Lukács Roland a győztes!

2017.01.31. | Szabó Hajnalka
Színes, ízletes, stílusos, trendi. A különleges italok kedvelői szívesen fogyasztják, a bártenderek pedig örömmel élik ki kreativitásukat egy-egy koktélon. Ezúttal Magyarország legjobb koktélkészítőjét kerestük...
 

Jó húsz évvel ezelőtt valahogy jött egy ötlet, hogy egyszer majd bármixernek állok a francia Riviérán, mosolyogva keverem a jobbnál jobb koktélokat, és nagyon menő leszek. Ezt akkor annyira komolyan vettem, hogy elkezdtem franciául tanulni, és vettem néhány koktélos könyvet meg egy shakert. A kezdeti lelkesedés azonban hamar alábbhagyott, és a legemlékezetesebb koktélom egy szülinapi házibuliban kevert gintonik volt, amibe – alapanyag hiányra hivatkozva – citrom helyett mandarin került... A fiatalkori fellángolás rég elmúlt, csak most eszembe jutott, ahogyan a januári mínuszokban a budapesti Vörösmarty utca felé igyekeztem, a Diplomático World Tournament nemzetközi versenyének magyarországi döntőjét ugyanis a Brody Studiosban tartották.


 
Bent nagy nyüzsgés fogadott, épp a délutáni elődöntő és az esti döntő között jártunk, nagy volt az izgalom, hogy a hat továbbjutó közül ki nyeri a versenyt. A világhírű Diplomático rummárka kétévente, idén harmadik alkalommal szervezte meg a világversenyt, de hazánk először csatlakozott a rangos eseményhez. A hazai döntő létrejöttét a forgalmazó WhiskyNet Kft. támogatta. Az itteni győztes Venezuelában képviselheti Magyarországot a regionális döntőn, s ennek a nyertese versenyezhet a nyár eleji, londoni nemzetközi nagydöntőn.
 
Nem véletlen a nagy érdeklődés, hiszen akik a zsűri elé kerülnek, igazi mesterei a szakmájuknak, így már a látványért is érdemes figyelni a bemutatókat. A gasztronómia fejlődésével egy időben a bárkultúra is épül, a bárok közönsége nyitott az újdonságokra, a színes, ízletes finomságokra. Egy bártendernek pedig nem elég csak az ízre koncentrálnia, a körítés ebben a szakmában legalább annyira fontos, mint az alapanyag. A shaker rázását például minden versenyző bemutatóján a közönség ütemes tapsa kísérte. A szurkolást megkönnyítette, hogy a bárban is szakértő kezek keverték a finomabbnál finomabb italokat, én például egy rumtonikkal a kezemben figyeltem a finálét.


 
Az italcsodák nevezésénél egyébként feltétel volt, hogy az alapja a Diplomático Tradition családba tartozó rumok egyike legyen, maximum hat összetevőből álljon, a díszítőelemek mindegyike emberi fogyasztásra alkalmas legyen, találó névvel rendelkezzen, s ennek elkészítését a versenyző végig angolul mutassa be az amerikai, török, valamint osztrák tagokból álló 3 fős zsűri előtt.
 
A Diplomático a világ három legnépszerűbb prémium rummárkája közé tartozik. A világ 50 legjobb bárjában a második legtrendibb rummárka volt 2016-ban. A cég lepárlója Venezuelában, a lenyűgöző szépségű Terepaima Nemzeti Park kellős közepén található. A Diplomático rumok címkéjén Don Juancho helyi nemesember látható, aki a 19. század végén sokat utazott a Karib-térségben, és szenvedélyesen gyűjtötte a különböző párlatokat. A helyiek nagyon kellemes stílusú, sima embernek ismerték, barátait pedig gyakran kínálta a „Nagykövet úr készletéből”. A Diplomático tehát nevében és karakterében is Don Juancho személyiségét követi.


 
Nem véletlen hát, hogy a regionális döntőt Venezuelában tartják, ahol a versenyzők például ellátogathatnak egy cukornádültetvényre, hogy lássák, honnan érkezik az alapanyag, aminek a végtermékét végül a poharainkba töltik.
 
A mezőny legjobbjának végül a „Melendez Highball” fantázianévre hallgató koktélkülönlegességet választotta a zsűri, amibe a Diplomático Mantuanón kívül Dumonnet, grépfrút, gránátalma, balzsamecet és „Waist Soda” került. Az italt Lukács Roland, a budapesti Boutiq'bar vezető bártendere keverte, így idén tavasszal ő képviseli hazánkat Venezuelában, és reménykedünk benne, hogy nyáron Londonban is, a koktélvilág nemzetközi döntőjén. Gratulálunk Rolandnak, és sok sikert kívánunk a versenyekhez!


 
És ha valaki szeretné kipróbálni, íme a győztes recept:
 
Melendez Highball

Összetevők:
40 ml Diplomático Mantuano
30 ml Dubbonet
10 ml grépfrútlé
10 ml gránátalmaszirup
1 bárkanálnyi balzsamecet
szóda (vákuumtasakban két napig citrom- és grépfrúthéjjal, mentával, bazsalikommal és uborkával együtt áztatva).

Elkészítése: egy keverőpohárban a szóda kivételével keverjük össze a hozzávalókat, majd szűrjük egy koktéljéggel teli highball pohárba, és húzzuk fel a szódával.

Díszítés: narancshéj és mentalevél.
 
Fotó:
WeArt Photostudio

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (119) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (8) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (69) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (16) kovács nimród (4) kovács nimród winery (14) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (15) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (31) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (247) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (99) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (16) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (206) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (21) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (30) villányi borvidék (90) vörösbor (139) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)