Vissza
Iszunk

Kóstolj a Borsmentával!

2018.09.18. | Szabó Edit
Borsmenta Sajtóklub, Borsmenta Kóstolóklub, Borsmenta-teszt… Tudod, hogy melyik mi fán terem? Az egyik a szakmának, a másik az újságíró kollégáknak, ám a harmadik a nagyközönségnek szól, így bárki részese lehet a Borsmenta-kóstolóélménynek…
 

Aki követi a Borsmenta oldalát, vagy időnként ránéz a magazin Facebook-oldalára, láthatja, hogy a „Tesztelünk” rovatban folyamatosan közlünk borleírásokat. Ezek a rövid bejegyzések egy-egy – leginkább magyar – bor korrekt ismertetését tartalmazzák (azt is elmondjuk, hol és mennyiért kapható), de a kezdő mondat egy mindenki számára érthető üzenet, amelyből kiderül, kinek ajánljuk az adott italt.A Borsmenta fennállásának két és fél éve óta gyakran kérdezték már tőlünk az olvasók, hogy részt lehet-e venni a tesztjeinken. Eddig erre nem volt lehetőség, a kóstolókat ugyanis szűk szakmai körben rendeztük meg. Most viszont némiképp változott a helyzet.

Borsmenta-teszt

A szakmai kóstolók természetesen maradnak, szeretjük ezeket az alkalmakat, hiszen a partnereink ebben a munkában nem csupán nagyra becsült kollégáink, de barátaink is, akikkel a kóstolás mellett jólesik eszmét cserélni, megbeszélni a borvilág aktuális ügyeit.Borsmenta Sajtóklub

Nyártól azonban elindítottuk a Borsmenta Sajtóklubot, amit kétheti rendszerességgel tartunk a Kóstolom Borbárban. Erre az alkalomra a hozzánk közel álló, komoly kóstolási tapasztalattal rendelkező újságíró kollégákat hívtuk meg. Általában 10-12 fő üli körbe az asztalt, tematikus vakkóstolókat tartunk, és az élményeinkről mindannyian beszámolunk a saját felületeinken.Rendszeresen tesztel velünk a házigazda Kóstolom valamelyik munkatársa, Kalmár Borbála, Pintér Zsolt vagy Káli Balázs, Kriston Orsolya, a VinCE Magazin, Ercsey Dániel és Sue Tolson, a WineSofa, Horváth Ágnes, a Vendéglátás, Demők Nóra, a Borigo, Zacsek Ágnes, a Wine is Fine, Gyana Dániel, a Roadster, Tóth Zoltán és Nyulasi Gábriel István, Az ihatóbb Magyarországért, Hatvani Szabolcs, a Borsmenta munkatársa, de várhatóan még több kollégánk bekapcsolódik majd a közös munkába. Kóstoltunk már habzóborokat, nyári borokat, mindjárt jönnek a rajnai rizlingek, legutóbb pedig a piros bogyósokat vettük górcső alá. Erről alább írunk bővebben.

Borsmenta KóstolóklubEz kifejezetten a nem szakmai közönségnek szánt, bárki által látogatható esemény, amit általában a Sajtóklubon már tesztelt borok alapján tartunk, tehát kizárólag izgalmas, színvonalas tételek kerülnek a vendégek elé. A kóstolókat Budapesten, a Ráth György utcai Nyitott Műhelyben rendezzük. A hely tulajdonosa, Finta László nagy örömmel fogadta be a programot, és havonta egyszer biztosítja számunkra a helyszínt, így lehetőség nyílik az olvasóinkkal való rendszeres találkozásra.Nyári szeánszunkon a habzó- és gyöngyözőborokat kóstolgattunk, a legközelebbi alkalommal pedig a Sajtóklubon már tesztelt piros bogyós tételeket vesszük górcső alá, szám szerint hetet. Nagyon izgalmasnak ígérkezik, már alig várjuk, hogy kiderüljön, vajon a közönség mit szól egy világbajnoki aranyéremmel büszkélkedő kövidinkához, vagy egy majdnem vörösborszínű szürkebarát rozéhoz, és hogy tetszik-e nekik a traminiben a Somlói Apátsági Pincészet stílusának megfelelően érzékelhető maradék cukor.

Még egyszer a Borsmenta SajtóklubrólA Sajtóklub tematikus kóstolóira általában meghívásos alapon gyűjtjük össze a borokat, de természetesen annak is nagyon örülünk, ha egy-egy pincészet magától jelentkezik, mert szeretné megmutatni a büszkeségeit. Ezeken a vakteszteken mi is nagyon sokat tanulunk, és a pincészet is jól jár, hiszen több lap is beszámol a rendezvényről, kiemelve az ott kóstolt tételeket.
A frissen nyílt Kóstolom Borbár igazán remek helyszín, Pintér Zsolt és csapata nemcsak a borok begyűjtéséről, hűtéséről és felszolgálásáról, de még némi harapnivalóról is gondoskodik. Nézzetek be hozzájuk, ha arra jártok, ott vannak a Millenáris szomszédságában, kiváló a boros szortimentjük, isteni sonkát, olívabogyót és -olajat kínálnak, ráadásul arról is gondoskodnak, hogy a Sajtóklubon legmagasabb pontszámot kapott bor kóstolható legyen náluk.És most a sorról

Tizenegy bort kóstoltunk, de egyet sajnos ki kellett zárnunk, mert a második palack megbontása után is egyértelműen hibásnak találtuk. Izgalmas volt érezni a kövidinka friss savait, meglepő volt a generosa teltsége, szerettük a lendületet a korai piros velteliniben, megcsodáltuk a Nádas Borműhely által készített szürkebarát csodásan piros színét, a Villa Tolnay-féle pinot gris példás arányait, és külön örültünk, hogy a tramini és a szürkebarát többféle arcát is megismerhettük. A három dobogós is ez utóbbi két fajtából került ki.


