Nagy utazás

2017.05.26. | Burai László
Utazni jó dolog, ezzel a cikkindító közhely máris kipipálva. A borokon, kávékon keresztül utaztam körbe a világot az elmúlt majd másfél évben, a Borsmenta klassz útitárs volt ebben, most mégis különböző irányba indulunk.
 
Emlékszem arra a kóstolóra, amikor kipattant az akkor még név nélküli oldal ötlete, amiből a Borsmenta valamivel később, sok-sok munka árán megszületett. Izgalmas kaland vette kezdetét, még ha nem is a kaland winettou-i értelmében. Hétről hétre új témák, új borok, no és a kávé. Ismerem már magam annyira, hogy felismerjem a tüneteket: ha valami ennyire le tud kötni, ilyen mélyen bele tudom ásni magam a témába, az szép lassan be is épül az életembe.
 
A kávé pedig észrevétlenül beépült. Az első cikket ebben a témában – felfoghatjuk akár vallomásként is – még a régi blogomra írtam, a terápiás célját elérte, az olvasókat kevésbé. A Borsmentán ehhez képest nagyban ment a játék, egy-egy izgalmas téma után kérdések jöttek, tanácsot kértek, vagy éppen egy kávézó jelentkezett, ugyan látogatnám már meg őket. Ez pedig arra sarkallt, hogy még jobban utánanézzek mindennek, felhívjam barista barátaimat, ismerőseimet, ha valami kérdéses volt. Így megy nálam a lifelong learning, és közben szépen beutaztam a világot Etiópiától Panamáig, és szépen rendszerbe szedtem a tudásomat az eszpresszóról, az alternatív kávékészítő eszközökről. Ott voltam, amikor a bajnokságra készültek, kóstoltam, kritizáltam és dicsértem, örültem, amikor jobb lett a végeredmény. És jól esett a „köszi” sms, közvetlenül a bajnoki cím után, pedig tudtam, hogy csak nüansznyit tettem hozzá.
 
Borra is maradt azért idő, mégiscsak innen indult az egész. Kéthetente kóstolunk vakon, alkalmanként igen pazar sorokat, ráadásul a társaság is jó, a tanulás tényleg csak hab a tortán. Ha hirtelen kell végiggondolnom, akkor szinte Tokaj jut csak eszembe. A 2015-ös Boda Demeter Zoltántól meg a 2013-as Dongó szamorodni a Szent Tamástól. Azt hiszem olyan szamorodnit életemben nem kóstoltam még. Már a vakkóstolás is izgalom, érdekes utólag megbeszélni az egyes borokat, ki mit szeretett, ki mit nem.
 
Érdekes, a kadarka elég sokszor keresztezte az utamat. Volt itt költözős meg túlélő is, de a saját kóstolónkon is futottunk bele meglepetésbe, a Heimann-féle Céh-kereszt vagy Illyés Miklósé jut azonnal eszembe. Érzékeny fajta, szinte mindenre – ha jól teljesít, akkor viszont minden kisimul. Na, valahogy én is így lettem a Borsmentával. Időnként ugyan kisimult, de egyre kevesebb örömet szerzett már.
 
Nehéz szívvel, de hátralépek, jöjjön olyan, aki nagyobb lendülettel tud az ügyért dolgozni. Barátként kezdtük, ez szerencsére meg is maradt. És nézzük a jó oldalt: nyertek egy hűséges olvasót.


címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (118) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (22) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (7) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (286) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (106) eger (69) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (85) furmint február (15) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (14) kovács nimród (4) kovács nimród winery (14) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (24) london (20) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (45) olaszrizling (30) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (243) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (98) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (50) süti (17) svét (19) syrah (16) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (19) tészta (17) tesztelünk (206) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (17) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (15) utazás (77) utazási tippek (37) utazunk (40) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (30) villányi borvidék (90) vörösbor (139) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)