Mi a franc?

2019.01.31. | Szabó Edit
A világ egyik legelterjedtebb és legnépszerűbb szőlőfajtája, a bordeaux-i házasítások alapja, Magyarország déli részein viszont szívesen palackozzák fajtaborként. A Borsmenta legutóbbi tesztjén cabernet franc-okat kóstoltunk…
 
 


Kevés szőlőfajta dicsekedhet olyan vitathatatlanul tiszta pedigrével, mint a cabernet franc. Eredetét senki sem kérdőjelezi meg, de fölösleges is lenne, hiszen már az 1600-as évek Franciaországában is ismerték és kedvelték. Egyes feltételezések szerint Bretagne-ból származik, ezért tűri jól a hűvösebb klímát.



A fajtáról

A cabernet franc legnagyobb termőterülete Franciaországban, azon belül is Bordeaux-ban és a Loire völgyében található. Érdekes, hogy Bordeaux-ban csak a 18. században terjedt el, legtöbbször a cabernet sauvignonnal vegyes ültetvényen terem, és többnyire házasításokban jelenik meg. Fajtabort inkább a Loire völgyében élő borászok készítenek belőle.
Franciaországon kívül népszerű még Olaszországban, Romániában, Spanyolországban és Magyarországon is. Az Újvilág még kevésbé fedezte fel, de azért már Dél-Afrikában, Chilében és Kaliforniában is megtaláljuk a fajtát.

A magyar borászok szeretnek vele dolgozni, mert a növény nem igényel annyi napsütést, mint a cabernet sauvignon, ezért a hűvösebb évjáratokban is megbízhatóan terem. Bora legtöbbször kiemelkedő minőségű, élénk, savakban gazdag. Színe sötétvörös, illatában piros bogyós gyümölcsösség, málnás, cseresznyés, szilvás világ uralkodik, némi borsossággal fűszerezve. A cabernet franc szereti és meghálálja a hordós érlelést, a vaníliás, dohányos, füstös karakter kifejezetten illik a bor aromavilágához, kiegészíti, kiteljesíti azt.

A cabernet franc nálunk főként Villányban és Szekszárdon népszerű. Villányban kiemelt figyelemben részesítik a fajtát, úgy vélik, hogy szakszerű gondozás mellett kiválóan megmutatja a termőhely értékeit. Egy speciális kritériumrendszer segítségével megalkották hát a „Villányi franc” márkanevű, szuper prémium minőségű cabernet franc-t, és a villányi borászok büszkék rá, hogy vele tudásuk legjavát zárják palackba.



A teszt

A Borsmenta cabernet franc-tesztjét szokás szerint a Kóstolom borbárban tartottuk. 13 különböző stílusú, de rendkívül izgalmas bor került a poharunkba, 5 Villányból, 3 Szekszárdról, 2 a Balaton-felvidéki, egy a Badacsonyi, egy a Tolnai és egy a Balatonfüred-Csopaki borvidékről. A legidősebb 2013-ban, a legfiatalabb 2017-ben készült.

A legjobb hat közé három villányi, egy badacsonyi, egy Balatonfüred-Csopaki és egy Balaton-felvidéki bor került. Nézzük a hatodiktól visszafelé! (Megjegyzés: az alábbi lista a teszten résztvevő újságírók átlagpontszámai alapján készült, nem minden ponton egyezik a cikkíró véleményével, de a dobogósok között nincs vita.)


A rangidős



A villányi Polgár Pincészet 2013-as cabernet franc-ja volt a teszt legidősebb tétele. Érett, fekete bogyós gyümölcsösségével, hecsedlilekváros, fűszeres világával sokakat rabul ejtett, és bár már nincs ereje teljében, még mindig képes megvillantani valamit hajdani szépségéből.


A fűszeres



A Liszkay kúriát körbefogó, meszes, agyagos talajú, kiváló adottságokkal rendelkező Pangyér-dűlő terméséből készült ez az intenzíven fűszeres, karcsú testű franc. Ha van hozzá türelmünk, és adunk neki egy kis levegőt, megmutatja rejtett szépségeit.

Az összetett



A Jásdi Pince Ranolder vöröse mindig ugyanannak a fél hektár szőlőnek a terméséből készül. Koncentrált, komoly, nagytestű bor, intenzív, hecsedlis illattal, gránátalmás, enyhén kesernyébe hajló ízvilággal. Hosszú, komplex, egyensúlyos; szeretgessük, de már ne tartogassuk sokáig.

Az elegáns



Bakonyi Péter siklósi franc-ja maga a megtestesült elegancia. Ízében piros bogyós gyümölcsösség és intenzív fűszeresség alkot szép összhangot, minden a helyén van benne, kimunkált, letisztult, kerek, de még nagyon fiatal. Szívesen kóstolnánk újra egy év múlva, ha ugyan lesz még belőle.

