Vissza

Malátaország lakói – olvassunk a sörök között!

2017.04.30. | Bőti László
Szeretnél megmártózni a „habokban”, de magad sem tudod, merre indulj? Tarts velünk, fedezzük fel együtt a sörök ismerős, mégis ismeretlen birodalmát. Kalauzunk, Horváth Bence először a lagersörök földjére vezet bennünket…
 

A legtöbbünk a felnőttkor küszöbén – jó eséllyel baráti unszolásra – fogja magát, és nekivág, hogy megismerkedjen Malátaország lakóival. Bár az első látogatás nem mindig felhőtlen, hiszen sokszor az első szembejövő lakos nem igazán szimpatikus, valamiért mégis időről időre visszatérünk. Ha szerencsénk van, akkor a későbbiekben pedig olyan fura szerzetekkel is barátságot köthetünk, akikről korábban nem is gondoltuk volna, hogy léteznek.


 
Igen, jól sejtik, a sörök rendkívül színes világához kívánunk most induló sorozatunkkal rövid, a lényeges tudnivalókat érthetően és szemléletesen összefoglaló útleírásokat adni azoknak, aki úgy gondolják, hogy itt az ideje kicsit megmártózni a habokban! Idegenvezetőnk – hogy el ne sodródjunk – hétről hétre Horváth Bence, az esténként számtalan utazót megörvendeztető Legfelsőbb Beeróság egyik tulajdonosa lesz. Első alkalommal a pincébe látogatunk, hiszen itt készülnek a gyakorlatilag mindenki által ismert lagersörök nagyüzemi és izgalmasabb változatai egyaránt.


 
Az alsóerjesztésű sörök
 
A lager-, vagyis alsóerjesztésű sörök esetében az erjedés során az élesztők a sörlé alján úsznak, a folyamat pedig az érleléssel együtt alacsony hőfokon (2-10 fok) történik, amit az ipari hűtéstechnológia megjelenése előtt pincékben biztosítottak. Hogy széles körben ez a típus terjedt el, abban a nagyüzemi termelésbe való könnyű beilleszthetőségükön túl nagy szerepe volt a II. világháborúnak is. Ekkoriban ugyanis az amerikai katonák ellátmányát olyan alkohollal kívánták kiegészíteni, ami nagy mennyiségben, olcsón és könnyen előállítható. A választás a lagerekre, azon beül pedig egy butított változatra, a mai Bud Light elődjét adó, kukoricából és rizsből készült változatra esett. 
 
A kategória minden tagjáról érdemes tudni, hogy gyártásukkor sok malátát és a legtöbb esetben csak keserűkomlót használnak, illetve hogy palackozás előtt többnyire a szűréstől válnak áttetszővé. Alkoholtartalmuk szempontjából általában közepes erősségűek, habrétegük gyorsan elillan, ízviláguk és közepes testességük miatt pedig ivósörként vagy összetettebb tételek közötti nyelvfrissítőként is kiválóan megállják a helyüket. Egy hosszabb sörözést alapvetően velük érdemes kezdeni, ezért most bemutatunk 5, a Beeróság hűtőiben szinte állandó jelleggel megtalálható tételt közülük.

Csapot bonts!


 
  
Rizmajer főzde: Cortez kukorica
 
            Meglepő lehet, hogy éppen egy kukoricasörrel nyitunk, de a „nagy öregek” közé tartozó csepeli főzde verziója tényleg említésre érdemes, hiszen „csak úgy” fogyasztásra és a sörtől ódzkodók bevonzására egyaránt alkalmas. A miértre az édes, kesernyével nem teljesen, de elfogadható módon kiegyensúlyozott ízvilág, a könnyű test, az enyhe banános illat és az 5,5%-os alkoholtartalom a válasz. Arra pedig, hogy miért létezik egyáltalán kukoricából készült sör, amikor az alapanyag mostanában úgy szerepel a hírekben, mint a nagyüzemek olcsó pótanyaga, a válasz nagyon egyszerű: Dél-Amerikában, ahonnan a változat származik, ez volt a nagy mennyiségben elérhető gabona.

