Iszunk

Öcsi bajnok lett!

2018.03.06. | Szabó Edit
Az idei év Magyar Sommelier Bajnokságát az eddigi örök második, Angerman László nyerte…
 

A Magyar Sommelier Szövetség a hagyományokhoz híven az idén is megrendezte éves bajnokságát. A szekszárdi selejtezőre 12 sommelier jelentkezett, ketten megbetegedtek, így végül tíz versenyző vett részt a megmérettetésen. A versenyfeladatok teljesítése után a zsűri felállította a sorrendet, és a döntőbe már csak a három legjobb eredményt elért versenyző került.



A döntőre március 4-én, a KávéBárBazár programsorozat keretén belül került sor Budapesten. A rangadónak a Gerbaud Ház adott otthont. A mezőny a várakozásnak megfelelően alakult: döntőbe jutott a tavalyi bajnok, Tüü Péter, a tavalyi ezüstérmes, Angerman László, valamint az Ausztriában dolgozó Kovács Norbert, akivel eddig még nem találkozhatott a magyar közönség. A verseny sorrendjét sorshúzással döntötték el, így elsőként Kovács Norbert, másodikként Tüü Péter, harmadikként Angerman László állt starthoz.

A jól ismert gyakorlati feladatok teljesítése általában nem okozott gondot a versenyzőknek. A pezsgőt elegáns mozdulatokkal kínálták ékes angol nyelven, és a dekantálás sem jelentett komolyabb problémát. Angerman László elhalmozta a zsűrit apróbb figyelmességekkel, vízzel, bonbonnal kínálta a szigorú ítészeket két versenyszám között. Ezek a kedves, egyéni megmozdulások természetesen pluszpontokat hoztak a konyhára.



A zsűri a helyes válaszokon kívül értékelte a mozdulatok tisztaságát, a felszolgálás szakszerűségét, továbbá azt is, hogy milyen információk hangzanak el a kínált italokról. A gyakorlati feladatokat mindhárom versenyző magabiztosan végezte, ám az elméleti kérdéseknél mindenki komoly pontszámokat veszített.

A hibás borlap javítása különösen a külföldön élő Kovács Norbertnek okozott nehézséget, aki láthatóan kevés magyar borral dolgozik Ausztriában, de nem bizonyult egyszerűnek a borok és a párlatok felismerése sem. A három fehérborról mindhárman színvonalas jellemzést adtak, ám a származási hely megállapításában nem voltak sikeresek. Bár lássuk be, nem is volt könnyű a feladat, ember legyen a talpán, aki a György Villa 2017-es zöld veltelinijét, a Szent Benedek 2009-es Köveshegy furmintját vagy a Petrény Pince 2014-es félédes hárslevelűjét vakon, támpontok nélkül felismeri.



Az öt párlat fekete pohárban érkezett, így még a színük sem segítette a versenyzőket az eligazodásban. Ebben a versenyszámban – mint ahogyan a legtöbben – egyértelműen Angerman László bizonyult a legeredményesebbnek. Kovács Norbertet nem segíthette a versenyzői rutin, hiszen nem volt még ilyenben része, Tüü Péter pedig meglehetősen indiszponáltnak bizonyult ezen a napon. Egyéni humora néha meg-megcsillant, de hiányoltuk a tőle megszokott, laza eleganciával párosuló magabiztos fellépést. Máskor mindig az ujja köré csavarja a publikumot, most azonban még a közönségdíjat is Angerman László zsebelte be. Harmadszor láttuk ezt a párost együtt versenyezni, és már az eredményhirdetés előtt biztosak voltunk benne, hogy Tüü Péternek nem sikerült megőriznie bajnoki címét.

A mindvégig fegyelmezetten, rendkívül szimpatikusan versenyző, szép, tiszta mozdulatokkal dolgozó Kovács Norbert állhatott a dobogó harmadik fokára. Bízunk benne, hogy nem utoljára találkoztunk vele, és ha elméleti tudását sikerül csiszolnia, talán feljebb is léphet majd azon a dobogón.



Bár a második helyre került, a verseny vesztese egyértelműen Tüü Péter. Szurkolunk, hogy ne veszítse el önbizalmát, hiszen fel van vértezve a szükséges tudással, valószínűleg egyszerűen csak rossz napja volt.

Angerman László rendkívül sokat változott az utóbbi években. Mintha kicsit szelídült volna, a mozdulatai egy fokkal lágyabbak, ami kifejezetten jót tesz neki, ugyanakkor a fellépése határozott, temperamentuma, energiája most is szétfeszítette a termet. Kétségkívül ő szerepelt a legjobban ezen a napon, megérdemelten kapta meg a 2018. év Magyar Sommelier Bajnoka címet.



„Köszönöm, hogy eljöttek – mondta a bajnok ünnepi beszédében a közönségnek –, és köszönöm azoknak a versenyzőtársaimnak is, akik most a zsűriben ülnek, hogy végre nem az örök második vagyok, hanem sikerült fellépnem a legfelső szintre.”

Mindhárom versenyzőnek szívből gratulálunk, és reméljük, egy év múlva újra találkozunk velük (és még több új, fiatal, tehetséges versenyzővel) ezen a megmérettetésen. Kívánjuk, hogy így legyen!
 
Fotó:
Dékány Tibor

címkék

Badacsony (7) bajnoksag (3) Balaton (31) bikaver (12) Bocuse d'Or (7) bor (195) borbar (16) borfesztivál (8) Bori Mami (3) boriskola (3) borkorcsolya (14) Borshanta (9) borterasz (5) bortúra (6) borvacsora (4) borvendéglő (3) borverseny (6) Bott pince (24) Bottszerda (21) Budapest (110) cava (6) CEWI (9) csirke (3) csokoládé (5) cukrász (3) cukrászda (9) demeter zoltan (4) desszert (3) édes (24) édes szamorodni (4) Eger (16) espresso embassy (3) étterem (74) fesztival (14) Franc&Franc (3) furmint (34) Gizella Pince (5) gyerekbarát (15) gyöngyözőbor (4) harslevelu (4) heimann (3) húsvét (7) interjú (12) kadarka (5) karácsony (9) kave (36) kavezok (8) Keszthely (3) koktel (5) könyv és kávé (3) kostolo (20) Közben esznek (8) London (3) Mád (9) magnamatra (7) Mátra (14) Michelin-csillag (6) Monyo Brewing CO (3) Mór (4) művészinterjú (3) nyar (4) nyaralas (4) Olaszország (5) olaszrizling (5) őstermelői piac (5) Paletta (3) pálinka (6) pálinkaverseny (6) Pancs Belvárosi Gasztroplacc (3) Pannonhalma (3) Pannonhalmi Apátsági Pincészet (3) pezsgő (19) piac (8) pizza (3) Portugália (5) programajanlo (10) Rácz Jenő (3) recept (30) rozé (11) sauvignon blanc (6) Somló (3) sommelier (5) sor (35) sós (11) Spanyolország (4) specialty kave (7) st andrea (3) Super 12 (3) sütemény (14) süti (8) SVÉT (11) szakácsverseny (3) Szekszárd (14) Szent András Sörfőzde (6) szorakozas (4) tallya (4) támogatott írás (6) Tarcal (7) Tarcal Kulturális Egyesület (3) tavasz (5) tea (6) tenger gyümölcsei (4) tészta (3) tokaj (66) Tokaj Oremus Szőlőbirtok (3) Tokaj-Hegyalja (21) tokaji aszú (13) tudnivalok (4) utazás (11) verseny (7) Villányi borvidék (18) vörösbor (8) zold veltelini (3)