Vissza
Iszunk

Tizenegyek

2016.03.18. | Burai László
A Borsmenta rajnairizling-vadászata
 
Vitán felül nagyon izgalmas fajta a rajnai, ennek magunk is szeretünk rendszeresen utánajárni. A heti kóstolónkon 11 bor került terítékre – lássuk, milyen eredménnyel!
 
Elég jól sikerült a múltkori a rozétesztünk, tényleg élvezetes volt, főleg, ha eléri majd a célját is, és segít az olvasóknak a választásban. A következő kóstolónkat ezek után újból egy tematika köré szerveztük, és nem kíméltük magunkat: az egyik legnehezebb, egyúttal talán a legizgalmasabb fehér fajtát, a rajnai rizlinget vettük górcső alá.
A borokkal ismerkedők ritkán zárják egyből a szívükbe a rajnait, míg a haladóbbak egyenesen a fehér fajták királyának mondják. Az biztos, hogy komoly borok készülnek a fajtából világszerte, amik ráadásul hosszan is érlelhetők. Érettebb korában sokszor mutat petrolos illat- és ízjegyeket is, amitől egyesek a falra másznak, míg mások elolvadnak; kevés szőlőfajta képes ennyire megosztani még a komolyabb borbaráti társaságokat is.
Pedig ha objektíven nézzük, akkor nincs kérdés: a fajta gyümölcsös, kifejezetten aromatikus, a savkészlete nagyon jó, és késői érése miatt remek alapanyag késői szüretelésű borok elkészítéséhez is. Magyarországon is egyre többen fedezik fel a benne rejlő potenciált, az elmúlt években egyre komolyabb rajnaik születnek; elég, ha Badacsony környékére vagy akár Pannonhalmára gondolunk.
Mi most csak a Balaton vidékére fókuszáltunk, illetve kakukktojásként Pfalz is megjelent a sorban.
 
Káli Kövek Szentantalfa Rajnai Rizling 2014
Az előző évjárat nagy sláger volt, de a nehezebb 2014-es évben sem kell szégyenkeznie: határozott savak, virágos-zöldalmás ízjegyek.
 
Gilvesy Rajnai Rizling (Tarányi) 2014
Ezen a boron még kevésbé érhető tetten az évjárat, illatában viasz, őszibarack, kis petrolosság; lendületes, telt korty, grépfrútos ízvilág némi hordófűszerrel.
 
Légli Gesztenyés Rajnai Rizling 2013
Az egyik legrégebbi magyar rajnai „brand”. Illatban visszafogott, citrus és sütőtök. A korty igazán lendületes, zöldalmával, mandulával, majd meghatározó sós karakterrel a végén.
 
Légli Gesztenyés Rajnai Rizling Válogatás 2013
Megosztó bor, igazi nagyvad. Komoly test, magasabb alkohol, birsalmasajt, őszibarackbefőtt és viasz az illatban. Édes hangulatú a korty, ízgazdag bor sárga húsú gyümölcsökkel és a fahordós érlelés fűszereivel. A hangsúly kissé az alkohol felé billen, a nagytestű borok szerelmeseinek ajánljuk.
 
Villa Sandahl S.O.S. 2014
Gyógynövény, lime és virágok az illatban, lazább szerkezetű korty, grépfrút fanyarsága, kortyvégi sósság, helló Badacsony!
 
Villa Sandahl „5” Gold Standard 2013
Komolyabb, rajnais illat, petrol, gesztenye, körte. Lágyabb karakterű a korty, de a savak tartanak, érett sárga húsú gyümölcsök, őszibarackkal. Valahol itt kezdődik a Sandahl-féle rajnai.
 
Villa Sandahl „4” All of a Kind 2013
Telt, édes karakterű illat, sárgadinnyével, őszibarackkal. A kortyban maradék cukor, komolyabb felépítmény, alkoholérzet, a sav tartja a testet, jó szerkezet. Lédús, zamatos gyümölcsök, az illattal párhuzamban. Tudnak ezek a svédek, na!
 
Dr. Von Bassermann-Jordan Rieslign Forster Ungeheuer 2013 Grosses Gewachs
Friss illat, szőlővirág, citrusok, főtt kukorica édessége. Arányos a korty, jó sav-cukor egyensúllyal. Zamatos, érett gyümölcsök határozzák meg az ízképet, sárga húsúak, méz, finom vibrálás. Egészen szép rajnai!
 
Villa Sandahl Rake & Scoop 2012
Gyurma, friss alma, méz, különleges illattal nyit a bor. Vastag korty, komolyabb test, érezhető alkohollal. Gazdag, édes tónusú bor, érett körte, a magja kesernyéjével együtt.
 
