Vissza
Iszunk

Kéknyelűvel szebb az élet!

2018.07.10. | Szabó Hajnalka
Kék palackba öltözött és egyre nagyobb népszerűségnek örvend Badacsony őshonos szőlőfajtájának karakteres bora, a kéknyelű. A nemrég lezajlott Kéknyelű Ízlelő izgalmas kalandot ígért a fajta kedvelőinek…
 

Van egy ősi magyar szőlőfajtánk, a dallamos nevű kéknyelű, ami mindössze 46 hektáron terem a Badacsonyi borvidéken. Badacsony egyébként is az egyik legkarakteresebb termőhelyünk, és az elmúlt évek világtrendje azt mutatja, hogy érdemes a kuriózumokra, a kifejezetten régióhoz köthető fajtákra figyelni. Így a badacsonyi borászok Kéknyelű Ízlelő kóstolója most erre a fajtára hívta fel a nagyközönség figyelmét.


 
Ritka ünnep, ha a borvidék közel harminc borásza egy időben, egy helyen van jelen.  Most teendőiket félretéve összegyűltek az Istvándy Pincészetnél, hogy megvitassák, mi az az origó, amihez igazodni érdemes a kéknyelű termesztése és a bor elkészítése során, melyik az a stílus, amiben felismerhető a borvidék és a szőlőfajta is. A vakkóstolón senki sem tudta, melyik pincészet bora került a pohárba, csak az évjáratot árulták el a szervezők. Érdekes beszélgetések, kisebb szakmai viták alakultak ki, de abban nagy volt az egyetértés, hogy a frissebb, reduktív borok között ugyanúgy lehet szép tételeket találni, ahogy a több éves fahordós érlelésűek között.


 
Ahogyan Istvándy Gergely, a rendezvény ötletgazdája és szervezője fogalmazott: „Mivel kevés a kéknyelűültetvény, mindenképpen az egyediséget kell keresni a borban. A fajta különlegessége az érlelésben rejlik, ez pedig más fajtákhoz képest többletet jelent. Ezt kell a gyakorlatba közösen átültetni. Szerencsére a borászokban megvan az erre való nyitottság, így optimista vagyok. Szerintem mindenünk adott ahhoz, hogy a bor presztízsét tovább emeljük, és egyre nagyobb sikereket érjünk el a fajtával.”


 
A 2017-es borok közül a Folly Arborétum és Borászat, a Skizo Borház, a Szabó Pince és a Szászi Birtok borai voltak a legnépszerűbbek. A 2016-os évjáratból Laposa, Nyári, Sipos, Fölföldi és Istvándy kéknyelűit mindenképpen érdemes megkóstolni a jelenlévő borászok és borszakírók véleménye szerint. A korábbi évjáratokból a Csendes Dűlő Szőlőbirtok, a Villa Tolnay és az Istvándy Pincészet borai kapták a legtöbb elismerést. 


 
Míg délelőtt a szakma értékelte a badacsonyi kéknyelűket, a délutáni nyilvános sétálókóstolón bárki megkóstolhatta a borokat, illetve egy rögtönzött kerekasztal-beszélgetésen a fajta jövőjéről is szó esett. Laposa Bence (Laposa Birtok), Földi Bálint (Sabar Borház), Istvándy Gergely, Horkay András és Ercsey Dániel a délelőtti kóstoló tapasztalatairól mesélt, de ha valaki csak kötetlenül borozgatni szeretett volna, miközben elmerül a balatoni panorámában, azt is megtehette.


 
A borászok szeretnének hagyományt teremteni ebből a rendezvényből, hogy minél többen megismerjék a kéknyelűt, akár a könnyedebb, akár az érleltebb, akár a késői szüretelésű borokat szeretik. Reméljük, hogy a jövő évi Kéknyelű Ízlelőre már nagyobb kóstolási tapasztalattal érkezik a közönség. A választék bőséges, lehet kísérletezni!
 
Fotó:
Papp Attila

címkék

Badacsony (8) bajnoksag (3) Balaton (40) bikaver (13) Bocuse d'Or (7) bor (229) borbar (18) borfesztivál (14) Bori Mami (3) boriskola (3) borkorcsolya (15) Borshanta (9) borterasz (7) bortúra (10) borvacsora (5) borvendéglő (3) borverseny (7) Bott pince (24) Bottszerda (21) Budapest (120) cava (7) CEWI (9) csirke (3) csokoládé (5) cukrász (3) cukrászda (9) demeter zoltan (4) desszert (3) édes (25) édes szamorodni (4) Eger (18) espresso embassy (3) étterem (82) Etyek (5) Etyeki Kúria (3) fesztival (20) Franc&Franc (3) furmint (34) Gizella Pince (5) gyerekbarát (15) gyöngyözőbor (10) habzóbor (3) harslevelu (5) heimann (4) húsvét (7) interjú (22) kadarka (7) karácsony (9) kave (36) kavezok (8) kekfrankos (3) kéknyelű (3) Keszthely (3) koktel (6) könyv és kávé (3) kostolo (38) Közben esznek (8) Kreinbacher Birtok (4) kunsagi borvidek (3) London (3) Mád (10) magnamatra (10) Mátra (18) Michelin-csillag (6) Monyo Brewing CO (3) Mór (4) művészinterjú (5) nyar (4) nyaralas (4) Olaszország (5) olaszrizling (6) őstermelői piac (5) Paletta (3) pálinka (7) pálinkaverseny (6) Pancs Belvárosi Gasztroplacc (3) Pannonhalma (5) Pannonhalmi Apátsági Pincészet (4) pecs (7) pezsgő (22) piac (9) pizza (3) Portugália (5) programajanlo (17) Rácz Jenő (4) rajnai rizling (3) recept (40) rozé (15) sarospatak (3) sauvignon blanc (6) Somló (5) sommelier (7) Soproni borvidék (3) sor (35) sós (11) Spanyolország (4) specialty kave (7) st andrea (4) Super 12 (3) sütemény (15) süti (9) SVÉT (11) szakácsverseny (3) Szekszárd (15) Szent András Sörfőzde (6) szorakozas (4) tallya (4) támogatott írás (6) Tarcal (7) Tarcal Kulturális Egyesület (3) tavasz (5) tea (6) tenger gyümölcsei (4) tészta (3) tokaj (72) Tokaj Oremus Szőlőbirtok (3) Tokaj-Hegyalja (28) tokaji aszú (14) tudnivalok (4) utazás (11) verseny (8) Villányi borvidék (20) vörösbor (8) vylyan (3) zold veltelini (3)