Vissza

Ries-Link 2015

2016.03.21. | Szabó Edit
Így készül a Sofitel bora

Az ötlet remek, a bor sikeres, a recept átvehető. Jó lenne, ha sok vendéglátóhely gondolkodna hasonlóképpen…
 

A Sofitel Hotel Chain Bridge 2012-ben rendhagyó és minden tekintetben szokatlan együttműködést indított el Szentesi József borásszal. A közös munka lényege abban állt, hogy a hotel gasztronómiai területen dolgozó munkatársaiból alakult „Szőlőskert Csapat” végigkíséri a ház borának megszületését a metszéstől egészen a házasítás megalkotásáig. A vállalkozó szellemű munkatársak természetesen nem csak távolról kísérték figyelemmel a folyamatokat. Gumicsizmát húztak, metszőollót ragadtak, és Szentesi József irányításával részt vettek a szőlő művelésének és a bor elkészítésének valamennyi fontos mozzanatában.  Az így elkészült, Ries-Link névre keresztelt házasítást nagyszabású partin mutatták be 2013 májusában. A bor ízlett a vendégeknek, a programnak pedig akkora sikere volt házon belül, hogy a Szőlőskert Csapat azóta is minden évben kivonul az ültetvényre, hogy részt vegyen egy igazi, kézműves bor megalkotásában.


A metszés, a tavaszi munkák, a fürtválogatás még szigorúan szűk körben zajlik, ám ősszel a szüretre, tavasszal pedig a házasítások végigkóstolására vendégeket, borszakértőket, újságírókat is hív a Sofitel. Így alakult, hogy a betakarítás, valamint a végső házasítás kiválasztásának felelősségteljes műveletében e sorok írója is minden évben jelen volt.


A 2015-ös évjárat borainak kóstolását az idén március 18-ára szervezte a hotel. A munka a szokásoknak megfelelően Budaörsön, Szentesi József hangulatos, régi pincéjében zajlott. Terített asztal várt bennünket, a kandallóban lobogott a tűz, az alig két négyzetméteres konyhában pedig maga Deff Haupt, a szálloda séfje ügyködött. A szűkre szabott birodalom láthatóan nem okozott gondot neki, mint ahogyan az sem, hogy ezúttal nem sürögnek kukták körülötte. Egyedül készítette és tálalta a borkóstolás miatt visszafogottan fűszerezett, ám annál ízletesebb fogásokat. A friss lazacot mézes-kapros-dijoni mustáros öntettel bolondította meg, de pazar volt a saját készítésű pástétom, a libamáj, a tatár, és igen jól esett a friss olajbogyó és a Reblochon sajt is a nagy munka előtt.


Hogy négy évvel ezelőtt miért éppen Szentesi Józseffel kezdték meg az együttműködést, azt a Paris Budapest Étterem és Bár vezető mixere, Tóth Zoltán mesélte el. Mint megtudhattuk, a szálloda munkatársai számára rendkívül szimpatikus volt, hogy Szentesi borászként hozzájuk hasonló elveket vall, azaz fontos számára a környezetvédelem, tiszteli a természetet, és mivel hitvallása szerint a bor nem a pincében, hanem a szőlőhegyen születik, elengedhetetlen, hogy az ültetvényen is „zöld” szemlélet szerint dolgozzon. „Persze az sem elhanyagolható, hogy a bora nagyon jó, és hogy a Ries-Link minden eddigi évjárata rendkívül sikeres volt a vendégeink körében” – tette hozzá az egyébként borász végzettséggel is rendelkező Tóth Zoltán.


Az ebédhez a 2014-es Ries-Linket kóstoltuk. Az eredetileg elkészült 2500 palackból már csak néhány van a pincében, éppen időben jön az utánpótlás. A 2014-es egyébként 50% rajnai rizling, 30% zengő, 15% zöld veltelini és 5% sauvignon blanc házasításával készült, és aki ott volt, emlékezhet, milyen késhegyre menő vita folyt arról, hogy az utóbbi két fajta arányait ne változtassuk-e meg 15-5-ről 10-10%-ra. Szinte hihetetlen, hogy szűk fél deci bor milyen változásokat képes előidézni egy palacknyi mennyiségben.


