Iszunk

Pálinkaverseny csak nőkkel

2018.04.04. | Szabó Hajnalka
A pálinkát sokan férfias italnak tartják, pedig egyre több hölgy foglalkozik ezzel a nemes szesszel. Április közepén Zamárdiban tartják az első Balaton Open pálinka- és párlatversenyt, ahol kizárólag nők ülnek a zsűriben. 
 
„Antropológiailag bizonyított tény, hogy a nők szaglása sokkal jobb, mint a férfiaké” – állítja Zólyomi
Zsolt parfümőr, a verseny egyik szervezője, akinél hitelesebb forrást nehezen találnánk, ha illatról van szó. Senkinek nem kell tehát meglepődnie, hogy a Balaton Openen csak hölgyek bírálnak, de a most debütáló, különleges megmérettetésen nem ez az egyetlen újdonság. A benevezett minták teljes analitikai vizsgálaton esnek át, az értékelés a szokásos 20 helyett 40 pontos bírálati rendszerben zajlik, minden párlatot legalább hét bíra kóstol, teljes az anonimitás, a minták kódszám szerint, egyforma üvegben versenyeznek, és csak az eredményhirdetéskor derül ki, hogy ki és mi rejtőzik a kódszám mögött. A nevezők a verseny végén nemcsak pontszámot, hanem tartalmas szöveges értékelést is kapnak majd.



De hogyan lesz valakiből pálinkaszakértő? Erről kérdeztük Borbáth Gabriellát, a zsűri egyik oszlopos tagját, aki tavaly Magyarországról elsőként kapott meghívást egy Németországban zajló nemzetközi párlatverseny bíráló bizottságába, de itthon is számos versenyen megfordult már.



A kétezres évek első felében, amikor itthon épp kezdett divatba jönni a pálinkafogyasztás, a vendéglátásban dolgoztam. Az akkori főnökömnek feltűnt, hogy érdekelnek a minőségi párlatok, így beíratott egy alapfokú sommelier-kurzusra. Annyira megtetszett, amit ott kaptam, hogy folytattam a tanulást. Bár eleinte inkább a borok világára koncentráltam, és egyre otthonosabban mozogtam ezen a területen, 2007-ben felhívott a Budapesti Pálinkafesztivál főszervezője, hogy menjek el a Pálinkavilág című magazin kóstolójára. A lap színvonalas volt, szerették a szakmában, de sajnos hamar megszűnt. Örömmel mondtam igent a felkérésre, és ettől kezdve egyre közelebb kerültem a párlatokhoz.

Azonnal elfogadta a többi bíra, hogy egy törékeny lány is ül közöttük?

Először gyanakvással méregettek: vékony is voltam, fiatal is, bizonyára kíváncsiak voltak, hogy állok majd helyt egy soktételes kóstolón. A helytállással nem volt semmi gond, de a bírálatban akkor még tényleg gyakorlatlan voltam, és a pálinkákat is úgy írtam le, ahogy a borokat szokás, mégis olyan meggyőző volt a szereplésem, hogy utána egyre több helyre hívtak. A sorsom 2009-ben pecsételődött meg, amikor igent mondtam a Rézangyal felkérésére, és a márka pálinkaszakértője lettem. Innentől gyorsan követték egymást az események, elvégeztem Gyulán egy pálinkabírálói tanfolyamot, később pedig a budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszermérnöki Karán szereztem pálinkamester szakmérnöki és szaktanácsadói oklevelet.



Ez nem egészen az az életút, amit egy fiatal lánynak elképzelünk…

Én sem tudatosan választottam, valahogy az egyik lehetőség hozta a másikat. Gyermekkoromban sok időt töltöttem a Szent György-hegyen. A nagypapám borászkodott, mentem vele az ültetvényre, a pincébe, és egyszerűen belém égtek az illatok. Azt mondják, a nők szaglása tényleg jobb, mint a férfiaké, de jó adag nyitottság is kell ahhoz, hogy minél több illatot be tudjon azonosítani az ember. A pálinka mellett egyébként a csokoládé az, ami elvarázsol, 3 éve bírálok az International Chocolate Awards-on, a pálinka-csoki párosításokat pedig különösen szeretem.



Pálinkában van egyébként kedvenced?

Az almát a sokszínűségéért, a törkölyt pedig a rétegzettsége, a karakteressége, az izgalmassága miatt szeretem, de bármilyen jó párlatban könnyen fel tudom fedezni a szépségeket.
 
A szervezők mintha csak kedvezni szeretnének Gabinak, hiszen a Balaton Openen négy eddig mostohán kezelt pálinkafajta, a cseresznye, az alma, a kék szőlő és a törköly jut főszerephez.
A kategóriagyőztes párlatokat a nagyközönség is megkóstolhatja majd, a szervezők ugyanis gondoskodnak róla, hogy jusson belőlük a Balaton környéki emblematikus éttermekbe és szórakozóhelyekre.



Az eredményhirdetés április 14-én 14 órakor lesz. Mi már alig várjuk, hogy kiderüljön, kinek a párlatát iszogatjuk nyáron a Balatonnál.

Ha valaki nevezni szeretne a versenyre, néhány napig még megteheti. A nevezési feltételekért klikk ide.
 
Fotó:
facebook
Vető Gábor

címkék

Badacsony (6) bajnoksag (3) Balaton (25) bikaver (11) Bocuse d'Or (7) bor (175) borbar (15) Bori Mami (3) boriskola (3) borkorcsolya (14) Borshanta (9) borterasz (5) bortúra (5) borvacsora (4) borvendéglő (3) borverseny (6) Bott pince (24) Bottszerda (21) Budapest (103) cava (6) CEWI (9) csirke (3) csokoládé (5) cukrászda (8) demeter zoltan (4) desszert (3) édes (23) édes szamorodni (4) Eger (14) espresso embassy (3) étterem (72) fesztival (9) Franc&Franc (3) furmint (31) Gizella Pince (4) gyerekbarát (15) gyöngyözőbor (4) harslevelu (4) heimann (3) húsvét (7) interjú (9) kadarka (5) karácsony (9) kave (36) kavezok (8) Keszthely (3) koktel (5) könyv és kávé (3) kostolo (19) Közben esznek (8) London (3) Mád (8) magnamatra (7) Mátra (13) Michelin-csillag (6) Monyo Brewing CO (3) Mór (3) művészinterjú (3) nyar (4) nyaralas (4) Olaszország (5) olaszrizling (4) őstermelői piac (5) Paletta (3) pálinka (5) pálinkaverseny (5) Pancs Belvárosi Gasztroplacc (3) Pannonhalma (3) Pannonhalmi Apátsági Pincészet (3) pezsgő (17) piac (8) pizza (3) Portugália (5) programajanlo (8) Rácz Jenő (3) recept (26) rozé (9) sauvignon blanc (5) sommelier (5) sor (33) sós (10) Spanyolország (4) specialty kave (7) Super 12 (3) sütemény (13) süti (7) SVÉT (11) szakácsverseny (3) Szekszárd (13) Szent András Sörfőzde (6) szorakozas (3) tallya (4) támogatott írás (5) Tarcal (4) tea (6) tenger gyümölcsei (4) tészta (3) tokaj (57) Tokaj Oremus Szőlőbirtok (3) Tokaj-Hegyalja (14) tokaji aszú (12) tudnivalok (4) utazás (11) verseny (6) Villányi borvidék (14) vörösbor (7) zold veltelini (3)