Villa Sandahl Laundry Hanger 2012
Az illat itt sem sablonos: gyanta, barackmag, citrusos fanyarság. A kortyot némi maradék cukor kerekíti, finom kesernye árnyalja végig az őszibarackos-körtés ízvilágot.
 
Villa Tolnay Rajnai Rizling 2008
Érett, petrolos illat, virágokkal, citrussal és hordófűszerrel. A korty nem teljesen száraz, a szép savaknak köszönhetően feszes. Kedves gyümölcsösség édesfűszerekkel – bátran letagadhat a korából.
 
A vakkóstolásnak köszönhetően nem tudtuk, hogy merre járunk térben és időben, a sokszor lesajnált 2014-es évből is találtunk izgalmasat, és a sor végi 2008-as igazi meglepetés volt. Ha valaki közelebb szeretne kerülni a fajtához, érdemes bátran kóstolni, majd mindegyik borban megtaláltuk azokat a jegyeket, amiért a rajnait szeretni lehet – igaz, a hangsúlyok is máshova kerültek az egyes boroknál, így mindenki megtalálhatja a saját ízléséhez legközelebb állót.



címkék

#koccintsaszuval (2) aeropress (1) alma (1) Apropó (1) Auguszt cukrászda (1) Az Év Bortermelője (1) babfőzelék (1) Badacsony (3) bajnoksag (2) balassa bor (1) Balaton (12) Balatoni Gasztrotérkép (1) Baracskay Angéla (1) Baraka (2) Barcelona (1) Bari (1) Barletta (1) Báron György (1) Basilicus Szőlőbirtok (1) bazsalikom (1) BBQ (1) Berecz Stephanie (1) Berlin (2) bikaver (9) bio (1) Biró Norbert (1) Bock Pince (2) Bocuse d'Or (5) bojt pinceszet (1) bor (136) Bor, mámor, Bénye (1) Borászok Borásza (1) borbar (10) Bori Mami (3) boriskola (3) borkereskedés (1) Borkonyha (1) borkorcsolya (11) bornaptar.hu (1) Borough Market (1) Borshanta (7) borterasz (5) bortúra (3) borvacsora (1) borvendéglő (1) borverseny (2) Boscolo Budapest (1) Bott pince (19) Bottszerda (16) brazilia (1) Bridges Food Bar (1) Brüsszel (1) Budapest (71) budapest_coffee_festival (1) bujdoso (1) bukolyi (1) cabernet franc (1) carpinus (1) cava (6) CEWI (8) chez dodo (1) Christian Forget (1) coffee_genius (1) Cognac (1) colonna (1) Costa Rica (2) Csendes Dűlő Szőlőbirtok (1) cseresznye (1) Csetvei Pince (1) csirke (3) csokoládé (3) csontos (2) csopak (1) cukrász (1) cukrászda (5) cupping (1) Daniel Berlin (2) Debreczeni Mónika (1) del-balaton (1) demeter zoltan (4) desszert (3) desszertbor (2) DiVino (1) Dóczi György (1) drop shop (1) édes (17) édes szamorodni (4) Eger (11) egészséges (2) egri csillag (1) egytorol (1) Élesztő udvar (1) eleven (1) eper (1) eskoszahalakat (1) espresso embassy (3) etap (1) etiopia (1) étterem (45) Etyek (2) Etyeki Kúria (1) ezerjó (1) Fabro Pince (1) Fehér Franc (1) fesztival (8) film (1) filterkave (1) fozdefeszt (1) Franc&Franc (2) frittmann (1) furmint (25) Furmint Február (1) fűszer (1) gal tibor (1) gasztrofilm (1) geisha (2) Gere Attila Pincészete (1) Geszler Családi Pincészet (1) Gizella Pince (4) Gusteau Kulináris Élményműhely (1) gyerekbarát (10) Gyöngyös (1) gyöngyözőbor (4) habzóbor (1) Hacienda La Esmeralda (1) hanuka (1) harslevelu (4) Hárslevelűk Éjszakája (2) heimann (2) heteny (1) Hilltop Neszmély Borászat (1) homebarista (1) homoky dorka (1) Horváth Gábor (1) hungarikum (1) húsvét (5) indiai (1) International Furmint Day (1) Ipacs Szabó Birtok (1) Ipacs Szabó István (1) Iván-völgyi túra (1) jeges italok (1) Junibor (1) Kádár étkezde (1) kadarka (4) Káli Kövek Borászat (2) Káli-medence (2) Kamocsay Ákos (1) karácsony (1) karácsonyi sör (1) kave (33) kavezok (6) kéknyelű (1) kenya (1) kenyér (2) Kerekes Sándor (1) Keszthely (3) kesztolc (1) kiallitas (1) Kikelet Pince (1) Király 100 (1) Kislaki bormanufaktúra (1) Kislaki Tavasz (1) Kispipa (1) koktel (4) koktélverseny (2) kolumbia (1) kongo (1) kontakt (2) konyak (1) könyv és kávé (3) körte (1) kostolo (14) Kovács Nimród Winery (2) Köveskál (1) Kővirág étterem (1) Közben esznek (8) közel-keleti ételek (1) Kreinbacher Birtok (2) kunsagi borvidek (1) Laposa Birtok (1) Légli Géza (1) lenkey (2) lepény (1) Lisszabon (2) Litauszki Zsolt (1) London (2) Luka Enikő (1) Lyon (1) macaron (1) Mád (7) magnamatra (7) Magyar Bocuse d'Or Akadémia (1) Magyar Bor Nagydíj 2016 (1) Maharaja Lounge (1) Malter (2) Márton-nap (1) Mátra (13) Maurer Oszkár (1) Maurer Pince (1) maxwell colonna-dashwood (1) Meatology (1) Mészáros Borház (1) Mészáros Pál (1) mexikói étterem (1) Mi a kő (1) Michelin-csillag (4) molekuláris gasztronómia (1) Molnár Júlia Dóra (1) Monofu (1) Monopoli (1) Monyo Brewing CO (2) Mór (2) művészinterjú (3) Nagygombos Borászat (1) Nappali Kávéház (1) narancsbor (1) New York Kávéház (1) nyar (4) nyaralas (3) olajbogyó (1) Olaszország (4) olaszrizling (1) Ördögkatlan Fesztivál (1) őstermelői piac (3) osztriga (1) Paks (2) Paletta (2) Pálffy Szőlőbirtok (1) pálinka (3) pálinkaverseny (3) Pampetrics Borkereskedés (2) panama (2) Pancs Belvárosi Gasztroplacc (2) Pannonhalma (2) Pannonhalmi Apátsági Pincészet (3) párlat (1) pecs (1) petrányi (1) pezsgő (11) piac (5) Piemont (1) Pipacs Pékség (1) pizza (3) playground (1) Polignano a Mare (1) polip (1) Portugália (4) potato_defect (1) Premier Kultcafé (1) programajanlo (7) prosecco (1) Puglia (2) Quintessence (2) Rácz Jenő (3) raj ráchel (1) rajnai rizling (1) recept (18) roestbar (1) Rókusfalvy Birtok (1) rozé (8) ruanda (1) rum (1) saláta (1) salátabár (1) Salon étterem (2) Salone del Gusto 2016 (1) Sárközi Ákos (1) sarospatak (1) sauvignon blanc (4) siller (1) Sillerfesztivál (2) Slow Food (1) sommelier (3) Soproni borvidék (2) sor (27) sós (6) Spanyolország (3) specialty kave (4) st andrea (1) story (1) Super 12 (1) sütemény (12) süti (7) SVÉT (7) szakácsverseny (2) szaké (1) szaloncukor (1) Szekszárd (11) Széll Tamás (2) Szent András Sörfőzde (4) Szentesi József (1) Szerémség (2) szivek pince (1) szolo_fine_wine (1) szorakozas (2) takler (1) tallya (3) tanfolyam (2) Tarcal (3) Tarcal Kulturális Egyesület (1) Taschner Kurt (1) tavasz (1) tea (2) tenger gyümölcsei (2) terasz (2) tészta (3) thirdwavewichteln (1) tokaj (44) Tokaj Hétszőlő Szőlőbirtok (1) Tokaj Oremus Szőlőbirtok (3) Tokaj-Hegyalja (7) tokaji aszú (10) torta (1) Trani (1) tudnivalok (4) újbor (2) Újpest (1) ujvari (1) unicum (1) Uradalmi Sörmanufaktúra (1) utazás (5) Váli Péter (1) Váli Pince (1) VáliBor (1) vargabéles (1) vargánya (1) vegán (2) velemeny (1) verseny (5) Veszprém (1) Villányi borvidék (10) vincze tomi (1) viszlat (1) Vomberg Frigyes (1) vörösbor (6) vylyan (2) wet hopped (1) whisky (2) Wolf András (2) world of coffee (1) WSET (2) zhao zhou (1) zold veltelini (3) Zsirai Pincészet (1) zwack (1)