Iszunk

Mit igyunk a Rosalián?

2018.05.12. | Szabó Edit
Állnak a pavilonok a Városligetben, sül a hús, szól a zene, tombol a Rosalia fesztivál. Pénteken mi is ellátogattunk, hogy feltérképezzük a kínálatot. Íme a Borsmenta toplistája…
 

A vészjósló felhőket szerencsére gyorsan elfújta a szél, és esett ugyan pár csepp eső kora délután, de ez láthatóan egyáltalán nem zavarta a fesztivál közönségét. Aki nem gondoskodott a poharáról elővételben, az a bejáratnál is meg tudta vásárolni az angolul is jól beszélő hölgyektől. A pohár ára 1500 Ft, és nem visszaváltható. Így viszont mindenki hazaviheti, és még sokáig olvasgathatja a rajta elhelyezett egyedi üzenetet. A miénkre ezt írták: Szívedben a pezsgés.



A fesztivál hivatalos fizetőeszköze a Festipay kártya, ami ugyancsak a bejáratnál kapható, 500 Ft letéti díj ellenében. (Távozáskor természetesen visszaválthatjuk, de addig érdemes a rátöltött összeget levásárolni.) Használhatjuk a saját paypassos bankkártyánkat is, csakhogy akkor minden egyes tranzakciónál 200 Ft-ot rá fognak terhelni – legalábbis ezt az információt kaptuk a hölgytől. Ellenpróba nincs, lemondtunk a saját kártya használatáról, mert ha az ember többféle borból iszik keveset, megeshet, hogy komoly összeget elkölt banki tranzakcióra. Márpedig mi kóstolgatni jöttünk, nem inni, és örömmel láttuk, hogy mások is így vannak ezzel.



A Garamvári Pincészet standjánál botlottunk bele egy fiatal svájci csapatba. Budapesten töltik a hétvégéjüket, az interneten olvastak a fesztiválról, kijöttek hát a Ligetbe. A borok címkéjéről fotókat is készítettek, és lelkesen mutatták a telefonjukon, milyen sokfélét megkóstoltak már. Korábban még soha nem találkoztak magyar borral, nem is tudták, hogy nálunk ilyen komoly a borkultúra, nyitottak voltak és érdeklődők. Garamváriéknál a pezsgőket szerették, és vidáman kísértek át bennünket a Szivek Pincéhez, ahol nagy átéléssel ízlelgették a rozét.



Nem ők voltak az egyedüli külföldi érdeklődők, a standoknál lépten-nyomon angol szót lehetett hallani, de ahogyan estébe váltott a délután, és véget ért a munkaidő, jöttek a magyar vendégek is. Sokan érkeztek gyerekkel, kutyával, a plédjüket leterítették az árnyas fák alá, és vidáman borozgattak, beszélgettek, vagy figyelték a koncertet a nagyszínpadon.



A program szombaton és vasárnap is folytatódik, és ha az idő jó marad, érdemes többször is kilátogatni. Jó hír a valóban kóstolni vágyóknak, hogy a legtöbb standon fél decit is töltenek a borokból, így a három nap alatt szinte a teljes kínálatot feltérképezhetjük. Csak ne felejtsük otthon a már megvásárolt poharunkat!


Nekünk ez a három bor tetszett legjobban, ha arra jártok, ti se hagyjátok ki:
  1. Garamvári Szőlőbirtok: Blanc Fleur 2008


Kezdjünk pezsgővel! Ez a tízéves gyönyörűség szépen megalapozza a hangulatot. Csupa kellem, csupa báj, nyoma sincs rajta a kornak. Friss, fehér virágos illatával, fűszeres, gyógynövényes jegyeivel magabiztosan hódítja meg a szíveket, és lehet, hogy nem olyan feszes, mint a brut nature, nem olyan csábos, mint a rozé, de ebben a hangulatban, itt, az árnyas fák alatt ez a telitalálat, higgyétek el. 600 Ft-ért adják decinként, de mérik a felét is, ha kérjük.
 