„A tavalyi szüret összehasonlíthatatlanul szebb volt, mint a két évvel korábbi” – mondta felvezetőjében Szentesi József, miközben előkészítette a kóstolandó mintákat. „2015-ben az érés elnyúlt, a savakkal küzdenünk kellett, de igen szép borok születtek” – folytatta a borász, aki az idei házasításokból kihagyta a sauvignon blanc-t. Nyolc mintát készített elő, mindegyik palackba rajnai rizling, zengő és zöld veltelini került, általunk ismeretlen arányban. A feladat az volt, hogy kiválasszuk a legizgalmasabb, ugyanakkor leginkább fogyasztóbarát küvét.


A borokat adó szőlő természetesen Szentesi József ültetvényein termett. A birtok az Etyek–Budai borvidéken található, Nadap, Sukoró és Pázmánd határában, a Velencei-tó közelében. A borász megszállottan tanulmányozza a régi szőlőfajtákat, kísérleti ültetvényének sokan a csodájára járnak. Hatására kezdtek néhány éve csókaszőlőt telepíteni a borászatok, de nála kóstolható a meglehetősen ritka vörös dinka, a balafánt, a kék bajor vagy a sárfehér is.


Most azonban könnyebb dolgunk van, nem a fajtákra, hanem az összhatásra kell figyelnünk – nincs más dolgunk, mint engedni, hogy elvarázsoljon bennünket a bor, és az ösztöneinkre, az érzékeinkre hagyatkozva kiválasztani a leginkább tetszőt. Az első elegáns, kissé szikár, de nagyon vonzó. A második enyhe petrolossága a rajnai rizling túlsúlyáról árulkodik. A harmadik gyógynövényes, a negyedik virágos, az ötödik egyenes, a hatodik izgalmas, a hetedik kedves, a nyolcadik zamatos. Mindegyik tiszta, jól kóstolható és a maga nemében izgalmas, mégis úgy érezzük, hogy a választásnak komoly tétje van.


Visszakóstolunk, mérlegelünk, aztán ki-ki elmondja a saját három dobogós tételét. A szoros versenyből végül a négyes kombináció kerül ki győztesként, és Szentesi József elárulja, hogy milyen arányban töltötte a borokat palackba.


A nyertes meglepő módon csak két fajta küvéje, 60% rajnai rizling, és 40% zengő alkotja. Nem került bele zöld veltelini. Illata virágos, könnyed, enyhén parfümös, nagyon kedves. Kóstolva jó arányú, zamatos bor, ízében a zöldalmás karaktert finom kesernye kíséri. Ez lesz tehát a Ries-Link 2015, amellyel májustól találkozhatnak a Sofitel Hotel Chain Bridge és a Paris Budapest Étterem vendégei.


A Paris Budapest Étterem egyik falát a Ries-Link születésének fázisairól készült fotók díszítik. Láthatjuk az ültetvényt, ahol a szőlő terem, a Szőlőskert Csapat tagjait, Szentesi Józsefet, és természetesen az elkészült bort is. Az étterem munkatársai büszkék arra, hogy részt vesznek ebben a munkában, és a Ries-Linket valóban a sajátjukként ajánlják a vendégeknek. Hitelesen mesélnek a munkáról, a szőlőről, a pincéről, hiszen ismerik a bor születésének körülményeit. Az ötlet remek, a bor sikeres, a recept átvehető. Jó lenne, ha sok vendéglátóhely gondolkodna hasonlóképpen.
 

















címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (119) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (8) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (69) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (16) kovács nimród (4) kovács nimród winery (14) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (15) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (31) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (247) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (99) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (16) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (206) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (21) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (30) villányi borvidék (90) vörösbor (139) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)