 
 
Kapucinus főzde: Szeplőtelen
 
            Ezt a Magyarhertelenden készülő palackot több okból is ajánljuk. Például azért, mert egyike volt a hazai forradalmat megalapozó úgynevezett „bummsöröknek”. Egyedi, szűretlen, világos lagerrel van dolgunk, ami ráadásul pasztörizálás nélkül kerül a fogyasztókhoz, így nagyon friss marad, éppen ezért tárolgatni se nagyon érdemes. A szűretlenség okán mind színében, mind illatában a búzasörök citrusos fajtáira emlékeztet, ami egyrészt jól áll neki, másrészt ettől válik kellemes, izgalmas, este- és nyárindításra is alkalmas sörré. Az ízeit és illatait még jól behűtve is visszaadó tétel a korty elején klasszikus lagerre emlékeztet, aztán rögtön megjelenik a citrusos ízvilág, amit lenyelés után kellemes kesernyék egyensúlyoznak ki. Ha a fentiek miatt esetleg nagyon rákattannánk, akkor sincs nagy baj, hiszen 4,3%-os alkoholtartalmával nem fog rögtön fejbe verni.


 
 
Békésszentandrási Szent András főzde: Monarchista
 
            Haladunk az erőteljesebb ízek felé, így most egy malátásabb, magasabb alkoholtartalmú, imperial pilsner típusú italt rejtő palack kerül terítékre. Az egyébként alaptípusokból és különlegességekből is korrekt szortimenttel rendelkező főzdénél ehhez a tételhez kizárólag az egykori Osztrák–Magyar Monarchia területéről származó alapanyagokat, így bécsi és pilseni malátát, valamint zatecky-saazer és magnum komlókat használtak. Ennek köszönhetően egy karamellára hajazó színnel és 7%-os alkoholfokkal rendelkező italt kaptak, amiben a közepes test mellé némi édesség társul, miközben az alkohol szépen belesimul az összképbe.

 
 
Fóti Kézműves Sörfőzde: Oktoberfest
 
            Van egy jó hírünk azoknak, akik eddig egy tipikus német tételre vártak a sorok olvasása közben, ugyanis ez az! A barna csatos üveg a messze földön híres fesztivál hivatalos sörének másolatát és annak masszív, malátás-szirupos illatát rejti. A märzenek közé sorolható Oktoberfest egyébként szűrt, duplán malátázott, nevében és alkoholfokában is igazi őszi ital, hiszen bár nem lóg ki, de a 7%-os alkohol a korty lenyelése után határozottan fűti a torkot. Az illatnál visszafogottabb ízvilág az előzőekétől eltérő, nagyon érdekes kesernyéket hagy a nyelven, amik pont jóleső ideig maradnak ott. Vigyázzunk, mert a fentiekkel együtt – vagy azok ellenére is – nagyon csúszik!


 
 Kissler főzde: Holló
 
            Mai utunkat úgy zárjuk, ahogy kezdtük, vagyis egy igazi különlegességgel, méghozzá egy barna lagerrrel. A Dombóváron készülő Hollóval a főzde 2014-ben Berlinben a leginnovatívabb sör címét is elnyerte, valószínűleg nem véletlenül. Mi arra tippelnénk, hogy azért, amiért mi is felkaptuk ivás közben a fejünket. Elsőre ugyanis a stoutok kávés-krémes ízvilága jutott eszünkbe, de hamar rájöttünk, hogy ez annál vékonyabb, játékosabb, frissítőbb, egyszóval ő is igazi ivósör. Már illatában is inkább malátára, mintsem kávéra emlékeztet, kortyolgatás közben pedig úgy érezzük, mintha egy karamellából, kávéból és kakaóból álló keverék lenne a szánkban. Az ízek és a határozott, de még kellemes kesernyésség akkor tűnik el a szánkból, amikor éppen megkívánjuk a következő kortyot.


 
Kellemes felfedezőutat mindenkinek!
 
Fotó:
Bárdosi Márk

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (118) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (22) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (7) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (286) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (107) eger (69) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (85) furmint február (15) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (14) kovács nimród (4) kovács nimród winery (14) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (24) london (20) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (45) olaszrizling (30) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (244) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (98) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (16) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (19) tészta (17) tesztelünk (206) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (18) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (15) utazás (77) utazási tippek (37) utazunk (40) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (30) villányi borvidék (90) vörösbor (139) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)