Vissza

Oscar-díjas bubik

2016.03.09. | Szabó Edit
A pofátlan méznyalás tipikus esete – mondaná Tompa Imre borszakíró kollégánk, és lássuk be, kénytelenek vagyunk neki némiképp igazat adni. Aki a világ aranyérmes pezsgőinek legmeglepőbb tételeit egyetlen napon végigkóstolhatja, valóban kiváltságosnak érezheti magát…
 

Nincs VinCE Budapest Márkus György nélkül. A francia pezsgők és a burgundiai borok legkiválóbb hazai szakértője minden évben izgalmas mesterkurzusokon kényezteti Budapest legnagyobb nemzetközi borfesztiváljának vendégeit. Az idén a 2015-ös Champagne és Pezsgő Világbajnokság legmeglepőbb tételeiből kötött színes csokrot, hogy azt egy kóstolással egybekötött előadáson mutassa be az érdeklődőknek.
Az eredeti tervek szerint a mesterkurzusnak két előadója lett volna; Tom Stevenson, a neves angol borszakíró, a Champagne és Pezsgő Világbajnokság életre hívója azonban sajnos megbetegedett, így le kellett mondania az utazásról. Márkus György tudására és tapasztalataira hagyatkoztunk tehát, bár a kóstolt pezsgők mindegyikéhez olvashattuk Tom Stevenson jegyzeteit is.

A buborékos italok Oscarjaként is aposztrofált világbajnokságot 2014-ben rendezték meg először, tavaly volt a második, és már készülnek a bírák a májusban esedékes harmadikra.  A verseny tavaly két héten keresztül zajlott, ám az idei akár egy héttel is hosszabb lehet, ugyanis 60%-kal több minta érkezett be, mint az előző évben. A bírálatot egy háromtagú nemzetközi csapat végzi, de van egy tartalék zsűritag is, aki ugyanúgy mindent végigkóstol, mint a többiek, hogy ha a zsűriből bárki kiesik, azonnal át tudja venni a helyét. Ez a bizonyos tartalék játékos a kezdetektől Márkus György, tapasztalata tehát van bőven a versenyről is, a pezsgőkről is.

A világbajnokságot a hagyomány szerint mindig Angliában rendezik, de minden évben máshol. A versenyszabályzat értelmében az érmek odaítélésekor mindhárom bírálónak egyet kell értenie – ha nincs konszenzus, nincs érem sem. A kóstolás kisebb panelekben zajlik. Ha bármelyik bírának a legkisebb problémája is akad egy borral, azonnal új palackot nyitnak.  Egy-egy versenynapon a visszakóstolásokkal együtt 100-120 pezsgőt kóstolnak meg, egy ítész egy nap alatt 60 poharat használ fel. Az italok számozott poharakban kerülnek a zsűri asztalára, se a palackot, se a dugót nem látja egyikük sem, nagyon ügyelnek a verseny tisztaságára.

A mesterkurzusra Márkus György és Tom Stevenson olyan pezsgőket válogatott össze, amelyek valamiért számukra meglepetést okoztak a verseny során. A vendégek poharába kizárólag aranyérmes tételek kerültek, tehát a húszpontos rendszerben mindegyiket legalább 18,5 pontra értékelte a zsűri.

A pofátlan méznyalás tipikus esete – mondaná Tompa Imre borszakíró kollégánk a mesterkurzus ezt követő részére, és lássuk be, kénytelenek vagyunk neki némiképp igazat adni. Aki a világ aranyérmes pezsgőinek legmeglepőbb tételeit egyetlen napon végigkóstolhatja, valóban kiváltságosnak érezheti magát.

Márkus György nemcsak az italokról mesélt: amikor megízleltük a pezsgőt, egyben megismerhettük a készítőjét is. Láthattunk fotót a pezsgőházról, a pezsgőmesterről, így azonnal egy lépéssel közelebb kerülhetett hozzánk a poharunkban gyöngyöző bor is.  A Mumm chardonnay-ból készült blanc de blancs-ját kóstolva láthattuk a főborász, Didier Mariotti portréját, aki Márkus szerint évről évre egyre jobb borokat készít. 2014-ben még nem sikerült aranyérmet kapniuk, ez a bor viszont már vitán felül kiérdemelte a legmagasabb elismerést. Nem csoda, mint hallottuk, hiszen az egyik legkitűnőbb champagne-i évjáratban, 2008-ban szüretelték hozzá a szőlőt. Finom citrusos, virágos illatával, könnyed testével és krémességével tényleg elbűvölő.

