Iszunk

Mit igyunk a Szekszárdi Szüreti Napokon?

2017.09.16. | Szabó Hajnalka
Ha szeptember, akkor szüret és Szekszárdi Szüreti Napok. Ez a természet rendje, idén sincs ez másként. A rendezvény vasárnap estig tart, íme néhány ötlet a kóstoláshoz…
 

A tolnai főváros évtizedek óta az ország egyik legszerethetőbb, legautentikusabb szüreti ünnepével varázsolja el szépszámú látogatóit.



A szekszárdiak ezekben a napokban igyekeznek kicsit korábban letenni a metszőollót, és a szüreti munkálatok közepén is időt szakítanak rá, hogy az ismerősökkel, barátokkal találkozhassanak a város központjában, de az ország távolabbi részeiről is egyre többen utaznak erre a hétvégére Szekszárdra. Nem véletlenül: a méltán elismert szekszárdi borok mellett számtalan izgalmas program is várja az idelátogatókat. Az egyik legnagyobb esemény minden évben a karneválszerű szüreti menet a szürettel kapcsolatos eszközökkel, színpompás viseletekkel, de itt még a gyerekek is hordóból készült dongaverdákkal játszanak.



A számtalan érdekes kísérőprogram ellenére azért természetesen a boroké a főszerep, hiszen idén is több mint negyven szekszárdi borász kínálja az előző évek munkájának gyümölcsét. A borvidék zászlósborát, a bikavért kötelező megkóstolni: mostanában inkább gyümölcsösebb, fiatalabb bikavérekkel találkozhatunk, nem az évtizedekkel ezelőtt megismert súlyos küvékkel, de ha ránk hallgatnak, kadarka és kékfrankos is mindenképpen kerül a poharakba.



Mindenki talál itt kedvére valót, akár könnyedebb vagy testesebb bort keres, akár fehéret, rozét, sillert vagy vörösbort kortyolgatna így kora ősszel. Csütörtökön mi is Szekszárdon jártunk – ahol egyébként nyitás után fél órával már tele volt a tér –, és a teljesség igénye nélkül ajánlunk pár bort, amit szerintünk érdemes megkóstolni:


Heimann Családi Birtok: Csók! Rózsi mama 2016 – fahordós rozé, szűretlenül, finomseprővel töltve… A Heimann család már megint kitalált valamit, aminek nemcsak az íze, de a színe is varázslatos. Kihagyhatatlan!



Németh János Pincészet: Siller – 70% kékfrankos, 30% merlot, 12,5% alkohol. Egy nagyon gyümölcsös átmenet a rozék világából a vörösek felé félúton, amit idén a borkiválóságok közé választottak.



Sebestyén Pince: Iván-völgyi Bikavér 2015 – ez a Szekszárd palackba töltött zamatos bikavér lett idén Szekszárd város bora. Gyümölcsös, fűszeres, könnyed kortyok, élmény a fogyasztása!
Vida Családi Borbirtok: Hidaspetre Kékfrankos 2014 – ha szeretnénk megkóstolni az egyik olyan bort, amit az ország vendégeinek kínálnak a nagykövetségeken, nem kell mást tennünk, mint ellátogatni Vidáék standjához. Elegáns, egyensúlyos kékfrankos.



Ifj. Márkvárt János: Syrah 2015 – a fűszeres vörösborok kedvelőinek ajánljuk a kis pincészet első syrah-ját, ami egy év hordós érlelés után került palackba. Nekünk nagyon tetszett.



Garai Pincészet: Sauvignon Blanc 2016 – Szekszárdon nem csak kiváló vörösborok születnek, a fehérborok kedvelőinek is tudunk mit ajánlani. A nemzetközi szinten most nagyon népszerű fajtából itt is készül olyan friss, ropogós bor, ami a VinAgora nemzetközi borversenyen aranyérmet kapott, és a Magyarországi Németek Fehérborává választották.

Szeleshát Szőlőbirtok: Olaszrizling 2016 – könnyed, gyümölcsös fehérbor, ami a kora őszi melegben kiabál a szóda után, de ha picit hűvösebb van, akkor is jólesik – már ha nem feltétlenül egy testesebb vörösborra vágyunk.



Takler Pince: Kadarka 2016 – málnás-meggyes-fűszeres ízvilágával, szép savaival és színével egyaránt elvarázsol, és egyébként is, Szekszárdon egy jó kadarkát mindenképpen érdemes megkóstolni!
 
Fotó:
facebook
Szabó Hajnalka

címkék

Badacsony (8) bajnoksag (3) Balaton (39) bikaver (13) Bocuse d'Or (7) bor (224) borbar (18) borfesztivál (14) Bori Mami (3) boriskola (3) borkorcsolya (14) Borshanta (9) borterasz (7) bortúra (10) borvacsora (5) borvendéglő (3) borverseny (7) Bott pince (24) Bottszerda (21) Budapest (119) cava (7) CEWI (9) csirke (3) csokoládé (5) cukrász (3) cukrászda (9) demeter zoltan (4) desszert (3) édes (24) édes szamorodni (4) Eger (18) espresso embassy (3) étterem (81) Etyek (5) Etyeki Kúria (3) fesztival (20) Franc&Franc (3) furmint (34) Gizella Pince (5) gyerekbarát (15) gyöngyözőbor (10) harslevelu (4) heimann (3) húsvét (7) interjú (20) kadarka (7) karácsony (9) kave (36) kavezok (8) kéknyelű (3) Keszthely (3) koktel (6) könyv és kávé (3) kostolo (33) Közben esznek (8) Kreinbacher Birtok (3) kunsagi borvidek (3) London (3) Mád (10) magnamatra (8) Mátra (16) Michelin-csillag (6) Monyo Brewing CO (3) Mór (4) művészinterjú (4) nyar (4) nyaralas (4) Olaszország (5) olaszrizling (6) őstermelői piac (5) Paletta (3) pálinka (7) pálinkaverseny (6) Pancs Belvárosi Gasztroplacc (3) Pannonhalma (5) Pannonhalmi Apátsági Pincészet (4) pecs (7) pezsgő (21) piac (9) pizza (3) Portugália (5) programajanlo (13) Rácz Jenő (4) rajnai rizling (3) recept (34) rozé (15) sarospatak (3) sauvignon blanc (6) Somló (5) sommelier (7) Soproni borvidék (3) sor (35) sós (11) Spanyolország (4) specialty kave (7) st andrea (4) Super 12 (3) sütemény (14) süti (8) SVÉT (11) szakácsverseny (3) Szekszárd (15) Szent András Sörfőzde (6) szorakozas (4) tallya (4) támogatott írás (6) Tarcal (7) Tarcal Kulturális Egyesület (3) tavasz (5) tea (6) tenger gyümölcsei (4) tészta (3) tokaj (72) Tokaj Oremus Szőlőbirtok (3) Tokaj-Hegyalja (28) tokaji aszú (14) tudnivalok (4) utazás (11) verseny (7) Villányi borvidék (19) vörösbor (8) vylyan (3) zold veltelini (3)