Iszunk

Somló és Tokaj kapta a trófeát!

2019.05.09. | Borsmenta
Somlói hárslevelű és tokaji aszú nyert aranyérmet és Trófea-díjat a világ egyik legnagyobb presztízsű nemzetközi borversenyén! Megvan az International Wine Challenge éremtáblázata, és csak egy vöröset találtunk a dobogósok között…
 


Tudjuk, hogy a világ legnagyobb borversenyein is emberek bírálnak, ezért soha nem szabad alábecsülni a szubjektum szerepét, az esetek többségében mégis érdemes elgondolkodni a megszületett eredményeken. Ami a magyar mezőnyt illeti, az idei International Wine Challenge nem szűkölködött meglepetésekben. Az ugyan mindenki számára természetes, hogy a legmagasabb pontszámot, a vele járó aranyérmet és Trófea-díjat egy tokaji aszú érdemelte ki, csakhogy ez az aszú most nem 6, hanem 5 puttonyos. A száraz fehérborok mezőnyében viszont a várakozásokkal ellentétben nem Tokaj, hanem Somló vitte a prímet, a száraz vörösboraink közül pedig összesen egy kapott érmet. Íme, így fest az idei IWC a számok és az eredmények tükrében:



Az idei International Wine Challenge-re összesen 64 bort neveztek Magyarországól, közülük 12 se díjat, se ajánlást nem kapott. A minősítettek tekintélyes hányada, összesen 23 tétel Tokajból, 6 az Etyek–Budai borvidékről – ezek többsége pezsgő –, 4 Somlóról, 4 Egerből, 4 Villányból, 3 Badacsonyból, a többi pedig több különböző régióból érkezett.

A minősített tételek között 13 természetes édes bort, 5 pezsgőt, 3 száraz villányi vöröset és egy villányi rozét találunk, a többi pedig száraz fehérbor. A bírák végül 16 bort soroltak az „Ajánlott” kategóriába, és 36 tételt találtak éremre érdemesnek: 5 arany-, 17 ezüst- és 14 bronzérem került hazai termelőkhöz.



Az 5 aranyérmen Tokaj és Somló osztozott. A Patricius Borház 2013-as évjáratú 5 puttonyos aszúja 96 ponttal kapott aranyérmet és Trófea-díjat, mögötte 95-95 ponttal és arany minősítéssel végzett a Royal Tokaji Borászat 2017-es Late Harvest bora, és a nemrég indult Juliet Victor Borászat 2016-os édes szamorodnija.

A száraz fehérborok mezőnyében két magyar aranyérem született, mindkettő a somlói Tornai Pincészethez vándorol. Az egyiket – és a legjobb magyar fehérbornak járó trófeát – a 2017-es Top Selection Grófi Hárslevelű, a másikat a szintén 2017-es Top Selection Grófi Juhfark érdemelte ki.



Tíz ezüstérem kerül Tokajba, közülük 3 édes bornak jár, 7 száraznak. Ezüstérmet nyert továbbá két badacsonyi, egy balatoni, két egri és egy nem behatárolt földrajzi területről származó száraz fehérbor. Az ezüstérmesek között három bor kapott 93 pontot, mindhárom 2016-os évjáratú. Közéjük tartozik a kis erdőbényei pincészet, a Sanzon Tokaj furmintja a Rány-dűlőből, a Royal Tokaji Dry Furmint Special Reserve bora, valamint sokak kedvence, a Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet 1413 fantázianévre hallgató édes szamorodnija.



Bronzérmet 14 magyar bornak osztottak az idén, közöttük találjuk az egyetlen érmes hazai vörösbort, a Csányi pincészet 2015-ös évjáratú Kővilla Válogatás Villányi Franc borát.
A díjazottaknak szívből gratulálunk, és kívánjuk, hogy munkájukat végezzék a későbbiekben is az eddigiekhez hasonló szorgalommal és állhatatossággal.
 
Fotó:
facebook

címkék

Ausztria (3) Badacsony (9) bajnoksag (3) Balaton (50) bikaver (13) bio (4) biodinamikus (3) Bocuse d'Or (9) bor (240) borbar (21) borfesztivál (18) Bori Mami (5) boriskola (3) borkorcsolya (17) Borshanta (11) borterasz (7) borteszt (7) bortúra (11) borvacsora (7) borvendéglő (3) borverseny (9) Bott pince (24) Bottszerda (21) Budapest (142) cava (7) CEWI (10) csirke (4) csokoládé (7) cukrász (3) cukrászda (11) demeter zoltan (4) desszert (3) édes (34) édes szamorodni (4) Eger (24) egészséges (3) espresso embassy (3) étterem (97) Etyek (7) Etyeki Kúria (5) fesztival (20) Franc&Franc (4) furmint (41) Furmint Február (6) Gizella Pince (5) gyerekbarát (16) Gyöngyös (3) gyöngyözőbor (10) habzóbor (3) harslevelu (6) heimann (4) húsvét (7) interjú (43) kadarka (9) karácsony (11) kave (37) kavezok (8) kekfrankos (4) kéknyelű (5) kenyér (3) Keszthely (3) koktel (6) könyv és kávé (3) kostolo (52) Kovács Nimród Winery (4) Közben esznek (8) Kreinbacher Birtok (4) kunsagi borvidek (3) London (6) Lyon (3) Mád (10) magnamatra (10) Mátra (22) Michelin-csillag (6) Monyo Brewing CO (4) Mór (4) művészinterjú (6) nyar (4) nyaralas (4) Olaszország (5) olaszrizling (7) őstermelői piac (6) Paletta (4) pálinka (7) pálinkaverseny (6) Pancs Belvárosi Gasztroplacc (3) Pannonhalma (5) Pannonhalmi Apátsági Pincészet (4) pecs (7) pezsgő (35) piac (12) pinot noir (7) pizza (3) Portugália (5) programajanlo (26) Rácz Jenő (4) rajnai rizling (6) recept (67) rozé (16) saláta (3) sarospatak (3) sauvignon blanc (6) Somló (7) sommelier (7) Soproni borvidék (7) sor (36) sós (30) Spanyolország (5) specialty kave (8) st andrea (6) Super 12 (3) sütemény (17) süti (12) SVÉT (11) szakácsverseny (3) Szekszárd (17) Szent András Sörfőzde (6) Szent György-hegy (7) szorakozas (4) tallya (4) támogatott írás (6) tanfolyam (3) Tarcal (7) Tarcal Kulturális Egyesület (3) Taschner Kurt (3) tavasz (6) tea (8) tenger gyümölcsei (4) terasz (3) természetes bor (3) tészta (4) tokaj (75) Tokaj Oremus Szőlőbirtok (3) Tokaj-Hegyalja (30) tokaji aszú (15) tudnivalok (4) utazás (15) vacsora (3) verseny (8) Villányi borvidék (27) vörösbor (8) vylyan (7) WSET (3) zold veltelini (3)