  1. Etyeki Kúria Borgazdaság: Pláne Frizzante Rosé


Folytassuk habzóval. A Pláne Frizzante White-ot tavaly dobta piacra a pincészet, és a sikerén felbuzdulva az idén elkészült a rozé is. Egyik sem évjáratos, viszont mindkettő nagyon bájos. A fehér királylányka, szürkebarát és zenit házasítása, lehengerlő illattal, csábító ízekkel, ezt is meg kell kóstolni feltétlenül, de most a rozéról szeretnénk beszélni. Pinot noir, kékfrankos és zwelgelt házasításával született ez a halvány lazacszínű szépség. Illatában piros bogyós gyümölcsösség, talán még egy pici bodza is, ízében pink grépfrút, ribizli és eper boldogságos találkozása. Kedves, de nem édes, a 4,4 g/l maradék cukor kifejezetten jól áll neki. Utóízében kissé felerősödik a grépfrút kesernyéje, ami tökéletes ellenpontul szolgál az édeskés felhangoknak. Pimaszul jól sikerült nyári bor, nagyjából addig innánk, amíg előttünk van, és még az ára is barátságos. A fesztiválon 400 Ft decinként, és kérhetjük a felét is.
 
  1. Szivek Pince: Rosé 2017


Itt aztán nem a jól megszokott, kissé bubis, izgága rozét kell keresnünk. A Szivek Pince minősítetten organikus tétele markáns, száraz, komoly bor. A szeptember közepi szüretnek köszönhetően tartalmasabb és mélyebb, mint a hagyományos rozék, azt mondják, még egy sertésszűz mellé is remekül párosítható, elbír vele. Nem is csodálkozunk rajta: már a szamócás, citrusos illatnak is vannak mélységei, a korty pedig kifejezetten krémes, telt. Ízében az érett egreses, ribizlis világ dominál, de érezhető, hogy valódi összetettségét még nem mutatja meg. Friss még, csak egy hete palackozták, jót fog neki tenni egy egyhónapnyi nyugalom. Ezzel együtt is az egyik legizgalmasabb rozé a fesztivál kínálatában. 400 Ft-ért mérnek belőle egy decit, és itt is van féladag.



Mondják, hogy a Gál Pincészet remek kékfrankos rozét hozott, és hogy azok sem csalódnak, akik hosszan időznek Dúzsi Tamásék standjánál, és ebben lehet is valami, mert mindkét helyen olyan hosszú sor kígyózott, hogy nem fértünk oda. Kóstoltuk viszont a Pócz Pincészet Közel hozzád fantázianévre hallgató olasztrizlingjét. Igaz, nem rozé, de igazán jólesett.

Kellemes kóstolást, szép hétvégét!
 
Fotó:
Borsmenta - honlap

címkék

Badacsony (7) bajnoksag (3) Balaton (30) bikaver (12) Bocuse d'Or (7) bor (187) borbar (16) borfesztivál (5) Bori Mami (3) boriskola (3) borkorcsolya (14) Borshanta (9) borterasz (5) bortúra (5) borvacsora (4) borvendéglő (3) borverseny (6) Bott pince (24) Bottszerda (21) Budapest (108) cava (6) CEWI (9) csirke (3) csokoládé (5) cukrászda (8) demeter zoltan (4) desszert (3) édes (23) édes szamorodni (4) Eger (16) espresso embassy (3) étterem (73) fesztival (12) Franc&Franc (3) furmint (34) Gizella Pince (5) gyerekbarát (15) gyöngyözőbor (4) harslevelu (4) heimann (3) húsvét (7) interjú (12) kadarka (5) karácsony (9) kave (36) kavezok (8) Keszthely (3) koktel (5) könyv és kávé (3) kostolo (19) Közben esznek (8) London (3) Mád (8) magnamatra (7) Mátra (14) Michelin-csillag (6) Monyo Brewing CO (3) Mór (3) művészinterjú (3) nyar (4) nyaralas (4) Olaszország (5) olaszrizling (5) őstermelői piac (5) Paletta (3) pálinka (6) pálinkaverseny (6) Pancs Belvárosi Gasztroplacc (3) Pannonhalma (3) Pannonhalmi Apátsági Pincészet (3) pezsgő (19) piac (8) pizza (3) Portugália (5) programajanlo (9) Rácz Jenő (3) recept (27) rozé (11) sauvignon blanc (5) sommelier (5) sor (35) sós (10) Spanyolország (4) specialty kave (7) st andrea (3) Super 12 (3) sütemény (13) süti (7) SVÉT (11) szakácsverseny (3) Szekszárd (14) Szent András Sörfőzde (6) szorakozas (3) tallya (4) támogatott írás (6) Tarcal (6) tavasz (5) tea (6) tenger gyümölcsei (4) tészta (3) tokaj (61) Tokaj Oremus Szőlőbirtok (3) Tokaj-Hegyalja (16) tokaji aszú (13) tudnivalok (4) utazás (11) verseny (6) Villányi borvidék (17) vörösbor (8) zold veltelini (3)