Előadónk meséje nyomán kiderült, hogy a Piper-Heidsieck pezsgőit készítő Régis Camus Champagne egyik leghíresebb pincemestere; hogy a Lansonnál soha nem bontanak almasavat; hogy a Goutorbe-Bouillot egyelőre az egyetlen olyan champagne-i kisbirtok, amelynek borát aranyéremmel jutalmazták a bírák; és hogy a Nicolas Feuillatte pincéiben több mint 100 millió palack pezsgőt őriznek.
 
Angol pezsgőket ritkán van alkalmunk kóstolni, pedig sokak szerint érdemes odafigyelni az Egyesült Királyság buborékos italaira is. Mondják, meglehet, hogy a globális felmelegedés eredményeként Anglia lesz a jövő Champagne-a. Ahol a Henners elkészítette aranyérmes pezsgőjét, ott harminc éve még nem volt szőlő. A szőlész-borász, Ben Murray 70% chardonnay és 30% pinot noir házasításával alkotta meg nagyszerű italát.
 
Az olasz borászatok is remek eredményeket értek el a versenyen. A Ferrari lett az év pezsgőpincészete, mert 9 benevezett tételük mindegyike aranyérmet kapott.A Rotari ízig-vérig olasz, gyümölcsös italában a friss degorzsálást jelző akácos aromákat is megfigyelhettük.
 
A kóstolás végére két igazi nagyágyú maradt. A Moët et Chandon neve jól ismert a hazai pezsgőkedvelők körében, de az itt bemutatott 2004-es magnum egyelőre nem kapható Magyarországon. A pezsgőmester, Benoit Guez határozott, szókimondó ember hírében áll, remek érzékkel készíti Champagne legnagyobb házának borait. Az aranyérmes champagne 38% chardonnay, 33% pinot noir és 29% pinot meunier házasításával készült, és 5 grammnyi cukortartalom teszi teljessé. Rendkívül izgalmas, tiszta, vibráló ital, elegancia és krémesség jellemzi.
 
A Champagne de Castelnau 1998-as, magnum palackba töltött pezsgőjének kóstolásakor kissé gondolataiba mélyedt a különben már élénkülő hallgatóság. Ez a nagyszerű ital figyelmet kért magának, és meg is kapta. Márkus György szerint még messze nincs a csúcsán, de aki teheti, most vásárolja meg, mert mire kiteljesedik, nem lesz már belőle egy palack sem. Nos, kedves gyűjtők, ne késlekedjenek sokáig! Mi, hétköznapi halandók pedig várjuk a következő alkalmat. Pezsgőt kóstolni mindig kellemes, a világ legjobbjaival találkozni viszont kivételes élmény.
 














 

címkék

ausztria (4) badacsony (11) balaton (57) balatonfüred csopaki borvidék (7) bikavér (16) bio (11) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (260) borász (9) borbár (23) borfesztivál (25) bori mami (5) boriroda (10) boriskola (4) borkorcsolya (19) borkóstoló (18) borshanta (12) borterasz (7) borteszt (77) bortúra (16) borvacsora (13) borverseny (11) bott pince (25) bottszerda (21) budapest (177) cabernet franc (4) cava (7) CEWI (12) csirke (6) csokoládé (8) cukrászda (11) demeter zoltan (4) desszertbor (4) édes (68) eger (27) egészséges (4) erdőbénye (5) étterem (115) etyek (8) etyeki kúria (9) fehérbor (13) fesztivál (30) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (51) furmint február (10) gizella pince (5) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (10) habzóbor (4) hárslevelű (9) heimann (8) húsvét (7) interjú (69) iszunk (4) kadarka (12) karácsony (15) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (9) kéknyelű (5) kenyér (4) késői szüret (4) koktél (10) kóstoló (55) kovács nimród winery (6) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (5) laposa birtok (4) leves (7) london (12) mád (11) magnamátra (10) mátra (28) merlot (12) michelin-csillag (7) monyo brewing co (4) mór (5) művészinterjú (10) nyár (9) nyaralás (4) olaszország (12) olaszrizling (16) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (8) pálinkaverseny (6) pannonhalma (8) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (7) pezsgő (42) piac (13) pinot noir (8) pizza (4) pofonegyszerű (4) portugália (6) programajanló (27) rácz jenő (4) rajnai rizling (8) recept (108) rozé (25) saláta (7) sanzon (5) sauvignon blanc (6) somló (9) sommelier (8) soproni borvidék (10) sör (38) sós (50) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (6) super 12 (4) sütemény (25) süti (14) svét (13) szakácsverseny (4) szamorodni (10) száraz (18) szekszárd (24) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (9) tállya (6) támogatott írás (6) tarcal (8) tavasz (7) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (5) tészta (7) tokaj (100) tokaj-hegyalja (59) tokaji aszú (27) tudnivalok (4) utazás (17) vacsora (9) verseny (9) villányi borvidék (34) vörösbor (26) vylyan (8) zenit (4)