Vissza

Keressünk apropót!

2016.12.29. | Szabó Hajnalka
A pesti bulinegyed főutcáján több borbárt is találunk, de mind jól megfér egymás mellett. Az egy éve nyílt Apropóba azok járnak, akik nem a sztenderd választékot keresik…
 

Öröm, bánat, ünneplés vagy egy szimpla hétköznap levezetése – bármikor találunk valami apropót arra, hogy megigyunk egy-két pohár bort. A feladat nehezebbik része, hogy Budapest számos borbárja közül kiválasszuk az alkalomhoz és a hangulatunkhoz leginkább passzolót. A Király utcai Apropóval biztosan nem nyúlunk mellé, a kellemes dizájn, a széles borválaszték és az ötletes ételkínálat segítségünkre lesz, akár a felpörgés, akár a lelazulás a cél. Az épület régen egyébként a Hotel Brémának adott helyet, ami kulturális központ és mulató is volt egyben, így a kikapcsolódás valahogy mindig központi téma volt errefelé...


 
A bulinegyed főutcáján több borbárt találunk, de jól megférnek egymás mellett, hiszen minden vendég megtalálja az ízlésének megfelelőt: átfedés nem nagyon van a kínálataik között. Az egy évvel ezelőtt nyílt Apropóba azok járnak, akik nyitottak az újdonságokra, nem a sztenderd választékot keresik. A tulajdonosok régóta elismert vendéglátós szakemberek, akik három éve egy bornagykereskedést is működtetnek. Tavaly jött az ötlet, hogy ezt a kínálatot a saját borbárjuk fogyasztóinak is megmutathatnák. Kitűnő gondolat. A betérők láthatóan szeretik ezt a közeget, az enteriőrt, de elsősorban persze a borokat.
 
Az itallapot nézve törhetjük a fejünket, hiszen közel száz tételből választhatunk. Itthonról szinte minden borvidékről tartanak borokat, mi például örömmel fedeztük fel a tarcali Fanni kertje 2001-es aszúját – a kis pincészet igazán szerethető boraival nem nagyon találkoztunk még borbárokban. Tokajból egyébként a Holdvölgy pincészet, a Zsirai lányok és Kardos Gábor borait is kóstolhatjuk, hiszen télen, főként az ünnepek környékén kifejezetten jól esik a tokaji ízvilág azoknak is, akik egyébként a könnyedebb borokat kedvelik.


 
Apropó, kóstoló: a borbárban fél, illetve másfél decit is kérhetünk a borokból, és mi mindig örülünk, ha kóstolómennyiséggel találkozunk, hiszen így többfélét megízlelhetünk egy este alatt. A fehérborok kedvelői szép sort állíthatnak össze a pannonhalmi, etyeki, somlói vagy éppen badacsonyi borokból, de akik inkább a testes vörösekre szavaznak, azok is széles szortimentből válogathatnak az egri, mátrai, szekszárdi vagy villányi pincék kínálatából.


 
Találunk külföldi ínyencségeket is, ilyenek például a Sepp Moser zweigeltjei. Mi egy karácsony előtti hétköznap este jártunk itt, és sikerült kettőt is megkóstolnunk a burgenlandi pincészet remek vöröseiből. A 2015-ös Hedwighof meggyes, piros bogyós gyümölcsös ízjegyei hozzák a fajta jellegzetességeit, bár a tanninjai talán még kicsit nyersek. Kis levegőztetés után sokkal kedvesebb az illata, de mire igazán kinyílt volna, sajnos elfogyott a pohárból. A Zweigelt Reserve 2013 viszont sokkal érettebb, a gyümölcs mellett itt a fahéjas, vaníliás illatokkal és ízekkel is tele van a pohár. Finom bor.
 
Aki a szilveszteri vacsorához keres méltó italt, annak az elegáns Merotto proseccót ajánljuk. Magnum palackban érkeznek a krémes buborékok, a mennyiség egy nagyobb társaság számára is ideális, harmonikus íze pedig minden gondunkat elfeledteti. Ha megéheznénk, az egyszerűbb fogások mellett akár tőkehalat, fekete kagylót vagy garnélát is kérhetünk az ünnepi ital mellé.

Mindig van apropó a koccintásra, de ha mi kifogynánk az ötletekből, az Apropó csapata segít nekünk. Színes programkínálatukban szerepelnek tematikus borkóstolók és koncertek is, a vendégek kedvence azonban a „PAPA a konyhában” fantázianevet viselő örömfőzés, amikor a tulajdonos, Forrai Miklós készíti a vacsorát. Ilyenkor egy szűkített étlap fogásait kóstolhatjuk, természetesen az ételekhez illő borok kíséretében.


 
Aki a borokat valóban szereti, nem csupán arra kíváncsi, hogy mi van a pohárban, de azt is szereti tudni, hogyan került oda. Ezeket az információkat a legjobb első kézből kapni, ezért az Apropó csapata úgy döntött, hogy a jövőben lehetőséget teremt majd a vendégek és a borászok találkozására is. A személyes sztorikat hallgatva mindig kicsit jobban esik a korty, több színnel gazdagszik a kóstolás élménye. Van hát miért visszatérnünk időről időre. Nézzetek be ti is, hátha találkozunk…


Nézz körül a többi borbárban is!
A műfajteremtő – Drop Shop, Budapest
Irány az éjszaka! – Etap, Budapest
Irány az éjszaka – Pécsett! – Eleven, Pécs

 
Fotó:
facebook





címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (119) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (8) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (70) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (16) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (16) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (31) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (248) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (100) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (209) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (22) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (32) villányi borvidék (92) vörösbor (142) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)