Vissza

Méltósággal idősödni

2016.09.02. | Burai László
Korán isszuk meg a borainkat, ez nem kérdés. Ahhoz már hozzászokhattunk, hogy korábbi évjáratok borait esély sincs megvásárolni, így minden alkalom ünnep, amikor egy-egy olyan bort kóstolunk, ami régóta nincs piacon.
 
Főleg, ha olyan borról van szó, ami igazi kuriózumnak számít, mint az a St. Andrea olaszrizling, ami a portfólióátalakítások után mára teljesen eltűnt a pince szortimentjéből. Pedig az Egri borvidék adottságai egészen kiválóak, ha fehérborról van szó, és a pince is biztos kézzel nyúl a fehér fajtákhoz, elég csak a csillaggá változott egykori Napborra gondolnunk. A korábban szerteágazó kínálatuk nagyon letisztult, úgy látom, hogy mostanra a kedvenc Boldogságosom is áldozatul esett, a Napbor és az Örökké maradt csak, ezekbe kerül az egerszóláti olaszrizling is, ami 2007-ben még önálló tételként is megjelent.
 
Az Egri borvidék emblematikus borászataként mindig is nagy figyelem övezi a Lőrincz család munkáját, 2013-tól ifjabb Lőrincz György is teljes mellszélességgel a pince sikereiért dolgozik. A házasításokban hisznek, ezzel szeretnék megmutatni Eger karakterét, így gyakorlatilag csak két fajtaboruk van, igaz, az több kategóriában is: classicus, superior és akár grand superior szinten is megjelenik az Egri Csillag és az Egri Bikavér.
 
Lehet ezt a koncepciót kritizálni, de mezei fogyasztóként legfeljebb annak örülhetünk, ha felbukkan egy-egy régebbi palack a fajtaborok közül. Pont ez történt most, és nagyon megörültem a váratlan ajándéknak. Ezt másokkal is meg kellett osztanom, egy baráti látogatást jó megspékelni egy kóstolóval. Nagyot nem tévedtem, a társaság örömmel fogadta a bort, és mindenki érdeklődve várta, hogy milyen formát mutat majd. A legnagyobb rizikó mindig ez, a borkedvelők rémálma a döglött palack, szerencsére ezúttal nem jártunk így. Csak a dugó adta meg magát, így dekanterbe szűrtük, és egy fél órára pihenni hagytuk.
 
Érdekes volt átbeszélni a várakozásainkat: a 2007-es év meleg volt Egerben is, ez nem feltétlenül kedvezett az olaszrizlingnek, ami általában savproblémákkal küzd, de mostanra egy lendületesebb savszerkezet is kerek lenne. Technológiai problémákat nem vártunk, a pince fehérborai ilyen szempontból teljesen megbízhatóak.
 
Végre pohárba töltöttük. Tiszta illat, élő bor, mindannyian megnyugodva kezdtük a kóstolást. Mély, borostyánba hajló szín, az illatában a fűszeresség dominál, de mellette ott vannak a gyümölcsök is, aszalt formában. Főleg birsalma és kajszi, mellette kis méz, fahéj és szegfűszeg, csipetnyi gyömbér. A korty sima, a savak a várakozásnak megfelelően már kicsit megkoptak, de nem billen az egyensúly. A gyümölcsök már távozóban, kevésbé intenzívek, de azért még jelen vannak, főként az aszalt kajszi, amit szépen egészít ki a fűszeresség.
 
Érzésünk szerint már a csúcson túl csíptük el ezt az olaszrizlinget, de még így is élmény kóstolni, klassz pillanatképet mutat egy borról, ami méltósággal idősödik, egykori erényeiből még fel-felvillantva. Szívesen kóstolnánk máskor is hasonlót, de főként annak örülnénk, ha a St. Andrea az állandó és hangsúlyos házasításai mellett időről-időre meglepne minket fajtaborokkal is .
Fotó:
Borsmenta - honlap

címkék

ausztria (4) badacsony (11) balaton (57) balatonfüred csopaki borvidék (7) bikavér (16) bio (11) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (260) borász (9) borbár (23) borfesztivál (25) bori mami (5) boriroda (10) boriskola (4) borkorcsolya (19) borkóstoló (18) borshanta (12) borterasz (7) borteszt (77) bortúra (16) borvacsora (13) borverseny (11) bott pince (25) bottszerda (21) budapest (177) cabernet franc (4) cava (7) CEWI (12) csirke (6) csokoládé (8) cukrászda (11) demeter zoltan (4) desszertbor (4) édes (68) eger (27) egészséges (4) erdőbénye (5) étterem (115) etyek (8) etyeki kúria (9) fehérbor (13) fesztivál (30) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (51) furmint február (10) gizella pince (5) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (10) habzóbor (4) hárslevelű (9) heimann (8) húsvét (7) interjú (69) iszunk (4) kadarka (12) karácsony (15) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (9) kéknyelű (5) kenyér (4) késői szüret (4) koktél (10) kóstoló (55) kovács nimród winery (6) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (5) laposa birtok (4) leves (7) london (12) mád (11) magnamátra (10) mátra (28) merlot (12) michelin-csillag (7) monyo brewing co (4) mór (5) művészinterjú (10) nyár (9) nyaralás (4) olaszország (12) olaszrizling (16) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (8) pálinkaverseny (6) pannonhalma (8) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (7) pezsgő (42) piac (13) pinot noir (8) pizza (4) pofonegyszerű (4) portugália (6) programajanló (27) rácz jenő (4) rajnai rizling (8) recept (108) rozé (25) saláta (7) sanzon (5) sauvignon blanc (6) somló (9) sommelier (8) soproni borvidék (10) sör (38) sós (50) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (6) super 12 (4) sütemény (25) süti (14) svét (13) szakácsverseny (4) szamorodni (10) száraz (18) szekszárd (24) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (9) tállya (6) támogatott írás (6) tarcal (8) tavasz (7) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (5) tészta (7) tokaj (100) tokaj-hegyalja (59) tokaji aszú (27) tudnivalok (4) utazás (17) vacsora (9) verseny (9) villányi borvidék (34) vörösbor (26) vylyan (8) zenit (4)