London – Furmint February 2020

2020.02.06. | Szabó Edit
Új helyszínen, a tavalyinál sokkal nagyobb érdeklődés mellett zajlott Londonban az idei Furmint February rendezvény. A kóstolót a Wines of Hungary UK szervezte…
 


A Merchant Taylors’ Hall már ősszel is nagyszerűen vizsgázott, amikor a Blue of the Danube rendezvényen a magyar és a közép-kelet-európai kékfrankosok mutatkoztak be a londoni közönségnek. A City szívében található patinás épület nagyterme megtelt borszakértőkkel és lelkes borrajongókkal, akiket inkább a természetes kíváncsiság, mint a szőlőfajta iránti vonzalom hozott a helyszínre, túl sok kékfrankost ugyanis nem volt alkalmuk kóstolni korábban. Volt is csodálkozás, amikor Elizabeth Gabay MW a mesterkurzusán bemutatta, mire képes ez a fajta, ha igazán értő kezekbe kerül.



A furmintok nem most indultak először hódító útra a brit fővárosban, a Wines of Hungary UK szervezésében egy évvel ezelőtt már megtartották a Furmint Februrary rendezvényt a brit fővárosban. „Mosolygós este volt” – írtuk akkor a programról Árvay Angelikát idézve, és ahogyan beszámolónk is bizonyítja, valamennyi résztvevő borász elégedett volt a rendezvénnyel.

Az idén azonban több szempontból is szintet léptünk. Tavaly 26 borászat vett részt a rendezvényen, az idén a kiállítók száma 36-ra emelkedett, és a tavalyi 90 fős látogatottsághoz képest 2020-ban 300 vendég volt kíváncsi a magyar furmintokra Londonban.



„Nézzétek! A furmint mosolyt csal az arcokra!” – mondta a teremben körülnézve az est háziasszonya, Caroline Gilby MW, akinek mesterkurzusára hatalmas volt az érdeklődés. Nem csoda, hiszen a résztvevők valóságos időutazásra indultak, hogy képet kapjanak a száraz furmint 20 éves történetéről. A kóstolt tételek közül a legfiatalabbhoz 2016-ban, a legidősebbhez 2003-ban szüretelték a szőlőt, és valamennyi a Tokaji borvidékről érkezett.



Hogy a Barta Pince magnum palackos, 2011-es Öreg Királya, a Lenkey „Tíz év után” fantázianevű, 2006-os Úrágya furmintja, vagy Szepsy István 2003-as, ugyancsak az Úrágya-dűlőben szüretelt furmintja aratta a legnagyobb sikert, nehéz lenne megmondani, azt viszont fontos hangsúlyoznunk, hogy mind a nyolc bor nagyszerű állapotban volt a kóstoláskor, és a mesterkurzus vendégei a legmagasabb elismerés hangján nyilatkoztak az élményről a kóstoló után.



„Azt hittem, ismerem a magyar borokat, hiszen voltam már Villányban, megfordultam a Balaton környékén, és budapesti látogatásaim során is igyekeztem kóstolni, amennyit csak lehetett, de bevallom, ilyen csodára nem számítottam. Most már biztosan tudom, hogy a legközelebbi úti célom Tokaj lesz, most pedig megyek, és megköszönöm Caroline-nek ezt a feledhetetlen órát” – mondta a mellettünk ülő, mindvégig bőszen jegyzetelő hölgy, aki az egyik kereskedőcég képviseletében vett részt a kóstolón.



És ha már a résztvevőknél tartunk: a délután 1 és 5 óra közötti, szakmai időszakban borszakértők, borszakírók, kereskedők, viszonteladók, szakmai tanácsadók, sommelier-k népesítették be a termet. Voltak közöttük ismert arcok, mint például Jancis Robinson, Steven Spurrier és Oz Clarke, de olyanok is, akiknek a neve talán számunkra nem mond semmit, a borbizniszben azonban megkerülhetetlenek, és leginkább rajtuk múlik, hogy egy-egy pincészet bora megtalálja-e az utat a szigetország fogyasztóihoz.



A kóstoló szakmai részén is feltűnően sok volt a magyar látogató. A Londonban vagy a város környékén dolgozó szakácsok, sommelier-k megragadták az alkalmat, hogy naprakész információkat szerezzenek a furmintokról. Így találkoztunk Vetési Tamarával is, aki 11 éve él a brit fővárosban, és egy borkereskedő cégnél dolgozik. Kérdésünkre így nyilatkozott:



„A munkámban számomra az a legfontosabb, hogy színvonalas borok érkezzenek be a raktárunkba, és azokat méltóképpen tudjuk prezentálni a vásárlóink számára. Furmintot tavaly kóstoltam életemben először, az első tokaji utam során, és most kifejezetten azért jöttem erre a rendezvényre, hogy folytassam az ismerkedést a fajtával. Örülök, hogy itt vagyok, és láthatom, hogy milyen sokféle felfogásban, stílusban lehet furmintot készíteni. Kóstoltam például pezsgőt és habzóbort is, ami meglepett, de szerettem a bennük rejlő frissességet, gyümölcsösséget. A dűlőszelektált borok nagyon szépen mutatják a terroirt, van bennük lélek, van bennük lehetőség és fantázia.”