Az ásványos



A Villa Tolnay Pincészet 2017-es bora még pimaszul fiatal, de már most minden hangszeren játszik. Illatában kedves, vonzó, édességbe hajló, cigánymeggyes, fűszeres karakter jelenik meg, ízében ugyanez, vadgyümölcsökkel és némi ásványos sóssággal kiegészülve. Szilaj, lendületes bor, a fiatalság minden szépségével.

A megfejthetetlen



Kiss Gábor 2016-os Code fantázianevű franc-ja sokszínű, gazdag, érzékeny bor. Ezer arca van, mégis egységes, van súlya, ereje, mégis elegáns. Illata egyszerre gyümölcsös és fűszeres, ízben követi az illatot, de csak szépen, finoman adagolja az aromákat. Olyan bámulatosan mértéktartó, amilyen csak egy nagy bor lehet. Sok jót elmondhatunk róla, de az a legjobb, hogy hosszú élet vár rá, még sokáig velünk marad. Reméljük, van belőle elég Kiss Gábor pincéjében, hogy ezentúl évente ellenőrizhessük, öregszik-e már. Mi a magunk részéről a következő 15 évünkből szívesen áldoznánk erre egy-egy napot.

A teszten az alábbi kollégák voltak jelen: Csepe Erika (Borvidékmánia), Sue Tolson (budapestwinesnob), Horváth Ágnes (szabadúszó), Pintér Zsanett (Kóstolom), Pintér Zsolt (Kóstolom), Szabó Edit (Borsmenta) és Hatvani Szabolcs (Borsmenta).




Íme a teljes borsor – a pincék szerinti betűrendben:

Aklan Pince: Lesencetomaji Cabernet Franc 2015; Bakonyi Pincészet: Bakonyi Cabernet Franc Siklós 2017; Bősz Adrián Pincészete: Cabernet Franc 2015; Csányi Pincészet: Kővilla Válogatás Villányi Franc 2015; Ipacs Szabó Birtok: Fehér Franc 2017; Jásdi Pince: Ranolder Vörös 2015; Kiss Gábor Pincészete: Code 2016; Liszkay Pincészet: Giulia 2016; Merfelsz Pince: Cabernet Franc Selection 2017; Polgár Pincészet: Cabernet Franc – Családi Válogatás 2013; Sebestyén Pince: Porkoláb-völgyi Cabernet Franc 2016; Tűzkő Birtok: Tűzkő Cabernet Franc 2015; Villa Tolnay Borház: Csobáncz – Cabernet Franc 2017.
Fotó:
Vető Gábor
Papp Zoltán

Kapcsolódó hírek

címkék

badacsony (9) balaton (52) bikavér (13) bio (6) bocuse d'or (9) bor (247) borbár (21) borfesztivál (19) bori mami (5) borkorcsolya (18) borshanta (11) borterasz (7) borteszt (13) bortúra (11) borvacsora (9) borverseny (10) bott pince (24) bottszerda (21) budapest (153) cava (7) CEWI (10) csirke (5) csokoládé (7) cukrászda (11) demeter zoltan (4) édes (39) édes szamorodni (4) eger (24) étterem (102) etyek (8) etyeki kúria (6) fesztivál (23) franc&franc (4) furmint (43) furmint február (6) gizella pince (5) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (10) habzóbor (4) hárslevelű (8) heimann (4) húsvét (7) interjú (51) kadarka (9) karácsony (11) kávé (37) kavezok (8) kékfrankos (6) kéknyelű (5) koktél (8) kóstoló (52) kovács nimród winery (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (5) kunsági borvidék (4) london (7) mád (10) magnamátra (10) mátra (24) michelin-csillag (6) monyo brewing co (4) mór (5) művészinterjú (8) nyár (8) nyaralás (4) olaszország (9) olaszrizling (7) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (7) pálinkaverseny (6) pannonhalma (5) pannonhalmi apátsági pincészet (4) pécs (7) pezsgő (37) piac (13) pinot noir (7) portugália (5) programajanló (26) rácz jenő (4) rajnai rizling (6) recept (78) rozé (21) saláta (4) sauvignon blanc (6) somló (8) sommelier (8) soproni borvidék (7) sör (37) sós (38) spanyolország (5) specialty kávé (8) st andrea (6) sütemény (17) süti (12) svét (11) szekszárd (17) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (8) tállya (4) támogatott írás (6) tarcal (8) tavasz (7) tea (8) tenger gyümölcsei (4) tészta (4) tokaj (78) tokaj-hegyalja (33) tokaji aszú (15) tudnivalok (4) utazás (16) vacsora (6) verseny (9) villányi borvidék (28) vörösbor (8) vylyan (7)