Százévesen

2016.11.21. | Burai László
Bármilyen sűrű és feladatokkal teli is a hét, péntek estétől hétvége van, ez szabály. A hétvégét pedig illik megtisztelni – legutóbb ez kivételesre sikerült.
 
Fárasztó, sok utazással terhelt volt a hét, alig vártam a péntek estét, hogy végre le lehessen lassítani, és egy pohár bor mellett tudjunk beszélgetni. Nagyon sokat a boron sem kellett gondolkozni, a heti Borsmenta-kóstolóról hazahoztam Demeter Zoltán 2015-ös Boda furmintját, péntek estig gondosan vákuumdugózva várta, hogy rákerüljön a sor.
 
Tokaj meghatározó alakja, Szepsy István mellett talán Demeter Zoltán a legnagyobb hatású borász a borvidéken. Tapasztalt, világlátott ember, aki külföldi gyakorlat után tért haza és állt munkába először a Gróf Degenfeldnél, majd a Királyudvarnál, ahol Szepsy Istvánnal együtt kezdtek a borvidéken elsőként a száraz furmintra és hárslevelűre komoly hangsúlyt fektetni. Ezek a kísérletek alapjaiban változtatták meg az addigi szemléletet, és mára a dűlőszelektált száraz borok hasonlóan fontosak, mint az aszúk.
Már 1996-tól készít borokat a saját neve alatt, mégis csak 2008-tól váltott, azóta minden energiájával kizárólag a saját boraira összpontosít. Jelenleg öt hegyaljai település 9 dűlőjében művel szőlőt, összesen 7 hektáron. Jellemzően öreg tőkékkel dolgozik, organikus szemléletben, de nem az az elsődleges szempont, hogy ezt plusz termékelőnyként kommunikálja, a minőség áll mindenek felett.
 


Ez a legidősebb ültetvény a régi családi területen, a sátoraljaújhelyi Boda-dűlőben található, ahol 100 éves tőkékkel dolgozik. Korábbi évjáratokban nem adott kiemelkedő borokat ez a dűlő, de miután kerítéssel védte meg az őzektől, komoly minőségbeli ugrás következett be. A 2013-as száraz portfólió egyik legszebb bora volt a Boda, szinte tökéletes egyensúlya, eleganciája miatt, erre azóta is emlékszem; Botték Kulcsár hársa mellett a kedvenc 2013-as száraz tokajim volt.
 
A Borsmenta kóstolóján elsőre inkább visszafogott volt, de a szerkezet és az elegancia nem volt kérdés már akkor sem. Nem szoktam azzal kísérletezni, hogy bontás után hogyan alakulnak a borok, a fogyasztók számára sem az a fontos, hogy pár nap múlva milyen lesz: bontás után kell a bornak teljesítenie.
Éppen ezért kicsit meglepett, hogy már illatban is jóval kerekebb, intenzívebb képet mutatott, nyoma sem volt a visszafogottságnak, ezúttal kifejezetten izgalmas, fűszeres, sült almás karaktert adott illatban. Mellette körte, citrusok, kis hűvösség. A test közepes, szinte tökéletes arányokkal, csöppet sem túlzó savakkal. A korty is intenzívebb, mint pár nappal korábban, a finom fűszeresség és az ásványos érzet a meghatározó, mellette körte, ringló, citrusok. Kompakt, kerek a korty, minden a helyén, visszafogottan elegáns, gyógynövényes lecsengéssel.
 


Élmény kóstolni, igazi elmélyedős bor, egy nehéz hét tökéletes lezárása. Sok ilyet kívánok még magunknak a Bodából, mert az nem kérdés, hogy izgalmas dolgokat tud ez a dűlő.
Fotó:
Demeter Zoltán Pincészet – Tokaj - facebook

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (119) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (8) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (69) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (16) kovács nimród (4) kovács nimród winery (14) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (15) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (31) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (247) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (99) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (16) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (206) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (21) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (30) villányi borvidék (90) vörösbor (139) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)