Iszunk

Tartalmat keresve

2016.07.29. | Burai László
Nyaraláskor egyértelműen a könnyedebb boroké a főszerep, leginkább fröccsként fogynak; ebben a kategóriában nálam verhetetlenek a Danubiana-borok, a zöld veltelini és a rozé is ár-érték bajnok, nem érdemes tovább keresgélni.
A napokban azonban valami tartalmasabbat kívántunk, az időjárás is változékonyabb, az esték sem olyan forrók. Először vörösborban gondolkoztunk, de hamar elvetettük, a portugiesereknél kicsit komolyabb borra vágytunk, a tannint viszont kihagytuk volna az életünkből. És végül mégiscsak nyár van, így a kicsit testesebb fehérborok között keresgéltünk – szerencsére a Bortársaság már a Balatonon is nyitott üzletet, így a legkényelmesebb lehetőséget választva ott kerestünk magunknak három palack bort.
 
Tartalmasabb fehérborok esetében szinte mindig Tokaj az első választásom, ráadásul Balassa István 2015-ös Bomboly furmintját sem kóstoltam még: új terület, új évjárat, nagyon izgatott, de egy másik alkalomra halasztottam a barátkozást.
A második körben természetesen a Balaton északi partja került szóba, hiszen ott is nagyon szép fehéreket készítenek, ráadásul a füredi üzletben érthető módon ki is vannak emelve, de idén már elég sok balatoni fehérbort kóstoltam, és árban is inkább kedvezőbbeket kerestünk, így végül két egri csillag és a nemrég Szekszárd legjobb fehérborának választott Heimann-viognier mellett döntöttünk.
 
Nem látok bele, hogy mekkora siker az egri csillag, de az biztos, hogy az első évjárat óta nagy utat járt be, egyre több termelő készíti, a borok stílusa is alakul, bár egységes karakterről még mindig nehéz beszélni. Persze biztosan az is belejátszik ebbe, hogy a felhasználható fajták száma nagy, emiatt a borászok szabadjára engedhetik a fantáziájukat, ami pedig színes, izgalmas borokat eredményez, még ha a végeredmény a bikavérnél is kevésbé egységes képet mutat a végén. Van ebben persze jó is, a fogyasztók sok érdekes bor közül választhatják ki a kedvencüket. Baráti körben beszéltük már, hogy az egrieknek érdemes lenne megcserélni a csillagokat bemutató márciusi fesztiváljuk időpontját a Bikavér Ünnep júliusi kánikulájával: a két bor karaktere is ezt indokolná, és talán a csillag ismertségét is megdobná még jobban.
 
Gál Tibor az első perctől fogva az új bor mellé állt, és még a nehéz 2010-es évből is vagány bort készített, komoly szerepe volt ezzel az új termék népszerűsítésében. Azóta is kóstoltam minden évben, és egyre szebb, karakteresebb borok lettek, látszik, hogy hamar megtalálták azt a stílust, amit elképzeltek maguknak. A 2015-ös is sok fajtából készült: leányka, királyleányka, pinot blanc, sauvignon blanc, viognier, zenit és szürkebarát alkotja a házasítást, gyakorlott kóstolóknak is fel van adva a lecke, ha ki akarják szálazni mindet!
Illatban izgalmas, sokszínű, édes karaktere is van, banán, őszibarack és citrusok is megjelennek. Jó savak tartják stabilan a közepes testet, némi maradék cukor kerekíti a kortyot. Két aromavilág is megjelenik az ízben, a citrusos-zöldfűszeres vonal mellett érettebb fehér húsúak, körtével és barackkal. A lecsengésben a mandulás fanyarság tovább árnyalja a képet, és újabb kortyra csábít.
 
Az egri új arcokat képviseli a Böjt Pincészet, a fiatal testvérpár Ostoros határában nagyjából 20 hektárt művel, az első 2012-es évjáratukból még csak a bikavérre emlékszem, csillagot pedig 2013-ban készítettek először. A boraik általában fiatalosak, jól ihatóak, lendületesek, köszönhetően annak, hogy nem túlérett alapanyagból dolgoznak, így a gyümölcsösség is nagyobb hangsúlyt kap.
Olaszrizling, sauvignon blanc, muskotály és leányka került a 2015-ös házasításba – izgalmas társaság, kíváncsivá tett. Édes-virágos illattal nyit, gyümölcsös karakterű, fűszerekkel, egressel, zöldalmával. Kortyban meghatározók a savai, lendületes gyümölcsösség, érettebbek, mint illatban, a citrusok mellett főként fehér húsú őszibarack. A korty közepétől egyre hangsúlyosabb fanyarság egy kicsit lehúzza az összképet, de így is jól esett inni.
 
