Túlélőkészlet

2016.07.27. | Burai László
Lelkes home baristaként komoly fejtörés elé állított az éves nyaralás. Maximalizmus kontra véges csomagtartó-kapacitás. Még az is megfordult a fejemben, hogy egy hétig „tiszta” leszek, de pont a nyaralás alatt mondanék le a szenvedélyemről?
 
Bármennyire is dübörög a specialty kávé, a Balaton környékét még nem érte el a forradalom, így pár héttel az utazás előtt már elkezdtem azon agyalni, hogy miként oldjam meg a nyaralás hetét. Amikor először végiggondoltam, hogy milyen eszközöket is vinnék magammal, egyből tudtam, hogy kompromisszumot kell kötnöm. Mivel a kávé teljes megvonását hamar elvetettem, így alaposan át kellett gondolnom, hogy mit csomagolok el, a lehető legkisebb helyre.
Ugyanis rengeteg apróságot gyűjtöttem össze az elmúlt években, ami mind egy-egy lépéssel közelebb vezetett a tökéletes kávéhoz. Őrlő, mérleg, hőmérő, vízforraló, aeropress, v60, chemex, kiöntők, különböző filterek, porceláncsészék, és persze a szemes kávék. Ezek mind a polcon állnak és bevetésre várnak a hétköznapokban, de a csomagolás előtt alaposan át kellett gondolnom, hogy mit vigyek magammal, ha nem szeretném a fél csomagtartót kávés eszközökkel megtölteni.
Kétféle szemes kávé mellett döntöttem végül, egy Kenyából és egy Nicaraguából, az eltérő karakterük miatt biztos nem unom meg őket.
                                     
Az őrlő kritikus pont, általában az első eszközök között szerzi be mindenki. A régi, klasszikus elektromos kávédarálók szóba sem jönnek, hiszen annál a kés egyenetlenül aprít, a végeredmény eltérő szemcseméret lesz, abból pedig nem lehet jó kávét készíteni. Sokféle kézi őrlőt lehet kapni, 10 ezer forint körül indul az áruk, a határ pedig a csillagos ég. Ezeknek a szerkezeteknek a lelke általában egy kerámiakúpos „őrlőmű”, egyszerű felépítésűek, így pillanatok alatt szétszedhetők, könnyen beállíthatók és tisztán tarthatók. Az őrlemény finomságát természetesen mindegyiknél lehet szabályozni. A végeredmény nem olyan tökéletes, mint egy profi szerkezetnél, de az áruk sem olyan magas, és ezek kis helyen elférnek.
 
A mérleg szintén alapembere a csapatnak, szerencsére alkalmas eszköz szinte minden háztartásban akad. Ez azért fontos, hogy tudjuk, mennyi kávét és mennyi vizet használunk, így következő alkalommal is képesek legyünk reprodukálni az italunkat, ha jól sikerült, illetve tudjunk a mennyiségeken változtatni, ha finomítanánk még a recepten. Első körben megteszi olyan is, ami grammpontosságú, a tizedes eltéréseket egy nyaraláson el lehet viselni. Vásárláskor egy tizedpontosságú mérleget már 10 ezer forint alatt is kaphatunk; igaz, létezik olyan is, amit speciálisan baristáknak fejlesztettek ki, azaz egy csomó paramétert megjegyez, beépített stopperrel rendelkezik stb.
 
Vízforraló is akad szinte minden konyhában, ezt sem kell feltétlenül magunkkal cipelni. Bár az igazán profi megoldásokhoz olyat érdemes használni, aminek a kiöntője „hattyúnyakú”, mert ezzel pontosabban, egyenletesebben lehet a felöntéseket elvégezni. Az is előnyös, ha szabályozható a hőmérséklete, mert akkor nem kell külön hőmérőt magunkkal vinni. Persze ezek a vízmelegítők már elég drágák, egy sima hattyúnyakú kanna is több, mint 10 ezer forint, a szabályozható vízmelegítők pedig majd’ 40 ezer forintba kerülnek, ez tényleg nem olcsó móka.
 