A következő mesterkurzust Bálint László borász tartotta, aki a furmint különböző arcaival ismertette meg az érdeklődőket. Előadását kitüntetett figyelem kísérte, a hallgatóság soraiban ugyanis többek között Jancis Robinson és Steven Spurrier is helyet foglalt. „A furmint az egyik kedvenc szőlőfajtám, és bátran kijelenthetem, hogy ha a fehér szőlőket vizsgáljuk, a tokaji furmint vetekszik a burgundi chardonnay-val. Mikor megláttam, hogy az előadásomra Jancis Robinson is beült, nem mondom, hogy nem kaptam egy kis szívdobogást, de azt hiszem, sikerült számára is hasznos, értékes információkat átadnom.



Ez a rendezvény nagyon értékes, rengeteg munka áll mögötte, és biztos vagyok benne, hogy nyomot fog hagyni az itt kóstoló szakértőkben, potenciális vásárlókban. Alapvetően kritikus ember vagyok, habitusomból adódóan mindig a hibákat keresem, de bevallom, itt nem találtam. Minden a helyén volt, a borok rendben megérkeztek, és a helyszín csodálatos, igazán méltó a furminthoz. Toronyi Zsuzsa főszervező előtt le a kalappal, boldogító volt ez a délután-este, hálásak lehetünk a munkájáért”
– összegezte a véleményét Bálint László.



Megjegyzés: A borászok véleményét a 2. részben közöljük. A folytatásért katt IDE!
 
Fotó:
Szabó Edit -
Kocsis Zsóka

Beszélgetünk

Egy vicces, de kérlelhetetlen megmondóember

2018.10.19. | Szabó Edit
Beszélgetés Oz Clarke-kal
Aki „magyar tűzre” vágyik, somlói juhfarkot igyon! – tanácsolja Oz Clarke, a brit borszakírás egyik legismertebb alakja, aki nyáron ismét hazánkban járt. Többrészes interjúnkban a tapas…
Iszunk

Mosolygós este volt

2019.02.03. | Szabó Edit
Furmint Február Londonban
Az idei Furmint Február nyitórendezvényét a brit főváros egyik patinás, zárt körű klubjában, a 67 Pall Mallban tartották, a Wines of Hungary UK szervezésében. Az eseményen 26 borászat s…
Iszunk

Magyar kékfrankosok Londonban

2019.11.11. | Szabó Edit
Negyvenhárom pincészet, köztük 29 magyar mutatta be kékfrankos borait London egyik patinás helyszínén, a Merchant Taylors’ Hallban. A nagy sikerű rendezvényt a Wines of Hungary UK képvi…
Iszunk

Ismét Furmint Február Londonban!

2020.01.27. | Szabó Edit
A tavalyi nagy sikerű rendezvény után az idén ismét bemutatkoznak Londonban a magyar furmintok. A Wines of Hungary UK által szervezett találkozónak a város egyik legrangosabb rendezvény…

címkék

ausztria (4) badacsony (10) balaton (56) balatonfüred csopaki borvidék (6) bikavér (16) bio (11) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (260) borász (8) borbár (23) borfesztivál (25) bori mami (5) boriroda (9) boriskola (4) borkorcsolya (19) borkóstoló (14) borshanta (11) borterasz (7) borteszt (62) bortúra (15) borvacsora (12) borverseny (11) bott pince (25) bottszerda (21) budapest (174) cava (7) CEWI (12) csirke (6) csokoládé (8) cukrászda (11) demeter zoltan (4) desszertbor (4) édes (57) édes szamorodni (5) eger (27) egészséges (4) erdőbénye (4) étterem (114) etyek (8) etyeki kúria (9) fehérbor (13) fesztivál (29) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (51) furmint február (10) gizella pince (5) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (10) habzóbor (4) hárslevelű (9) heimann (8) húsvét (7) interjú (68) kadarka (11) karácsony (15) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (8) kéknyelű (5) kenyér (4) késői szüret (4) koktél (10) kóstoló (54) kovács nimród winery (6) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (5) laposa birtok (4) leves (5) london (12) mád (11) magnamátra (10) mátra (28) merlot (11) michelin-csillag (6) monyo brewing co (4) mór (5) művészinterjú (9) nyár (9) nyaralás (4) olaszország (12) olaszrizling (15) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (8) pálinkaverseny (6) pannonhalma (8) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (7) pezsgő (42) piac (13) pinot noir (8) pofonegyszerű (4) portugália (6) programajanló (27) rácz jenő (4) rajnai rizling (6) recept (101) rozé (25) saláta (6) sauvignon blanc (6) somló (9) sommelier (8) soproni borvidék (10) sör (38) sós (45) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (6) super 12 (4) sütemény (22) süti (14) svét (12) szakácsverseny (4) száraz (11) szekszárd (23) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (9) tállya (5) támogatott írás (6) tarcal (8) tavasz (7) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (5) tészta (4) tokaj (88) tokaj-hegyalja (47) tokaji aszú (27) tudnivalok (4) utazás (17) vacsora (8) verseny (9) villányi borvidék (33) vörösbor (22) vylyan (8) zenit (4)