Szekszárdon minden pincénél találunk egy-egy fehérbort, de általában nem ezek miatt szeretjük a borvidéket. Heimannék persze ebben a kérdésben sem ismernek tréfát. A Gál Tibor tanácsára telepített viognier más arcát mutatja Szekszárdon, mint Egerben, nehéz eldönteni, hogy melyik a szebb. Jó pár év kísérletezés után találták meg a nekik legjobban tetsző elkészítési módot: kétharmadát acéltartályban, irányítottan erjesztették, egyharmadát pedig fahordóban spontán, aztán külön érlelték őket, majd palackozás előtt házasították a tételeket. A recept a jelek szerint bevált, a Szekszárdi Borvidéki Borversenyen a legjobb fehérnek választották, ráadásul szinte a 2012-es Barbárhoz hasonló magas pontszámmal!
Illatában is érezhetően komolyabb a csillagoknál, izgalmasan ötvözi a lendületet az érettséggel, lédús őszibarack és körte, villanásnyi egzotikus gyümölcsök és vajasság mellett. A korty sem karcsú, egyensúlyproblémákkal azonban nem találkozunk, kerek, összetett bor. Ízben hangsúlyosabban jelennek meg a trópusi gyümölcsök, a prímet mégis a körte és az őszibarack viszi, finom édesfűszerességgel kiegészítve. Remek bor, bőven megéri az árát, tökéletes lezárása bármilyen napnak, hátradőlve élveztük minden kortyot.
 
Meg lehet találni minden helyzetben a jót is, a hűvösebb esték is értelmet nyernek a tartalmasabb borok által, érdemes ezekkel kísérletezni!
Fotó:
Dancsecs Ferenc / FurmintPhoto - weboldal
Heimann Családi Birtok

címkék

Badacsony (5) Balaton (16) bikaver (10) Bocuse d'Or (6) bor (153) borbar (13) Bori Mami (3) boriskola (3) borkorcsolya (14) Borshanta (7) borterasz (5) bortúra (5) borvacsora (4) borverseny (3) Bott pince (24) Bottszerda (21) Budapest (88) cava (6) CEWI (9) csirke (3) csokoládé (5) cukrászda (8) demeter zoltan (4) desszert (3) édes (20) édes szamorodni (4) Eger (12) espresso embassy (3) étterem (57) fesztival (8) Franc&Franc (3) furmint (25) Gizella Pince (4) gyerekbarát (13) gyöngyözőbor (4) harslevelu (4) heimann (3) húsvét (5) interjú (4) kadarka (4) karácsony (9) kave (33) kavezok (7) Keszthely (3) koktel (4) könyv és kávé (3) kostolo (16) Közben esznek (8) London (3) Mád (7) magnamatra (7) Mátra (13) Michelin-csillag (6) művészinterjú (3) nyar (4) nyaralas (3) Olaszország (4) olaszrizling (3) őstermelői piac (5) pálinka (3) pálinkaverseny (3) Pancs Belvárosi Gasztroplacc (3) Pannonhalma (3) Pannonhalmi Apátsági Pincészet (3) pezsgő (17) piac (8) pizza (3) Portugália (5) programajanlo (7) Rácz Jenő (3) recept (21) rozé (8) sauvignon blanc (5) sommelier (4) sor (29) sós (10) Spanyolország (3) specialty kave (4) sütemény (13) süti (7) SVÉT (9) szakácsverseny (3) Szekszárd (12) Szent András Sörfőzde (5) szorakozas (3) tallya (3) Tarcal (3) tea (5) tenger gyümölcsei (3) tészta (3) tokaj (50) Tokaj Oremus Szőlőbirtok (3) Tokaj-Hegyalja (11) tokaji aszú (12) tudnivalok (4) utazás (11) verseny (5) Villányi borvidék (13) vörösbor (7) zold veltelini (3)