A víz is fontos alapanyag, hiszen ez adja a kész italunk jelentős részét, ezért érdemes erre is hangsúlyt fektetni. A vezetékes víz változó összetétele miatt nem jöhet szóba, a legtöbb ásványvíz pedig a magas ásványianyag-tartalom miatt problémás. Érdemes kísérletezni, hogy melyik víz milyen plusz ízeket ad a kávéhoz, nálam kettő vált be (Nestlé Vera és Norda), ezeket szerencsére sok helyen meg is lehet venni.
 
Lassan el is jutunk az eszközválasztáshoz! Talán ez a kérdés volt a legegyszerűbb, hiszen az aeropresst ilyen esetekre találták ki: kompakt, kis helyen elfér, könnyen tisztítható, nem törékeny és strapabíró. Ráadásul egy korábbi italt talán ezzel a legegyszerűbb reprodukálni, így emellett döntöttem. A friss szerzemény chemex és a V60 sem lett volna rossz választás, de ezek több helyet foglalnak, és sérülékenyebbek is. Az aeropress nem is drága eszköz, filterekkel együtt 10 ezer forint alatt megkapjuk, évekig jó társunk lesz a kávékészítésben.
 
Ennyi hozzávalóra van minimálisan szükség nyaraláskor, ha nem csak otthon szeretnénk a jó filterkávét élvezni; sajnos a presszókávé már jóval nehezebb kérdés, egyelőre csak reménykedni lehet abban, hogy pár éven belül az újhullámos kávé forradalma eléri a Balatont is.
Fotó:
Borsmenta - honlap



címkék

ausztria (4) badacsony (10) balaton (55) balatonfüred csopaki borvidék (4) bikavér (16) bio (10) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (259) borász (5) borbár (23) borfesztivál (23) bori mami (5) boriskola (4) borkorcsolya (19) borkóstoló (7) borshanta (11) borterasz (7) borteszt (39) bortúra (15) borvacsora (11) borverseny (10) bott pince (25) bottszerda (21) budapest (166) cava (7) CEWI (11) csirke (6) csokoládé (8) cukrászda (11) demeter zoltan (4) édes (47) édes szamorodni (5) eger (27) egészséges (4) étterem (110) etyek (8) etyeki kúria (7) fehérbor (12) fesztivál (26) franc&franc (4) frittmann (4) furmint (46) furmint február (6) gizella pince (5) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (10) habzóbor (4) hárslevelű (9) heimann (4) húsvét (7) interjú (60) kadarka (11) karácsony (13) kávé (37) kavezok (8) kékfrankos (7) kéknyelű (5) kenyér (4) késői szüret (4) koktél (9) kóstoló (53) kovács nimród winery (6) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (5) london (8) mád (10) magnamátra (10) mátra (27) michelin-csillag (6) monyo brewing co (4) mór (5) művészinterjú (9) nyár (9) nyaralás (4) olaszország (11) olaszrizling (15) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (7) pálinkaverseny (6) pannonhalma (6) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (7) pezsgő (42) piac (13) pinot noir (7) pofonegyszerű (4) portugália (6) programajanló (26) rácz jenő (4) rajnai rizling (6) recept (90) rozé (25) saláta (6) sauvignon blanc (6) somló (8) sommelier (8) soproni borvidék (8) sör (38) sós (41) spanyolország (7) specialty kávé (8) st andrea (6) sütemény (20) süti (13) svét (12) szakácsverseny (4) szekszárd (20) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (9) tállya (5) támogatott írás (6) tarcal (8) tavasz (7) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (5) tészta (4) tokaj (84) tokaj-hegyalja (39) tokaji aszú (18) tudnivalok (4) utazás (17) vacsora (8) verseny (9) villányi borvidék (30) vörösbor (9) vylyan (8) zenit (4)