A dobogósok

A harmadik helyen a Pannonhalmi Apátsági Pincészet 2017-es Traminije végzett, Ludányi Balázs 2017-es, enyhén rózsaszín Szürkebarát bora lett a második. A legmagasabb pontszámot ezúttal a Somlói Apátsági Pince 2016-os Traminije kapta, így ez lesz az a bor, amit a közönség is megízlelhet majd a Kóstolomban.A teljes borsor:

Centurio Szőlőbirtok – Ludányi Balázs: Szürkebarát 2017
Font Pincészet: Kövidinka 2017
Frittmann Borászat: Generosa 2017
Laposa Birtok: Pino (Szürkebarát) 2017
Nádas Borműhely: Vagy mi? (Szürkebarát) 2016
Pannonhalmi Apátsági Pincészet: Tramini 2017
Somlói Apátsági Pincészet: Tramini 2016
Szentpéteri Borpince: Generosa 2017
Taschner Bor- és Pezsgőház: Korai Piros Veltelini 2017
Villa Tolnay Borászat: Szürkebarát 2016
Vinum Veress Családi Borpince: Csáfordi Pintes 2017
 


Várjuk a pincészetek jelentkezését, a lelkes borkedvelőkkel pedig találkozunk a legközelebbi Borsmenta Kóstolóklubon a Nyitott Műhelyben!
 
Fotó:
Vető Gábor
Papp Zoltán

címkék

Ausztria (3) Badacsony (9) bajnoksag (3) Balaton (49) bikaver (13) bio (4) biodinamikus (3) Bocuse d'Or (9) bor (240) borbar (21) borfesztivál (17) Bori Mami (5) boriskola (3) borkorcsolya (17) Borshanta (11) borterasz (7) borteszt (7) bortúra (11) borvacsora (7) borvendéglő (3) borverseny (9) Bott pince (24) Bottszerda (21) Budapest (141) cava (7) CEWI (10) csirke (4) csokoládé (7) cukrász (3) cukrászda (11) demeter zoltan (4) desszert (3) édes (34) édes szamorodni (4) Eger (24) egészséges (3) espresso embassy (3) étterem (97) Etyek (7) Etyeki Kúria (5) fesztival (20) Franc&Franc (4) furmint (41) Furmint Február (6) Gizella Pince (5) gyerekbarát (16) Gyöngyös (3) gyöngyözőbor (10) habzóbor (3) harslevelu (6) heimann (4) húsvét (7) interjú (42) kadarka (9) karácsony (11) kave (37) kavezok (8) kekfrankos (4) kéknyelű (5) kenyér (3) Keszthely (3) koktel (6) könyv és kávé (3) kostolo (52) Kovács Nimród Winery (4) Közben esznek (8) Kreinbacher Birtok (4) kunsagi borvidek (3) London (6) Lyon (3) Mád (10) magnamatra (10) Mátra (21) Michelin-csillag (6) Monyo Brewing CO (4) Mór (4) művészinterjú (6) nyar (4) nyaralas (4) Olaszország (5) olaszrizling (6) őstermelői piac (6) Paletta (4) pálinka (7) pálinkaverseny (6) Pancs Belvárosi Gasztroplacc (3) Pannonhalma (5) Pannonhalmi Apátsági Pincészet (4) pecs (7) pezsgő (35) piac (12) pinot noir (7) pizza (3) Portugália (5) programajanlo (26) Rácz Jenő (4) rajnai rizling (6) recept (67) rozé (16) saláta (3) sarospatak (3) sauvignon blanc (6) Somló (7) sommelier (7) Soproni borvidék (7) sor (36) sós (30) Spanyolország (5) specialty kave (8) st andrea (6) Super 12 (3) sütemény (17) süti (12) SVÉT (11) szakácsverseny (3) Szekszárd (17) Szent András Sörfőzde (6) Szent György-hegy (6) szorakozas (4) tallya (4) támogatott írás (6) tanfolyam (3) Tarcal (7) Tarcal Kulturális Egyesület (3) Taschner Kurt (3) tavasz (6) tea (8) tenger gyümölcsei (4) terasz (3) természetes bor (3) tészta (4) tokaj (75) Tokaj Oremus Szőlőbirtok (3) Tokaj-Hegyalja (30) tokaji aszú (15) tudnivalok (4) utazás (15) vacsora (3) verseny (8) Villányi borvidék (27) vörösbor (8) vylyan (7) WSET (3) zold veltelini (3)