Vissza

Közös bor

2017.04.28. | Burai László
Már megszoktam, hogy közösködésből ritkán sülnek ki jó dolgok, egyszerűen az egyéni érdekek általában felülírják a közöset. Ezért is lepett meg a budapesti borbárok és a Bortársaság közös projektje, aminek eredménye már kóstolható.
 
Hallottam a kezdeményezésről persze, jól megpörgették vele a magyar boros sajtót, kikerülni nehezebb lett volna. Igazából engem a névválasztásnál kezdett jobban érdekelni a dolog, nem tagadom, az Egytőről név megnyert magának.
 
De lássuk, miről is van szó: adott 8 budapesti borbár, a Bortársaság, a szekszárdi Sebestyén pince és a WineFlow boros oldal. Szeretnék, ha a bimbózó borbárkultúra, az élet szeretete és a hazánkra jellemző Kárpát-medencei fajták egy palackban testesülnek meg. A cél egy jól érthető és jól iható, könnyed bor volt – hamar eldőlt, hogy a kékfrankos lesz a megfelelő alap ehhez. Több körös közös kóstolás után 1200 palack készült belőle, nem nagy mennyiség, de gondolom, első évben nem akartak nagy kockázatot vállalni. Az elkészült bor természetesen csak a résztvevő borbárokban kóstolható, próbálják a mindennapok minőségi borfogyasztását tovább mélyíteni ezzel. Az összefogás továbbá közös programokban, borbártúrákban, a vendégek számára közösen szervezett vidéki pince- és dűlőtúrákban, egymásnál történő vendégszereplésekben is megtestesül majd.
 


Mindez remekül hangzik, de fikarcnyit sem ér, ha a végső termék, mármint maga a bor mindezt nem támogatja kellőképpen. Jobban átgondolva ez a közösen megálmodott palack lesz a nagykövete a sok magasztos elhatározásnak, és csak akkor valósul meg a sok elképzelés, ha jó a bor. Ebből a szempontból nem tűnt rizikósnak a pince kiválasztása, Sebestyénék elég tudatosan építkeznek évek óta, próbálják palackba zárni dűlőik és fajtáik karakterét.
 
A héten úgy hozta a sors, hogy az egyik közreműködő borbárban töltöttem egy baráti estét. Küzdöttünk a pult urával, a fél borlap nem volt készleten, így felcsillant a szemem, amikor megláttam az Egytőről palackját, ami meg a borlapon nem szerepelt. Elég is a morgásból, nem várhatjuk el egy borbártól, hogy az egyébként nem túl bő borlapját aktualizálja, nem?
 


Rendeltünk, kóstoltunk, beszélgettünk. És hogy milyen volt a bor? Pont olyan, amilyennek megálmodták, leírták: primőr borokat idéz az illata, de azoknál azért izgalmasabb. Főként cseresznye és meggy, de kevéske fűszerességet is éreztünk. A korty könnyed, egészen laza. Egyenes, karakteres sav és érintésnyi tannin. Ízben is hozza az illat jegyeit, egyértelmű gyümölcsök, málna, cseresznye. Nem bonyolult bor, de piszok jól csúszik, a visszafogott alkohol pedig nem fog minket megakadályozni egy második vagy harmadik pohárban sem.
 
A célt tehát elérték az ötletgazdák, már csak azon kell szurkolni, hogy az 1200 palack minél több új borkedvelőt érjen el, akik utána várják a jövő évi folytatást. Esetleg egy fehérbort is lehetne?
Fotó:
WineFow - honlap
egytőről - facebook

címkék

ausztria (4) badacsony (10) balaton (55) balatonfüred csopaki borvidék (4) bikavér (16) bio (9) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (259) borász (5) borbár (22) borfesztivál (23) bori mami (5) boriskola (4) borkorcsolya (19) borkóstoló (7) borshanta (11) borterasz (7) borteszt (36) bortúra (15) borvacsora (11) borverseny (10) bott pince (25) bottszerda (21) budapest (165) cava (7) CEWI (11) csirke (6) csokoládé (8) cukrászda (11) demeter zoltan (4) édes (45) édes szamorodni (5) eger (27) egészséges (4) étterem (109) etyek (8) etyeki kúria (7) fehérbor (12) fesztivál (26) franc&franc (4) frittmann (4) furmint (44) furmint február (6) gizella pince (5) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (10) habzóbor (4) hárslevelű (8) heimann (4) húsvét (7) interjú (59) kadarka (11) karácsony (13) kávé (37) kavezok (8) kékfrankos (7) kéknyelű (5) kenyér (4) koktél (9) kóstoló (53) kovács nimród winery (6) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (5) london (8) mád (10) magnamátra (10) mátra (27) michelin-csillag (6) monyo brewing co (4) mór (5) művészinterjú (9) nyár (9) nyaralás (4) olaszország (11) olaszrizling (13) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (7) pálinkaverseny (6) pannonhalma (6) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (7) pezsgő (42) piac (13) pinot noir (7) pofonegyszerű (4) portugália (6) programajanló (26) rácz jenő (4) rajnai rizling (6) recept (90) rozé (25) saláta (6) sauvignon blanc (6) somló (8) sommelier (8) soproni borvidék (8) sör (38) sós (41) spanyolország (7) specialty kávé (8) st andrea (6) sütemény (20) süti (13) svét (12) szakácsverseny (4) szekszárd (20) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (8) tállya (5) támogatott írás (6) tarcal (8) tavasz (7) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (5) tészta (4) tokaj (83) tokaj-hegyalja (38) tokaji aszú (18) tudnivalok (4) utazás (17) vacsora (8) verseny (9) villányi borvidék (30) vörösbor (9) vylyan (8) zenit (4)