Tanuljuk a nyelvet

2016.02.12. | Szabó Edit

 
Mád. Kedves település, festőien szép szőlőültetvényekkel, világszínvonalú borokkal. Értő kóstolásukhoz nem elég betérni a legközelebbi vinotékába…
 

Még szerencse, hogy egyre több az olyan rendezvény, amelyen avatott szakemberek vezetik be a zöldfülű kezdőket a borok szentélyébe. Ilyen lesz ez a mostani is, a mádi Furmint Február. A tokaji furminttal való ismerkedésre nincs is ennél autentikusabb helyszín.

 
A mádi dűlők titokzatos világát nem lehet feltérképezni egyetlen mesterkurzus alatt, hiszen éppen a borok változatossága, izgalmas sokszínűsége a lényeg. De nem lehet feltérképezni egyetlen látogatás alkalmával sem, mert minden dűlő minden évben más és más. Mádon a szabályt erősítő kivételekkel Dunát, vagyis inkább Bodrogot lehet rekeszteni, de hát mi lehet a borászatban ennél izgalmasabb! Végül mindig a fogyasztó nyer, hiszen erről a borvidéki léptékben mérve parányi területről annyi egyedi bor kerülhet az asztalára, amennyit elképzelni sem bír. Az út azonban hosszú és küzdelmes lesz. A dűlők többségének sajátos karakterével még csak most kezdenek ismerkedni a gazdák.

 
Ahány dűlő, sőt ahány parcella, annyi felfedezésre váró, titokzatos világ, s mint csepp a tengert, úgy rejti egyetlen korty bor a termőhely minden jellemzőjét. Csak rá kell éreznünk, ki kell bontanunk, meg kell értenünk azt a nyelvet, amelyet a szőlő beszél. Ezt teszi a borász. Tanulja a nyelvet. Figyel, jegyez, gondolkodik, s néha csak a szemével, néha az ujjaival simogatja a tőkéket, a virágzó, zsendülő, érésbe forduló szőlőt. Próbálja megérteni.

 
Ha igazán ismerni szeretnénk egy bort, le kell hatolnunk a legmélyebb rétegekig, tudnunk kell, hogy hol született, milyen tőkén, hogyan sütött rá a nap, milyen eső áztatta, milyen szelek fújták, milyen kezek gondozták. Nem elég megtanulni a dűlőt alkotó kőzeteket, könyv nélkül fújni a paramétereket, a csapadékos és a napsütéses órák számát, a tengerszint feletti magasságot, a kitettséget. Az adatok fontosak, de nem pótolják az élményt. Ott kell állni Mádon, meghallgatni Szepsy István meséjét, kézbe fogni az Úrágya köveit, szertenézni a Szent Tamás-tetőről, megpihenni a Király teraszain, télen-nyáron, hóban, fényben.

 
Tudni, hogy Mád és Tállya között egy nagy szikla jelzi az utat a Padi-hegyre, ahol Árvay János gondozza tőkéit féltő gonddal, s hogy az itt termő furmint masszív szerkezetű, mégis barátságos aromavilágú bort ad. Hogy a Mád látképéhez szorosan tartozó, határozott vonalakkal tagolt Király-dűlőben Barta Károlyék négy éven át irtották a bozótot, emberfeletti munkát végezve, hogy újra termelésbe vonják a régen sorsára hagyott ültetvényt. Hogy a nagyjából 40 hektárnyi Betseken mindig ásványos, fűszeres bor terem, és hogy talán a Szent Tamás adja a legkoncentráltabb, leghosszabban érlelhető borokat Mádon.

 
Tudni mindezt, és még sokkal többet: ismerni a borászt, a gondolkodásmódját, a stílusát, az ízlését, emlékezni az évjáratra, az esőre, a hidegre, a szélre, a szánkban érezni az ásványok és a gyümölcsök ízét, roppanásából tudni, hogy kövérszőlő, zéta, furmint vagy hárslevelű bogyóját kóstoljuk-e éppen. Vagyis meg kell tanulnunk látni a területet egy kicsit a borászok szemével, és meg kell próbálnunk úgy szeretni, ahogyan ők szeretik. Mert lehet sok mindent tudni, látni, felfedezni, tapasztalni, de az igazi megismeréshez a szíven keresztül visz az út.

 
Ha megtehetjük, menjünk el február 20-án Mádra, és hallgassuk, figyeljük a gazdákat, kóstoljuk a bort, amit a legnagyobb gondossággal készítenek nekünk, és tegyük ezt újra és újra, amilyen gyakran csak lehet. Mádon, Csopakon, Villányban, Egerben, Champagne-ban, a Douro völgyében, vagy éppen ahol járunk a világban. Ott kell állni a dűlőkben, pohárral a kézben, és kóstolni azt, ami ott született. Érezni a nap melegét, a szelet, hallgatni a madarakat, beszívni a talaj illatát. Sok ilyen pillanat megélése visz közelebb ahhoz, hogy megértsük a varázslatot, amit úgy hívnak: bor.

 
Részletek a mádi rendezvényről: https://www.facebook.com/events/2009340766018253/
 
 
Fotó:
Dancsecs Ferenc / FurmintPhoto - weboldal







Kapcsolódó hírek

címkék

badacsony (9) balaton (53) bikavér (13) bio (6) bocuse d'or (9) bor (249) borbár (21) borfesztivál (20) bori mami (5) borkorcsolya (18) borshanta (11) borterasz (7) borteszt (17) bortúra (12) borvacsora (10) borverseny (10) bott pince (24) bottszerda (21) budapest (155) cava (7) CEWI (10) csirke (5) csokoládé (7) cukrászda (11) demeter zoltan (4) édes (40) édes szamorodni (4) eger (24) étterem (103) etyek (8) etyeki kúria (6) fehérbor (4) fesztivál (24) franc&franc (4) frittmann (4) furmint (43) furmint február (6) gizella pince (5) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (10) habzóbor (4) hárslevelű (8) heimann (4) húsvét (7) interjú (51) kadarka (9) karácsony (11) kávé (37) kavezok (8) kékfrankos (6) kéknyelű (5) koktél (8) kóstoló (52) kovács nimród winery (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (4) london (7) mád (10) magnamátra (10) mátra (24) michelin-csillag (6) monyo brewing co (4) mór (5) művészinterjú (8) nyár (9) nyaralás (4) olaszország (10) olaszrizling (7) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (7) pálinkaverseny (6) pannonhalma (5) pannonhalmi apátsági pincészet (4) pécs (7) pezsgő (38) piac (13) pinot noir (7) portugália (5) programajanló (26) rácz jenő (4) rajnai rizling (6) recept (79) rozé (21) saláta (4) sauvignon blanc (6) somló (8) sommelier (8) soproni borvidék (8) sör (37) sós (38) spanyolország (5) specialty kávé (8) st andrea (6) sütemény (17) süti (12) svét (12) szekszárd (17) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (8) tállya (4) támogatott írás (6) tarcal (8) tavasz (7) tea (8) tenger gyümölcsei (4) tészta (4) tokaj (79) tokaj-hegyalja (33) tokaji aszú (16) tudnivalok (4) utazás (17) vacsora (7) verseny (9) villányi borvidék (29) vörösbor (8) vylyan (7)