 18-án reggeltől estig lehet barangolni a város fölött elnyúló festői szőlőtermő vidéken. Egy-egy ilyen séta alkalmával, a löszfalak közötti szurdikokban bolyongva, a hangos csiviteléssel röpdöső gyurgyalagokat figyelve az is megérti a termőhely fontosságát, akinek eddig eszébe se jutott, hogy a szőlő tulajdonképpen növény.
 
Öt pincében tíz borászat fog össze ilyenkor, és mindenki két borral készül. Az egyik kötelezően kadarka, a másik lehet siller, rozé vagy fehérbor, a szezonalitás jegyében. Könnyű fejszámolás után látható, hogy aki bírja az iramot, az a nap végére húsz igen kiváló bort ízlelhet meg, miközben szót válthat a helyi borászok tíz jeles képviselőjével. Egész napra elosztva mindez nem is olyan megterhelő, de a pincészetek kedves gesztusként harapnivalókkal is készülnek, hogy még könnyebb legyen állni a sarat.
 
            A túra az ország egyik legjobb kávézójától, A Kávé Házától indul, a tájékozódást aszfaltra festett piktogramok segítik, no meg egy kedves, kézzel rajzolt térkép, így nem kell attól félni, hogy a látogató eltéved az Iván-völgyi rengetegben, a harsogó zöld bogyókat érlelő szőlőtőkék és a kanyargó mélyutak között. A programnak a séta is szerves része, de a kényelmesebbek igénybe vehetik a körjáratban közlekedő különbuszokat is. A buszok azonban csak az Iván-völgy tetején és alján állnak meg, így a borászatokig mindenképpen sétálva kell megtenni az utat.
 
            Látjuk: a szekszárdi borászok nyughatatlan népség, folyton sürögnek, szervezkednek, nem elég nekik, hogy jó a boruk, el is szeretnék adni. Örülnek, hogy a siller sikeres, de nem ülnek a babérjaikon, mert úgy gondolják, hogy a sok jó között könnyen elvész az ember, tehát irányítani kell a vásárló figyelmét. Saját sillerüket elnevezték hát fuxlinak, ami igen jól csengő név egy játékos bornak, könnyű megjegyezni, és jólesik ízlelgetni a szót is, a bort is. Mert a fuxli kicsit tartalmasabb, mint a rozé, de lazább, mint a vörösbor, könnyű, kellemes, üde, fűszeres, lehet inni mindennap – az a legjobb, ha nincs is terített asztal nélküle. Errefelé alapvetően kékfrankosból és kadarkából készül, kiváló kísérője a halászlének vagy a gulyáslevesnek, de jó választás a könnyebb nyári grillételek, a töltött paprika vagy a lecsó mellé, meg csak úgy magában az eperfa alá is.
 
            Ahogy telik a nap, úgy válnak mindig egyre zsúfoltabbá a pincék, végül már a tőkék között kanyargó ösvényeken is kialakul a csúcsforgalom, de így is jut hely mindenkinek. Kisebb-nagyobb társaságok kóstolnak együtt, aztán különválva folytatják az utat, hogy később nagy örömmel találjanak egymásra újra.
 
            Mire a naplemente beköszönt az Iván-völgybe, mindenki kitűnő hangulatba kerül, hazamenni se igen akaródzik. Nem csoda, jó ott lenni, és csak hagyni, hogy a természet elvarázsoljon bennünket. Egy kis borral még teljesebb az élmény. Aki viszont folytatni szeretné az estét, azt mindkét napon várja még egy kis borral és zenével a Szekszárdi Bormúzeum. Köszönet a színvonalas programért, kedves szekszárdi borászok! Jó, hogy vagytok nekünk!
 
Fotó:
Szabó Edit -










 

Kapcsolódó hírek

címkék

badacsony (9) balaton (53) bikavér (13) bio (6) bocuse d'or (9) bor (248) borbár (21) borfesztivál (20) bori mami (5) borkorcsolya (18) borshanta (11) borterasz (7) borteszt (16) bortúra (12) borvacsora (10) borverseny (10) bott pince (24) bottszerda (21) budapest (155) cava (7) CEWI (10) csirke (5) csokoládé (7) cukrászda (11) demeter zoltan (4) édes (39) édes szamorodni (4) eger (24) étterem (102) etyek (8) etyeki kúria (6) fehérbor (4) fesztivál (23) franc&franc (4) frittmann (4) furmint (43) furmint február (6) gizella pince (5) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (10) habzóbor (4) hárslevelű (8) heimann (4) húsvét (7) interjú (51) kadarka (9) karácsony (11) kávé (37) kavezok (8) kékfrankos (6) kéknyelű (5) koktél (8) kóstoló (52) kovács nimród winery (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (4) london (7) mád (10) magnamátra (10) mátra (24) michelin-csillag (6) monyo brewing co (4) mór (5) művészinterjú (8) nyár (9) nyaralás (4) olaszország (10) olaszrizling (7) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (7) pálinkaverseny (6) pannonhalma (5) pannonhalmi apátsági pincészet (4) pécs (7) pezsgő (38) piac (13) pinot noir (7) portugália (5) programajanló (26) rácz jenő (4) rajnai rizling (6) recept (79) rozé (21) saláta (4) sauvignon blanc (6) somló (8) sommelier (8) soproni borvidék (8) sör (37) sós (38) spanyolország (5) specialty kávé (8) st andrea (6) sütemény (17) süti (12) svét (11) szekszárd (17) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (8) tállya (4) támogatott írás (6) tarcal (8) tavasz (7) tea (8) tenger gyümölcsei (4) tészta (4) tokaj (79) tokaj-hegyalja (33) tokaji aszú (16) tudnivalok (4) utazás (17) vacsora (7) verseny (9) villányi borvidék (29) vörösbor (8) vylyan (7)